Στον “πάγο”, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, φαίνεται πως μπαίνει η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Elpedison στη Θεσσαλονίκη.
Παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί τόσο το σκέλος της αδειοδότησης, όσο και το κομμάτι των πρόδρομων εργασιών, αυτό που προβληματίζει και θα καθορίσει την οριστική απόφαση συνδέεται με τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν στην αγορά από εδώ και στο εξής και συγκεκριμένα αν η πράσινη μετάβαση θα ευνοήσει το υδρογόνο ή τα συστήματα CCS.
Η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, θα μπορέσει να ληφθεί όταν θα είναι σαφές το πλαίσιο, με τους δύο μετόχους (HELLENiQ ENERGY και Elpedison) να κρατούν μέχρι τότε στάση αναμονής για τη νέα μονάδα.
Πάντως, οι σκέψεις αυτές μόνο καινούριες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, δεδομένου ότι και παλαιότερα υπήρχε αντίστοιχος προβληματισμός και «εμπόδια» για το έργο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισης, το καλοκαίρι στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της εταιρείας είχε εκφράσει τον σκεπτικισμό του για την υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης. «Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη, είναι μια απόφαση που πρέπει να βασίζεται στη στρατηγική του ομίλου και στα δεδομένα που βλέπεις να ισχύουν με ορίζοντα μεσομακροπρόθεσμο» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων.
Μπορεί για την μονάδα της Θεσσαλονίκης λοιπόν να μην υπάρχει σαφή εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί, ωστόσο η διοίκηση της Elpedison, αποφάσισε την αναβάθμιση της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της με φυσικό αέριο στη Θίσβη Βοιωτίας.
Στόχος είναι να βελτιωθεί η απόδοση της, ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα στη ζήτηση του συστήματος όταν υφίσταται ανάγκη, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι εργασίες αναβάθμισης θα γίνουν εντός του 2024.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μονάδας
Ο νέος σταθμός, ισχύος 826 MW, έχει σχεδιασθεί να γίνει δίπλα στον υφιστάμενο, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό περί τα 400-500 εκατ. ευρώ. Εφόσον προχωρήσει, θα είναι η τρίτη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα που θα προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο της Elpedison.
Η πρώτη είχε κατασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη και ήταν, επίσης, η πρώτη ιδιωτική μονάδα φυσικού αερίου. Λειτουργεί από το 2006, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 400 MW. Ακολούθησε η μονάδα της Θίσβης, με ισχύ 420 MW, η οποία λειτουργεί από το 2010.
O σταθμός φυσικού αερίου θα χρησιμοποιεί τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου, θα διαθέτει μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος ~552 MW και μία ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος ~274 MW.
Η ονομαστική ισχύς ανέρχεται σε 826 MW ενώ η καθαρή ισχύς που θα διοχετεύεται στο Σύστημα Μεταφοράς σε 810 MW. Επόμενα στάδια είναι η ανάπτυξη του έργου με την προμήθεια-παραλαβή εξοπλισμού την κυρίως κατασκευή της μονάδας και των εξωτερικών διασυνδέσεων.
Με την τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου επιτυγχάνεται μεγιστοποίηση της απόδοσης με παράλληλο περιορισμό των περιβαλλοντικών οχλήσεων (όπως περιγράφεται και στις προδιαγραφές, η μονάδα θα διασφαλίσει μέγιστο βαθμό απόδοσης 61,0%, υπό συνθήκες ISO new and clean), καθιστώντας τις μονάδες αυτού του τύπου αφενός ιδιαίτερα αποδοτικές και αφετέρου φιλικές προς το περιβάλλον.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV