Newsroom

Σημαντική ημέρα ήταν η Παρασκευή για την ασφάλεια του συστήματος ηλεκτροδότησης της Ελλάδας καθώς και για τα έργα διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, διότι τέθηκε σε λειτουργία το μικρό καλώδιο της Κρήτης.

Πρόκειται για το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο και αποτελεί το πρώτο βήμα για την απεξάρτηση της Μεγαλονήσου από τις πετρελαιοπαραγωγικές μονάδες καθώς και τη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται, επίσης, για ένα έργο ορόσημο, καθώς όπως δήλωσε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος και Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, στο 4ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών που συνδιοργάνωσαν οι ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforepress.,gr, συμπίπτει με την απόσχιση του Διαχειριστή από τη ΔΕΗ, η οποία έγινε πριν από 4 χρόνια, όπου και προκηρύχθηκε ο σχετικός διαγωνισμός.

Με όχημα την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτό έργου, ο Διαχειριστής προχωράει στην υλοποίηση και δημοπράτηση επιπλέον νησιωτικών διασυνδέσεων με το ηπειρωτικό σύστημα.

Το μεγάλο καλώδιο Κρήτη-Αττική

Το πρώτο έργο, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή εν εξελίξει και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, είναι η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Πρόκειται για μία σημαντική επένδυση ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.

Το έργο αφορά στην κατασκευή δύο υποβρυχίων καλωδίων μήκους 1300 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, εκ των οποίων τα 400 χιλιόμετρα θα είναι υποβρύχια, καθώς και την κατασκευή 2 σταθμών ηλεκτροδίων, ένα στην Αττική (νησίδα Σταχοροή) και ένα στον Ηράκλειο Κρήτης (Κορακιά). Το έργο έχει χωριστεί σε 5 τμήματα με βετεράνους του κλάδου, όπως η Prysmian, Nexans, Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ και Siemens – Τέρνα να έχουν οριστεί ως ανάδοχοι.

Με την ολοκλήρωση και των δύο διασυνδέσεων της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα εκτιμάται πως οι Έλληνες καταναλωτές θα “γλιτώσουν” 400 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση από τις χρεώσεις ΥΚΩ στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η εκπομπή διοξειδίων του άνθρακα θα μειωθεί κατά 60%. Επίσης, εκτιμάται πως από την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας, ενώ σε γενικότερο πλαίσιο θα υπάρχει διαθέσιμος χώρος για έργα ΑΠΕ στη Μεγαλόνησο.

Η διασύνδεση των Κυκλάδων

Το έτερο σημαντικό έργο διασύνδεσης νησιών με την ηπειρωτική χώρα είναι αυτό της Διασύνδεσης των Κυκλάδων. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 ολοκληρώθηκε η Β και η Γ φάση του έργου και πλέον τρέχει η διαγωνιστική διαδικασία για τη Δ’ Φάση του έργου.

Πρόκειται για ένα διπλό έργο, που αποτελείται από την ηλεκτρική διασύνδεση της Νάξου με τη Σαντορίνη, καθώς και την κατασκευή υποσταθμού στη Σαντορίνη. Οι διαγωνισμοί και για τα δύο έργα έχουν προκηρυχθεί από τα τέλη του 2020 και σύντομα αναμένεται η αποσφράγιση των φακέλων για την ανάδειξη του μειοδότη.

Το συνδυασμένο εκτιμώμενο κόστος και των δύο έργων ανέρχεται στα 408 εκατομμύρια ευρώ. Η διάρκεια των έργων ανέρχεται στους 25 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αυτό σημαίνει πως εφόσον πέσουν οι υπογραφές εντός του έτους, κάτι και το οποίο είναι εφικτό βάσει χρονοδιαγράμματος, τότε τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023 ή τις αρχές του 2024.

Η ανάγκη για την ολοκλήρωση των έργων, πέρα από την εξασφάλιση της ηλεκτροδότησης των Κυκλάδων, προέρχεται και από το γεγονός, ότι η Δ Φάση έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, καθώς αναμένεται να λάβει χρηματοδότηση ύψους 195 εκατομμύρια ευρώ (δηλαδή το ½ της συνολικής της αξίας) από το Ταμείο Ανάκαμψης. Βέβαια, η εξέλιξη αυτή ασκεί και μία πίεση προς τη διαγωνιστική διαδικασία και την ολοκλήρωση των έργων, διότι τα περιθώρια για τα έργα που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι αντιμέτωπα με στενά χρονικά περιθώρια υλοποίησης.

Τα έργα του μέλλοντος

Τα έργα νησιωτικών διασυνδέσεων, αλλά και οι χρηματοδοτήσεις εκ μέρους της ΕΕ δε σταματούν εδώ, καθώς ο διαχειριστής θα πραγματοποιήσει έργα στα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο με τους διαγωνισμούς να ξεκινούν από το 2022.

Αμέσως μετά από τη δημοπράτηση της Δ Φάσης των Κυκλάδων, θα ακολουθήσουν η Φολέγανδρος, η Μήλος και η Σέριφος. Επίσης, θα διασυνδεθούν στο ηπειρωτικό σύστημα και τα νησιά Ανάφη, Κίμωλος, Σίκινος, Σίφνος, Κύθνος και Θηρασία, καθώς είναι ήδη διασυνδεδεμένα στη Μέση Τάση με τα νησιά της Δ΄ Φάσης.

Τα επόμενα έργα, που θα δημοπρατηθούν από το 2024, είναι οι διασυνδέσεις του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων με το συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 2,5 δισ. Ευρώ. Και εδώ υπάρχει κινητοποίηση για ισχυρή κοινοτική χρηματοδότηση, καθώς τα έργα θα ενταχθούν στο Ταμείο Απανθρακοποίησης, το οποίο εκτιμάται πως θα παρέχει πόρους ύψους 1,25 δισ. Ευρώ., για έργα σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας