Μαρίνα
Ξυπνητού

ΔΕΗ, Helleniq Energy και Principia είναι μόνο μερικοί από τους μεγάλους όμιλους που πρόκειται – σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com – να δώσουν το παρόν στον εν εξελίξει τρίτο και τελευταίο διαγωνισμό αποθήκευσης.

Δεδομένου ότι πρόκειται για τον τελευταίο κύκλο και επειδή αφορά 4ωρες μπαταρίες ο υψηλός ανταγωνισμός και οι απαιτητικές επενδύσεις εκτιμάται πως θα πιέσουν τις ταρίφες και τελικά κερδισμένοι θα είναι όσοι ενεργειακοί παίκτες μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα έργα ζητώντας τη μικρότερη ενίσχυση.

Η συνολική δυναμικότητα αποθήκευσης που λαμβάνει ενίσχυση με τους τρεις διαγωνισμούς ορίζεται σε 900 MW, από τα οποία τα 200 MW θα διατεθούν στον τρέχοντα. Η δημοπρατούμενη ισχύς είναι 200 Μεγαβάτ, ενώ ειδικά για τους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας, η συνολική κατακυρωμένη ισχύς δεν μπορεί να υπερβεί τα 50 MW, αθροιστικά για το σύνολό τους. Η επιδότηση για το CAPEX έχει καθοριστεί στις 200.000 ευρώ/Μεγαβάτ.

Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς είναι 145.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος (ευρώ/MW/έτος).

H κλεψύδρα μετρά ήδη αντίστροφα ενώ σε 20 ημέρες, δηλαδή στις 23 Δεκεμβρίου, εκπνέει η προθεσμία υποβολής των τελικών προσφορών. Ακολούθως, η ΡΑΑΕΥ από τις 30 Δεκεμβρίου έως τις 12 Φεβρουαρίου 2025 θα αξιολογήσει τις αιτήσεις που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, ενώ την επόμενη ημέρα 13 Φεβρουαρίου θα αναρτηθεί ο προσωρινός κατάλογος με τους επιλεγέντες και αποκλεισθέντες συμμετέχοντες.

Από τις 14 έως τις 17 Φεβρουαρίου θα γίνει η υποβολή τυχόν ενστάσεων που θα υπάρξουν, οι οποίες θα αξιολογηθούν στις 18 και 19 Φεβρουαρίου και στις 20 Φεβρουαρίου θα βγουν τα οριστικά αποτελέσματα αξιολόγησης, δηλαδή ο τελικός κατάλογος επιλεγέντων, αποκλεισθέντων και επιλαχόντων συμμετεχόντων. Τα σχετικά έργα θα πρέπει να είναι έτοιμα προς λειτουργία έως τις 30 Απριλίου 2026.

Οι επενδυτές που θα επιλεγούν μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας θα λάβουν την ενίσχυση σωρευτικά υπό μορφή επενδυτικής επιχορήγησης, η οποία θα καταβληθεί κατά τη φάση κατασκευής των υποστηριζόμενων έργων και ετήσιας λειτουργικής ενίσχυσης που θα καταβάλλεται κατά τη φάση λειτουργίας των έργων, για περίοδο 10 ετών.

Το συνολικό ποσό της ετήσιας λειτουργικής ενίσχυσης ανά ενισχυόμενο σταθμό αποθήκευσης καθορίζεται ως η διαφορά μεταξύ των εσόδων αναφοράς, που προσδιορίζονται μέσω της σχετικής ανταγωνιστικής διαδικασίας και των καθαρών εσόδων από τη συμμετοχή του έργου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και προσαρμόζεται μέσω μηχανισμού κινητροδότησης της αποδοτικής συμμετοχής των ενισχυόμενων έργων στις αγορές κατά τη φάση λειτουργίας τους.

Να σημειωθεί ότι κατά τον πρώτο διαγωνισμό η δημοπρασία έκλεισε προκρίνοντας 12 έργα συνολικής ισχύος 411,79 MW, με μεσοσταθμική τιμή λειτουργικής ενίσχυσης τις 49.748 ευρώ/MWh/έτος.

Αντίστοιχα, στον δεύτερο διαγωνισμό η συνολικής ισχύς που κατακυρώθηκε στους 7 συμμετέχοντες ανήλθε σε 299,775 ΜW, ενώ η μεσοσταθμική τιμή των επιλεγέντων έργων διαμορφώθηκε σε 47.680,36 €/MW/έτος.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV