Newsroom

Η πορεία υλοποίησης δύο πολύ σημαντικών περιβαλλοντικών έργων και πιο συγκεκριμένα των μονάδων απορριμμάτων (ΜΕΑ) στη Δυτική Ελλάδα συζητήθηκε χθες κατά τη διάρκεια διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Περιφέρειας, εκπροσώπων του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας και των εμπλεκομένων Δήμων (Δυτικής Αχαΐας, Πατρών, Ευρυμάνθου και Αγρινίου).

Μ Γραφάκος: Θετική ένταξη της ΜΕΑ Δ. Αχαΐας στο ΕΣΠΑ-Έως τα τέλη του 2023 η ολοκλήρωσή της

Πιο συγκεκριμένα, τα έργα που συζητήθηκαν ήταν οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που θα κατασκευαστούν στο Φλόκα Αχαΐας και στο Αγρίνιο. Ξεκινώντας από την πρώτη ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, συνεχάρη την Περιφέρεια και το ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας, οι οποίοι είναι από κοινού οι φορείς δημοπράτησης του έργου, για την επιτυχή ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Όπως έχουμε αναφέρει πρόσφατα, το σημαντικό αυτό έργο για τη Δυτική Αχαΐα και τις γύρω περιοχές εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020” (ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ). Το έργο θα λάβει χρηματοδότηση της τάξης των 36.5 εκατομμυρίων ευρώ με την ημερομηνία έναρξης της ένταξης να είναι η 20η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους και τη λήξη να τοποθετείται στις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

Ο κ. Γραφάκος επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στη διαρκή και ουσιαστική συνεργασία όλων των πλευρών με κοινό στόχο τη βιώσιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. «Αισθάνομαι ευτυχής που μέσα από ουσιαστικό διάλογο πετύχαμε ουσιαστική και μακροπρόθεσμη επίλυση ενός ακανθώδους προβλήματος που ταλάνιζε επί πολλά χρόνια την περιοχή» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Το έργο αναμένεται θα δημοπρατηθεί εντός του έτους καθώς πρέπει μέχρι τα τέλη του 2023 να έχει ολοκληρωθεί για να μην ξεφύγει από το όριο του ν+3. Σε αυτή την περίπτωση η μονάδα θα αποτελέσει ακόμα ένα έργο διαχείρισης απορριμμάτων από τα 17 που έχει θέσει στόχο να δημoπρατήσει το ΥΠΕΝ εντός του 2021 ακολουθώντας έτσι τους στόχους που τέθηκαν μέσω του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) που παρουσιάστηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Οι νέες μονάδες που σχεδιάζονται είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς προορίζονται να εξυπηρετούν τους Δήμους Πατρέων -που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και της Πελοποννήσου γενικότερα-, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου, συνολικού πληθυσμού 248.777 μόνιμων κατοίκων.

Το έργο και τα χαρακτηριστικά του

Το έργο με αναθέτουσα αρχή το Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Δυτικής Αχαΐας και τη Δημοτική Αρχή αφορά τη δημιουργία μίας μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και μίας μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων στο Φλόκα Αχαΐας. Η δυναμικότητα της πρώτης ανέρχεται στους 53 χιλιάδες τόνους ανά έτος, ενώ της δεύτερης στους 8113 τόνους.

Μάλιστα η συνολική δυναμικότητα κομποστοποίησης των μηχανικά διαχωρισμένων οργανικών και ΜΕΒ θα ανέρχεται σε 35.913 τόνους/έτος ή 136 τόνους/ημέρα. Οι Μονάδες θα κατασκευαστούν στην παραχωρημένη για τον σκοπό αυτό σε έκταση 50 στρεμμάτων εντός του χώρου του ΧΥΤΑ στη θέση «Κάτω Βάθρες» ή «Γκούντα» της Τοπικής Κοινότητας Φλόκα (Δημοτικής Ενότητας Ωλενίας, Δήμου Δυτικής Αχαΐας).

Σύντομα η δημοπράτηση της μονάδας στο Αγρίνιο

Το επόμενο έργο που μπαίνει σε τροχιά δημοπράτησης εντός του έτους είναι η κατασκευή δύο μονάδων απορριμμάτων στο Αγρίνιο. Πρόκειται για ένα έργο που έρχεται να λύσει το πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή για τις επόμενες δεκαετίες και κοστολογείται στα 55 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος Αγρινίου, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, το έργο θα δημοπρατηθεί στις 22 Απριλίου με αποτέλεσμα να εντάσσεται και αυτό στη στοχοθεσία του ΥΠΕΝ για τις δημοπρατήσεις μονάδων απορριμμάτων εντός του 2021. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου αυτή θα προέρχεται από το Ταμείο Συνοχής, ίδιους πόρους και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αναλυτικότερα, το έργο αφορά στην εγκατάσταση και κατασκευή των εξής μονάδων απορριμμάτων:

Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), αποτελούμενη από Μονάδα Προδιαλογής, Μονάδα Κομποστοποίησης – Ωρίμανσης και Μονάδα Ραφιναρίας κομπόστ, η οποία θα δέχεται 23.914 τόνους /έτος σύμμεικτα αστικά απόβλητα (απορρίμματα γκρι / πράσινου κάδου) καθώς και υπολείμματα της ΜΕΒ και του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

Μονάδα Επεξεργασίας Βιοποβλήτων (ΜΕΒ) αποτελούμενη από Μονάδα Κομποστοποίησης – Ωρίμανσης και Μονάδα Ραφιναρίας κομπόστ των προδιαλεγμένων στην πηγή Βιοαποβλήτων η οποία θα δέχεται 9.482 τόνους /έτος προδιαλεγμένα στην πηγή βιοαπόβλητα (υλικά καφέ κάδου) και 2.375 τόνους/έτος πράσινα απόβλητα.

Η Μονάδα Ραφιναρίας θα είναι κοινή για την ΜΕΑ και ΜΕΒ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV