Με 4 έργα προς ολοκλήρωση έως τα τέλη του έτους ο κλάδος των έργων διαχείρισης απορριμμάτων δίνει δυναμικά το παρόν στο κατασκευαστικό γίγνεσθαι της Ελλάδας για το 2021.
Πρόκειται για τα έργα που αφορούν στην κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων (ΜΕΑ και ΜΕΒΑ), οι οποίες είτε ως δημόσια έργα η ως συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (ΣΔΙΤ) έχουν μαγνητίσει το ενδιαφέρον βετεράνων του κατασκευαστικού κλάδου, όπως η ΤΕΡΝΑ, ο ΑΒΑΞ, η Intrakat, η Μεσόγειος και η Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες μεταξύ άλλων.
Συγκεκριμένα, εντός του έτους αναμένεται η ολοκλήρωση ή ακόμα και η θέση σε λειτουργία (δοκιμαστικής ή εμπορικής) 4 ΜΕΑ αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των ολοκληρωμένων μονάδων στις 9. Πρόκειται για έργα που αφορούν τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας.
Το σύνολο των επενδύσεων ανέρχεται στα 136 Εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκτιμάται πως με τη θέση όλων των έργων σε εμπορική λειτουργία θα γίνεται η επεξεργασία 202.926 τόνων απορριμμάτων σε ετήσια βάση, γεγονός και το οποίο μεταφράζεται σε βελτίωση της εικόνας των περιοχών, άνοδο του βιοτικού επιπέδου, παροχή καλύτερων υπηρεσιών καθαριότητας και ανακύκλωσης και βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.
Επιπλέον, η Ελλάδα θα πάψει να φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις του πίνακα κατάταξης στη διαχείριση απορριμμάτων μεταξύ των Ευρωπαίων Εταίρων, ενώ σταδιακά θα πάψει να καλείται να πληρώνει πρόστιμα προς την ΕΕ λόγω της λειτουργίας παράνομων ΧΑΔΑ και ΧΥΤΥ.
ΜΕΑ Ηλείας
Κατά χρονολογική σειρά, η πρώτη ΜΕΑ που θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία είναι αυτή στην Ηλεία. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που έχει αναλάβει να κατασκευάσει η Κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Μεσόγειος και το έφερε εις πέρας τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα με την εκκίνηση της εμπορικής λειτουργίας να τοποθετείται στα μέσα του Οκτωβρίου, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές του ypodomes.com καθώς λήγει η 6μηνη περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας, η οποία ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου.
Πρόκειται για ένα έργο ΣΔΙΤ, το οποίο δημοπρατήθηκε τον Ιούνιο του 2018 και συμβασιοποίηθηκε τον Μάρτιο του 2019 και η διάρκεια του ανέρχεται στα 27 έτη. Η Κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Μεσόγειος έδωσε το ποσό των 39 εκατ. Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) προκειμένου να αναλάβει το έργο.
Τα ίδια κεφάλαια που διέθεσε ο ανάδοχος ανήλθαν στα 22 εκατ. Ευρώ, ενώ στη χρηματοδότηση συμμετείχε με το ποσό των 17 εκατ. Ευρώ και η αναθέτουσα αρχή, η οποία ήταν ο ΦΟΔΣΑ Ηλείας μέσω εθνικών και κοινοτικών πόρων (ΕΣΠΑ 2014-2020).
Μέσω της ΜΕΑ η Ηλεία θα “καθαρίσει” σε ετήσια βάση από 80.000 τόνους απορριμμάτων σε ετήσια βάση δίνοντας λύσεις στο πρόβλημα διαχείρισης και διάθεσης απορριμμάτων.
Ταυτόχρονα το έργο θα συμβάλλει και στην παραγωγή πράσινης ενέργειας καθώς εκτιμάται πως μέσω της επεξεργασίας των απορριμμάτων θα παράγονται έως και 5.100MWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας ικανής να καλύψει τις ανάγκες 1.300 και πλέον νοικοκυριών σε ετήσια βάση.
ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης
Το επόμενο προς ολοκλήρωση έργο είναι η μονάδα απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για τη μονάδα που έχει αναλάβει να κατασκευάσει η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και η θέση της σε εμπορική λειτουργία αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου του 2021.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα δημόσιο έργο που χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, η δημοπράτηση για το οποίο έγινε τον Ιούνιο του 2018 και η σύμβαση με την ανάδοχο υπεγράφη στα μέσα Ιανουαρίου του 2019, στο οποίο η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ μειοδότησε με το ποσό των 34,9 εκατ. Ευρώ δίνοντας έκπτωση της τάξης του 30,3%.
Το έργο συνάντησε παρατάσεις ως προς την ολοκλήρωσή, οι οποίες ανήλθαν στους 8 μήνες και προήλθαν κυρίως από την ανάγκη για έκδοση των απαραίτητων αδειών. Η διάρκεια του έργου ανέρχεται στους 78 μήνες, ενώ η αναθέτουσα αρχή (ΔΙΑΑΜΑΘ) μπορεί να παρατείνει τη σύμβαση μονομερώς για 19,5 επιπλέον έτη.
Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας (Μ.Ε.Α.) σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (Α.Σ.Α.) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων στην Ο.Ε.Δ.Α. Αλεξανδρούπολης. Η ΜΕΑ έρχεται να δώσει μία λύση στο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων καθώς εκτιμάται πως για κάθε έτος λειτουργίας της θα επιτυγχάνεται η επεξεργασία 44.826 τόνων όλων των Δήμων της ΠΕ Ροδόπης και των Δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης της ΠΕ Έβρου, εξυπηρετώντας πληθυσμό 200.000 κατοίκων, ενώ επίσης θα παράγεται και πράσινη ενέργεια 600 kW, ενώ θα παράγονται και εδαφοβελτιωτικά υλικά.
ΜΕΑ Θήβας
Στα τέλη του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η ΜΕΑ στη Θήβα, την κατασκευή της οποίας έχει αναλάβει η κοινοπραξία Intrakat-Watt, ενώ η εκκίνηση της εμπορικής της λειτουργίας τοποθετείται εντός του Ιανουαρίου του 2022.
Πρόκειται για ακόμα ένα δημόσιο έργο, το οποίο συμβασιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017, με την ανάδοχο να προσφέρει 16,3 εκατ. Ευρώ δίνοντας έκπτωση της τάξης του 55%.
Η μονάδα με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χρηματοδοτείται και αυτή μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 και η κατασκευαστική διάρκειά της ανέρχεται στους 24 μήνες, ενώ δόθηκε παράταση στα μέσα του 2021.
Το έργο αφορά στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων, η οποία θα εξυπηρετεί τους Δήμους Θηβαίων, Αλιάρτου και Τανάγρας, δίνοντας τους σε ετήσια βάση μία “ανάσα” μέσω της επεξεργασίας 42.500 τόνων απορριμμάτων, τα οποία θα προέρχονται από αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ), προδιαλεγμένα οργανικά και πράσινα-γεωργικά απόβλητα, καθώς και ιλύ.
ΜΕΑ Ρεθύμνου
Το τελευταίο προς ολοκλήρωση έργο στα τέλη του 2021 και εκκίνηση εμπορικής λειτουργίας τον Ιανουάριο του 2022 είναι η ΜΕΑ στο Αμάρι Ρεθύμνου (Θέση “Κουλέ Μασχάλια”) όπου βρίσκεται ήδη ένας ΧΥΤΥ), η οποία κατασκευάζεται από τη Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες.
Η δημοπράτηση του δημόσιου έργου με αναθέτουσα αρχή τον ΕΣΔΑΚ και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2019 και 9 μήνες αργότερα υπεγράφη η σύμβαση με την ανάδοχο. Η Θαλής μειοδότησε με το ποσό των 45,8 εκατ. ευρώ με τη διάρκεια κατασκευής του έργου να ανέρχεται στα 2 έτη, ενώ προβλέπεται και η δοκιμαστική λειτουργία διάρκειας 6 μηνών.
Η Θαλής είχε ήδη ξεκινήσει με τα χωματουργικά έργα, τη στήριξη πρανών και την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγισμάτων έως τα μέσα του 2020 και έκτοτε ξεκίνησε και με την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, η οποία είναι και το κύριο έργο, καθώς ανέμενε την έκδοση της πολεοδομικής άδειας.
Το έργο αφορά στην κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, καθώς και Μονάδων υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων αστικών σύμμεικτων αποβλήτων, υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων προδιαλεγμένων οργανικών, μηχανικής επεξεργασίας των ΑΣΑ με στόχο την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και το διαχωρισμό του οργανικού κλάσματος προς βιολογική επεξεργασία και ενεργειακή αξιοποίηση του, βιολογικής επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος των ΑΣΑ και των προδιαλεγμένων οργανικών με τη μέθοδο της αναερόβιας χώνευσης, ενεργειακής αξιοποίησης και παραγωγής ενέργειας, αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας του χωνεύματος, εξευγενισμού – ραφιναρίας του κομποστοποιημένου υλικού μετά την ωρίμανση, ώστε να παραχθεί χώνευμα τύπου Α και compost συγκεκριμένων προδιαγραφών, και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.
Επιπλέον, θα κατασκευαστεί μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος. Συνολικά εκτιμάται πως η Μεγαλόνησος θα “καθαρίζει” σε ετήσια βάση από τόνου απορριμμάτων, εκ των οποίων τα 35.600 θα προέρχονται από ΑΣΑ και τα υπόλοιπα 7.400 από προδιαλεγμένο οργανικό κλάσμα.
Με το έργο αυτό η Κρήτη και ιδιαίτερα το Ρέθυμνο θα πάρει μία σημαντική ανάσα από τα απορρίμματα που παράγονται ιδιαίτερα κατά την υψηλή τουριστική σεζόν, ενώ το νησί θα γίνει πιο “πράσινο” και θα βελτιώσει το ήδη ισχυρό τουριστικό προϊόν του.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV