Connect with us

Διαχείριση Απορριμμάτων

Ποιες μονάδες απορριμμάτων θα δημοπρατηθούν το 2021

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πρώτος μήνας του 2021 αποτελεί πλέον παρελθόν και κατά τη διάρκειά του συντελέστηκε ένα πλήθος εξελίξεων σχετικά με τα περιβαλλοντικά έργα και κυρίως όσον αφορά τον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου υπεγράφη η έναρξη ισχύος του ΣΔΙΤ απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, ενώ οι εξελίξεις για τις δημοπρατήσεις έργων διαχείρισης απορριμμάτων στα Επτάνησα και τη Βόρεια Ελλάδα είναι καταιγιστικές. Ξεκινώντας λοιπόν ένα οδοιπορικό στις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα έχουμε τις εξής εξελίξεις:

Κρήτη

Τα τελευταία γεγονότα για τη διαχείριση απορριμμάτων στη Μεγαλόνησο αφορούν τη δημοπράτηση της ΜΕΑ Σητείας (Ηρακλείου), η οποία αρχικά είχε οριστεί στις 11 Ιανουαρίου, αλλά μετατέθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2021. Πρόκειται για ένα έργο αξίας 19.3 εκατ, ευρώ, το οποίο μαζί με την ολοκλήρωση των υπό κατασκευή ΜΕΑ θα ολοκληρώσει τα εν εξελίξει έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια.

Αιγαίο

Παραμένοντας στις νησιωτικές ΜΕΑ έχουμε αυτές των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου με τη δεύτερη να κρατάει τα πρωτεία ως προς τις δημοπρατήσεις απορριμμάτων. Πιο συγκεκριμένα εντός διμήνου αναμένεται να έχουν ενταχθεί και δημοπρατηθεί οι μονάδες στην Τήνο, τη Νάξο και τη Σύρο καθώς και τον Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) σε Μήλο, Κάρπαθο και Λέρο, ενώ θα υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση για τη ΜΕΑ στην Άνδρο λόγω ιδιοκτησιακών προβλημάτων που έχουν. Επιπλέον, εντός του α΄ εξαμήνου του 2021 αναμένεται να έχει δημοπρατηθεί και η ΜΕΑ Ρόδου, η οποία θα αποτελέσει ένα ακόμα έργο με τη μορφή ΣΔΙΤ.

Όσον αφορά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η σημαντικότερη εξέλιξη αφορά τη δημοπράτηση της ΜΕΑ στη Χίο προϋπολογισμού 3.7 εκατ. ευρώ, με την υποβολή προσφορών να αναμένεται έως τις 16 Φεβρουαρίου ενώ ως ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών έχει οριστεί η 22η Φεβρουαρίου. Δύο επιπλέον μονάδες στην ίδια περιφέρεια, για τις οποίες αναμένεται η ένταξη στο ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ, είναι αυτές η ΜΕΑ Λέσβου και η ΜΕΒΑ Σάμου με τη δημοπράτησή τους να τοποθετείται εντός του α’ εξαμήνου του 2021.

Θεσσαλία

Προχωρώντας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε τρία έργα διαχείρισης απορριμμάτων, τα οποία αφορούν τα Τρίκαλα, το Βόλο και τη Λάρισα. Ξεκινώντας από τη Μονάδα των Τρικάλων, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 40.7 εκατ. ευρώ γνωρίζουμε ήδη τους 5 μνηστήρες και σύντομα αναμένεται η ανάδειξη του προσωρινού μειοδότη.

Σχετικά με τη δεύτερη μονάδα απορριμμάτων στην Περιφέρεια, δηλαδή αυτή του Βόλου, το έργο αξιολογείται ώστε να ενταχθεί στο ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ και η δημοπράτησή του αναμένεται εντός των επόμενων δύο μηνών. Κλείνοντας με τη μονάδα της Λάρισας, αυτή βρίσκεται στη φάση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων με επόμενο βήμα την υποβολή της πρότασης για ένταξη στο ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ, ενώ η δημοπράτησή της αναμένεται εντός του Α’ Εξαμήνου του 2021.

Δυτική Ελλάδα

Επόμενος σταθμός στο οδοιπορικό μας είναι η Περιφέρεια Δυτική Ελλάδας, όπου το σημαντικότερο γεγονός του μήνα ήταν η ενεργοποίηση του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου. Ωστόσο, ξεχωρίζουν και άλλα έργα όπως η ΜΕΑ Δυτικής Αχαΐας (Φλόκα), η οποία κοστολογείται στα 31 εκατ. ευρώ και αναμένεται εντός διμήνου να ενταχθεί στο ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ, και να ακολουθήσει η άμεση δημοπράτησή της.

Μία ακόμα σημαντική εξέλιξη είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής της ΜΕΑ Ηλείας και η εκκίνηση της δοκιμαστικής λειτουργίας από το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με την εμπορική λειτουργία να τοποθετείται μεταξύ των μέσων του καλοκαιριού ή τις αρχές του φθινοπώρου κλείνοντας έτσι, μαζί με τη δημοπράτηση της ΜΕΑ στο Φλόκα το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια.

Στερεά Ελλάδα

Εκτός από τη ΜΕΑ Θήβας, η οποία τελεί υπό κατασκευή από την κοινοπραξία ΙΝΤΡΑΚΑΤ-WATT και αναμένεται εντός του έτους η εκκίνηση της εμπορικής της λειτουργίας, σε τροχιά δημοπράτησης μπαίνουν και οι μονάδες Χαλκίδας, Λαμίας και Φλώρινας. Πιο συγκεκριμένα, τα εν λόγω έργα βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων και της υποβολής πρότασης για ένταξη στο ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ και η δημοπράτηση τους αναμένεται εντός του Α’ Εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

Κλείνοντας αυτό το οδοιπορικό για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων καταλήγουμε στην Περιφέρεια Ανατολική Μακεδονίας και Θράκης, όπου τον τρέχοντα μήνα είχαμε και την ανακοίνωση της δημοπράτησης της ΜΕΑ στην Καβάλα. Πρόκειται για ένα έργο αξίας 67.14 εκατ. ευρώ το οποίο έχει ενταχθεί στο ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Η τελική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 22η Φεβρουαρίου ενώ στις 26 του ίδιου μήνα θα γίνει η αποσφράγιση. Επίσης, προχωρούν και οι εργασίες για την κατασκευή της ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης, έργο το οποίο έχει αναλάβει η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ.

Όσον αφορά τα δύο άλλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, δηλαδή αυτά στο Βόρειο Έβρο και τη Σαμοθράκη, η δημοπράτησή τους αναμένεται εντός του έτους με τη δεύτερη να καθυστερεί λίγο περισσότερο από την πρώτη.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα