Newsroom

7 θα είναι οι άξονες γύρω από τους οποίους θα περιστρέφονται τα «πράσινα έργα» που έχει προτείνει το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποκάλυψε ο  Κωστής Χατζηδάκης στο Olympia Forum.

Οι Άξονες

• Ηλεκτρικές διασυνδέσεις και δράσεις για ΑΠΕ
• Διαχείριση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων
• Απολιγνιτοποίηση
• Ηλεκτροκίνηση
• Ανακαινίσεις
• Χωροταξία και Βιώσιμη Ανάπτυξη
• Ανακαινίσεις

Το ΥΠΕΝ θα λάβει πάνω από το 30% των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος στάθηκε στο μέγεθος των δανείων που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και στις προτάσεις που καταθέτουν ελληνικές επιχειρήσεις όσον αφορά τα «πράσινα έργα».

Συγκεκριμένα ανέφερε πως είχε ήδη επισημανθεί ότι αντί για ένα θα «έχουμε δύο ΕΣΠΑ» διαθέσιμα, ενώ τόνισε τον επαυξημένο ρόλο του ΥΠΕΝ όσον αφορά την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς τουλάχιστον το 30% των πόρων θα διοχετευθούν σε δράσεις πράσινης ανάπτυξης.

Βέβαια, οι πόροι αυτοί τελούν υπό πιο αυστηρό πλαίσιο, και ακόμα και εάν χαρακτηρίζονται ως ένα «δεύτερο ΕΣΠΑ», πρέπει να επισημανθεί ότι το χρονικό περιθώριο αξιοποίηση τους είναι πολύ στενό. Αυτό συμβαίνει καθώς για την αξιοποίηση των πόρων για το ΕΣΠΑ υπολογίζεται πως χρειάζονται χρόνια, ενώ για τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης το χρονικό περιθώριο ανέρχεται σε μερικούς μήνες καθώς ο χρόνος για τη δέσμευση των κονδυλίων ορίζεται στα 3 χρόνια.

Επομένως, κατά τα λεγόμενα του Υπουργού, πρέπει οι όποιες κινήσεις να γίνουν γρήγορα και παρομοιάζει την κατάσταση με μία κούρσα 5 χιλιομέτρων με ρυθμούς δρομέα 400 μέτρων.

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις και ΑΠΕ

Το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, εφόσον αυτές θα οδηγήσουν στην μείωση των ΥΚΩ, για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε αυτά.

Σημαντική είναι η πορεία της σύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, η οποία κινείται ταχέως καθώς το καλώδιο από την Κρήτη έχει ποντιστεί, ενώ σε ένα μήνα θα έχει ποντιστεί το καλώδιο από την Πελοπόννησο. Πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο του ΑΔΜΗΕ, το οποίο θα δώσει μία «ανάσα» ύψους 400 εκατ. ευρώ ανά έτος στους καταναλωτές ρεύματος μέσω της μείωσης των χρεώσεων ΥΚΩ.

Ένα ακόμα σημαντικό έργο είναι η διασύνδεση των Κυκλάδων, η οποία βρίσκεται στην ολοκλήρωση της τρίτης φάσης της, καθώς από τις αρχές Οκτωβρίου ξεκινά ο ηλεκτρισμός της Σύρου και της Νάξου. Και σε αυτή την περίπτωση η ολοκλήρωση της διασύνδεσης θα γλιτώνει 80 εκατ. ευρώ από τις τσέπες των καταναλωτών μέσω της μείωσης των χρεώσεων ΥΚΩ, ενώ θα υπάρξουν και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη από την παύση λειτουργίας των μονάδων πετρελαίου και θα καταστεί δυνατή η αξιοποίηση των αιολικών υποδομών.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Έχει προβλεφθεί μια σειρά συνδέσεων με νησιωτικές περιοχές, στο βαθμό που αυτές δεν καλύπτονται από κονδύλια του ΕΣΠΑ, ενώ εξετάζουμε και το ενδεχόμενο ένταξης δικτύων φυσικού αερίου στον προγραμματισμό μας».

Απολιγνιτοποίηση

Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος στάθηκε ιδιαίτερα στο masterplan απολιγνιτοποίησης, το οποίο παρουσιάστηκε πριν από δύο εβδομάδες και έχει τεθεί σε ανοικτή διαβούλευση έως τις 31 Οκτωβρίου, έτσι ώστε να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τα τέλη του έτους.

Τόνισε, επίσης, πως έχουν παρουσιασθεί 5 επενδύσεις με «ονοματεπώνυμο» οι οποίες είναι οι εξής:

1. Τα φωτοβολταϊκα πάρκα ισχύος 2,3 GW στη Δ. Μακεδονία, από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) σε συνεργασία με τη γερμανική RWE και άλλες επιχειρήσεις ενώ το πρώτο μεγάλο project της ΔΕΗΑΝ είναι η κατασκευή πάρκου ισχύος 230 MW με την επένδυση να ανέρχεται στα 133 εκατ. Ευρώ. Σε αυτό το σημείο ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως για κάθε 1 GW υπολογίζονται 600 εκατ. σε επενδύσεις.
2. Η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 0.5 GW από τη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη
3. Η άμεση έναρξη της κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη με την επένδυση να ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ,
4. Η μονάδα πράσινου υδρογόνου από τη Solaris στη Δ. Μακεδονία,
5. Η εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας στη Δ. Μακεδονία από τη Eunice.

Επίσης, σημείωσε πως έχουν κατατεθεί και άλλα 11 «εμβληματικά» επενδυτικά σχέδια, τα οποία είναι:

1. Δημιουργία πρότυπης φαρμακοβιομηχανίας στη Μεγαλόπολη
2. Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Δ. Μακεδονία
3. Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Μεγαλόπολη
4. Βιομηχανικό Πάρκο ηλεκτροκίνησης στη Δ. Μακεδονία
5. Οικοσύστημα οινικού τουρισμού, στα πρότυπα της Β. Ιταλίας, στη Δυτική Μακεδονία
6. Πεδίο ενεργειακής έρευνα και τεχνολογίας με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
7. Υπερσύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης στη Δυτική Μακεδονία
8. Δημιουργία θεματικού Πάρκου Ψυχαγωγίας και Εκπαίδευσης στη Μεγαλόπολη
9. Δημιουργία ΜΕΑ στη Δυτική Μακεδονία
10. Κέντρο Επεξεργασίας Βιομάζας στη Δυτική Μακεδονία
11. Δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στη Μεγαλόπολη

Ο Κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε πως για τη χρηματοδότηση του σχεδίου απολιγνιτοποίησης θα διατεθούν κονδύλια ύψους 5 δις ευρώ, το οποίο ανέρχεται στο δεκαπλάσιο των πόρων που είχαν διατεθεί για το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας εντός της τελευταίας επταετίας.

Διαχείριση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόθεση του ΥΠΕΝ για τη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), έτσι ώστε η Ελλάδα να μην αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς βρισκόμαστε μόλις 4 θέσεις πριν από το τέλος της σχετικής κατάταξης. Ένας ακόμα πιο πρακτικός λόγος είναι να πάψουν να επιβάλλονται ισχυρά πρόστιμα που δέχεται η χώρα μας λόγω της έλλειψης των απαραίτητων μονάδων.

Το ΥΠΕΝ και ο Υπουργός έχουν ανακοινώσει κατά τη δημοσίευση του ΕΣΔΑ 2020-2030 πως θα δημοπρατηθούν εντός του έτους 17 ΜΕΑ. Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com, οι πιο ώριμες ΜΕΑ για δημοπράτηση στο κοντινό μέλλον βρίσκονται στις εξής περιοχές: Ανατολική Θεσσαλονίκη, Χίος, Νάξος, Αγρίνιο, Ηράκλειο Κρήτης, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Σητεία, Ρόδος και Δυτική Κεφαλλονιά.

Σύντομα θα δημοπρατηθούν επιπλέον και 4 ΜΕΒΑ, οι οποίες βρίσκονται στις παρακάτω περιοχές: Μήλο, Τήνο, Λέρο και Κάρπαθο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV