Νίκος
Καραγιάννης

Μεγάλες συμμαχίες έχουν δημιουργήσει οι διαγωνισμοί νέων μεγάλων έργων και η διαμόρφωση του κατασκευαστικού κλάδου είναι συνεχόμενη. Τα τελευταία χρόνια στους διαγωνισμούς είχαμε δει να τους μεγάλους ομίλους του χώρου να κατεβαίνουν αυτόνομα και να δημιουργείται μάχη μεταξύ πολλών υποψηφίων.

Στους τελευταίους διαγωνισμούς της ΕΡΓΟΣΕ και του υπουργείου Υποδομών αυτή η στρατηγική άλλαξε και οι συνασπισμοί που δημιουργήθηκαν δείχνουν ότι περνάμε σε μια περίοδο νέων συνεργασιών. Μικρότερος αλλά δυνατότερος αριθμός σχημάτων στα έργα μπορεί να σημαίνει και καλύτερα έργα. Επίσης η σύμπραξη αυτή βοηθά και στις οικονομίες κλίμακας ενός έργου, το expertise και την δυνατότητα ευελιξίας ανάλογα με το αντικείμενο.

Αυτές οι νέου τύπου συμμαχίες δείχνουν επίσης πως τα μεγάλα έργα εξελίσσονται σε “ελληνική υπόθεση”. Στους διαγωνισμούς που διεξήχθησαν από το Φθινόπωρο και μετά δεν είδαμε την παρουσία ξένων εταιρειών αλλά διαγωνισμούς με αμιγώς εγχώριες εταιρείες.

Αλλαγή συσχετισμών και συμμαχίες

Οι συσχετισμοί και οι δυνάμεις επίσης αλλάζουν και κάθε διαγωνισμός που θα καταλήγει σε κάποιο σχήμα θα αλλάζει και το ειδικό βάρος τους στον κατασκευαστικό χάρτη. Για παράδειγμα είδαμε το 2021 την ΑΒΑΞ να εκτοξεύεται χάρη στην ανάληψη της νέας γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας.

Η πιο ισχυρή συμμαχία που καταγράφηκε στους πρόσφατους διαγωνισμούς είναι αδιαμφισβήτητα αυτή του ΒΟΑΚ που αποτέλεσε τελικά και την μοναδική συμμετοχή. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ ένωσαν δυνάμεις για να αναλάβουν το μεσαίο από τα τρια τμήματα του κρητικού αυτοκινητόδρομου (Χερσόνησος-Νεάπολη). Είναι μετά από πολλά χρόνια μια τριπλή ένωση και μάλιστα μεταξύ των δύο κορυφαίων ομίλων της χώρας σε αυτό το έργο ΣΔΙΤ.

Λίγο νωρίτερα στους δύο διαγωνισμούς-ΣΔΙΤ του Δεκεμβρίου, ΑΒΑΞ και Μυτιληναίος ένωσαν δυνάμεις και κατέβηκαν στα έργα για το flyover και τον άξονα Καλαμάτα-Μεθώνη. Τον μεσσήνιο άξονα διεκδικεί και το σχήμα ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Οι δύο εταιρείες φαίνεται πως έχουν ενώσει δυνάμεις και ανάλογα με τις περιστάσεις κατεβαίνουν από κοινού. Ξεχωριστά, όπως και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέβηκαν στο flyover.

Στα σιδηροδρομικά έργα

Μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες έχουν διεξαχθεί 10 σιδηροδρομικοί διαγωνισμοί. Τον Ιανουάριο είχαμε την μαζική διεξαγωγή από την ΕΡΓΟΣΕ έξι μεγάλων έργων ύψους 4 δισ. ευρώ που αφορούν τα εξής έργα:

-Νέα Σιδηροδρομική γραμμή Κορωπί-Λιμένας Λαυρίου
-Νέα Σιδηροδρομική γραμμή Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος-Λιμένας Ραφήνας και σύνδεση με Γέρακα
-Νέα Σιδηροδρομική γραμμή Ρίο-Λιμένας Πάτρας
-Νέα Σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Ξάνθη
-Αναβάθμισης σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο
-Σύνδεση 6ου προβλήτα ΟΛΘ με το σιδηροδρομικό δίκτυο και Προαστιακός Δυτικής Θεσσαλονίκης

Σε αυτά τα έργα οι συσχετισμοί άλλαξαν. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμάχησε με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, η ΑΚΤΩΡ με την ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και η ΑΒΑΞ με την γαλλική ALSTOM. Εδώ έχουμε και την μοναδική συμμετοχή εκτός συνόρων εταιρείας για έργα υποδομής της χώρας μας.

Τα Φθινοπωρινά έργα

Λίγο νωρίτερα, προς το τέλος Φθινοπώρου, η ΕΡΓΟΣΕ δημοπράτησε τέσσερα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα 650 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Εδώ οι συμμαχίες ήταν διαφοροποιημένες. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ συμμάχησαν και μειοδότησαν στα σιδηροδρομικά έργα για την ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Κιάτο-Αίγιο και την ολοκλήρωση της νέας διπλής γραμμής στο τμήμα Αίγιο-Ρίο.

Η ΑΒΑΞ ανέλαβε μόνης της το έργο ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα αλλά θα συνεργαστεί με την Alstom. Άλλωστε με τη γαλλική πολυεθνική έχουν επιτυχημένη συνεργασία καθώς υπογράφουν μέχρι τις αρχές της Άνοιξης το έργο σηματοδότησης Θεσσαλονίκη-Ειδομένη ενώ από κοινού ανέλαβαν τη νέα γραμμή 4 και παλαιότερα την επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά.

Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ τέλος έχει συνεχόμενα ανοδική πορεία και το απέδειξε σε αυτά τα σιδηροδρομικά έργα. Αυτόνομη αναλαμβάνει το έργο ηλεκτροκίνησης Λάρισα-Βόλος του οποίου η σύμβαση θα υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες ενώ μαζί με την Σιδηροδρομικά Εργα ΑΤΕ μειοδότησαν για τα έργα Β`φάσης του Κεντρικού Σταθμού της Αθήνας.

Οι επόμενοι διαγωνισμοί

Τον Φεβρουάριο έρχεται ακόμα μια τετράδα διαγωνισμών που αφορούν νέα οδικά έργα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το έργο για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης ως πρώτη επέκταση της Αττικής Οδού. Σημαντικό είναι και το έργο για το δεύτερο τμήμα του ΒΟΑΚ από τη Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο που συμπληρώνει ακόμα ένα κομμάτι του παζλ του αυτοκινητόδρομου. Την τετράδα συμπληρώνουν τα έργα Μπράλος-Άμφισσα και Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών.

Τα έργα ύψους 1 δισ. ευρώ θα έχουν χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Εδώ θα δούμε αν οι συμμαχίες που καταγράφηκαν στους προηγούμενους διαγωνισμούς συνεχιστούν ή αν η αλλαγή …παρτενέρ συνεχιστεί με διαφορετικές συμμαχίες που θα κάνουν ακόμα πιο αμφίρροπη τη μάχη για την απόκτηση έργων.

Αυτό που έχει μεγάλη αξία είναι το γεγονός πως η πίτα των κατασκευών μεγαλώνει και ως εκ τούτου οι δυνάμεις του χώρου σε κάθε έργο ανασυντάσσονται προσπαθώντας να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV