Newsroom

Ακόμα ένα νέο FSRU πρόκειται να εγκατασταθεί στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στο λιμάνι του Βόλου αυξάνοντας έτσι στα 3 τα υφιστάμενα FSRU. Πρόκειται για το νέο σταθμό που δρομολογεί η Mediterranean Gas, η οποία υπέβαλε πρόσφατα την αίτηση για χορήγηση Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) του έργου «ΑΡΓΩ FSRU» στο λιμάνι του Βόλου.

Η εταιρία φέρεται να έχει ως έδρα το Βόλο και ιδρύθηκε το 2020 και πίσω της βρίσκεται ένας σχετικά γνώριμος στα ελληνικά ενεργειακά τεκταινόμενα, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος είναι διευθύνοντας σύμβουλος της Powerglobe, η οποία είχε έδρα στη Ντόχα.

Να υπενθυμίσουμε, πως η εν λόγω εταιρία είχε κάνει προσπάθεια να εισέλθει στην ενεργειακή αρένα της Ελλάδας μέσω της πρότασής της για το έργο Power4Crete για το οποίο η Powerglobe είχε προχωρήσει και στην αγορά εκτάσεων για την υλοποίηση του έργου που αφορούσε στην εγκατάσταση ενός πλωτού τερματικού LNG στον Αθερινόλακκο και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο ισχύος 350 MW με στόχο την κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών του νησιού.

Το εν λόγω έργο εκτιμώταν πως θα λειτουργούσε ανταγωνιστικά στα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα (Κρήτη-Αττική και Κρήτη-Πελοπόννησος), αλλά εν τέλει παρέμεινε στα χαρτιά καθώς η ΡΑΕ απέρριψε την αίτηση για τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου ισχύος και την αίτηση για άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό που μένει επομένως να δούμε, είναι εάν το ΑΡΓΩ FSRU, θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το πρότερο εγχείρημα της  Powerglobe, καθώς όπως είχε διαρρεύσει στο διεθνή Τύπο o σχεδιασμός αφορούσε μονάδα δυναμικότητας 180,000 cbm LNG καθώς και σχεδιασμός αφορούσε μονάδα δυναμικότητας 180,000 cbm LNG.

Τα υπόλοιπα FSRU

Ταυτόχρονα σε πορεία υλοποίησης στη χώρα μας βρίσκονται δύο ακόμα FSRU, τα οποία δρομολογούνται από τη Gastrade και την Motor Oil.

Το πρώτο έργο είναι το γνωστό σε όλους πλέον FSRU Αλεξανδρούπολης, η επενδυτική απόφαση για το οποίο αναμένεται εντός του Οκτωβρίου ενώ το έργο έχει ήδη πάρει το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής DG COMP).

Το έργο αφορά στην κατασκευή σταθμού επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, στο οποίο συμμετέχει και ο ΔΕΣΦΑ μαζί με τις Bulgartransgaz, Όμιλο Κοπελούζου (DAMCO Energy), ΔΕΠΑ, Gaslog ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η κρατική Εταιρεία Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων της Βόρειας Μακεδονίας (NER).

FSRU θα έχει συνολική δυναμικότητα παράδοσης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων/bcm ετησίως. Τα υποθαλάσσια και χερσαία τμήματα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, μήκους 24 km και 4 km αντίστοιχα, θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο από την πλωτή μονάδα στο ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου. Το σημείο σύνδεσης του αγωγού θα είναι το τμήμα Κήποι-Κομοτηνή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας («ΕΣΦΑ»), σε νέο σημείο εισόδου από το οποίο το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από την πλωτή μονάδα στο ΕΣΦΑ.

Nα υπενθυμίσουμε πως το FSRU θα κατασκευαστεί από την Gastrade, η οποία και θα κατασκευάσει το έργο με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023 είναι οι Όμιλος Κοπελούζου, GasLog Cyprus Investments Ltd, ΔΕΠΑ Εμπορίας, Bulgartransgaz EAD, και ο ΔΕΣΦΑ, για τον οποίο και αναμένεται η τυπική έγκριση της συμμετοχής του στο σχήμα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Tο δεύτερο FSRU ονομάζεται Διώρυγα Gas και θα κατασκευαστεί από την Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορίνθου σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τα Διυλιστήρια της εταιρίας. Το έργο, που έχει πετύχει την ένταξή του στο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του ΔΕΣΦΑ αφορά την κατασκευή μίας πλωτής μονάδας αεριοποίησης και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU)  και περιλαμβάνει ειδικό πλοίο, κατασκευή προβλήτας, καθώς και εγκατάσταση ειδικών αγωγών για τη σύνδεση της μονάδας FSRU στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ).

Αναλυτικά το έργο περιλαμβάνει:

• Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (Floating Storage and Regasification Unit) [FSRU].

• Τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) συνολικής δυναμικότητας αποθήκευσης 130.000-180.000 m3.

• Μονάδα αεριοποίησης δυναμικότητας 300-500 m3 ΥΦΑ /ώρα.
• Αγωγούς σύνδεσης Φυσικού Αερίου για τη διοχέτευση του καυσίμου στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) μέσω νέου μετρητικού σταθμού.

Η δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στο σύστημα μέσω του έργου Διώρυγα Gas εκτιμάται σε 2,0-3,0 bcm/έτος.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας