Νίκος
Καραγιάννης

Συζήτηση για τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα που υλοποιεί και προγραμματίζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αλλά και την ανταπόκριση ελληνικών και γαλλικών εταιρειών πραγματοποιήθηκε εχθές στο πάνελ για τις βιώσιμες υποδομές μεταφορών στο πλαίσιο του Φόρουμ που διοργάνωσε το Ελληνο-γαλλικό Επιμελητήριο στο Intercontinental.

Στην ομιλία του ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο των υποδομών και το πρόγραμμα των έργων 13 δισ. ευρώ. Όπως σημείωσε με έργα τα οποία υπηρετούν τον εθνικό σχεδιασμό “η Ελλάδα, επιτέλους να πρωταγωνιστήσει και να γίνει ένας σύγχρονος και βιώσιμος κόμβος υποδομών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με επενδύσεις στους τομείς, στους οποίους η στρατηγική μας θέση μάς δημιουργεί σπουδαίες προοπτικές”.

Αναφέρθηκε στα έργα που ξεμπλόκαραν όπως η Γραμμή 4 του Μετρό και το Πάτρα-Πύργος και στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν συμβασιοποιηθεί έργα 3,2 δισ. ευρω.

Για τη νέα γενιά έργων είπε πως προωθούνται σιδηροδρομικά έργα 4 δισ. ευρώ ενώ έδωσε βαρύτητα στα έργα της Αττικής όπου προγραμματίζονται οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού (επέκταση Κύμης, σήραγγα Ηλιουπόλεως), έργα Μετρό τα οποία θα δώσουν μέχρι το 2030 μια νέα εικόνα στην Αθήνα.

Καραγιάννης: Αγαστή η συνεργασία υπουργείου – Ιδιωτικού τομέα

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία υπουργειού με τον ιδιωτικό τομέα τονίζοντας ότι θα πρέπει και οι δύο πλευρές να εξελιχθούν και να ανταποκριθούν στο νέο περιβάλλον.

Ειδικά για τον ιδιωτικό τομέα, τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών δεν τον δαιμονοποιεί, παίρνει τις καλές ιδέες και τις αξιοποιεί. «Οι αλλαγές είναι μεγάλες και πρέπει να ανταποκριθούμε όλοι μαζί στους ταχύτερους ρυθμούς» ανέφερε.

Τόνισε ότι «οι εταιρείες, ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει προσαρμοστεί και να ολοκληρώνει γρήγορα τα έργα βάσει χρονοδιαγραμμάτων. Να βελτιωθούν οι διαδικασίες, να αυξήσουν τις αμοιβές και να φέρουν νέους εργαζόμενους».

Στη συνέχεια ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο στο Θριάσιο που «ξεκόλλησε» μετά από χρόνια απραξίας καθώς και στα συνολικά 20 νέα έργα ΣΔΙΤ με προϋπολογισμό σχεδόν 4 δισ. ευρώ τα οποία δρομολογούνται σε όλη τη χώρα.

Επίσης, ως δημόσια έργα, όπως υπογράμμισε, δημοπρατούνται το επόμενο διάστημα η σύνδεση της Λεωφόρου Κύμης με τον ΠΑΘΕ, το Μπράλος – Άμφισσα και το ανατολικό τμήμα του ΒΟΑΚ, Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο υποδομών της ευρύτερης περιοχής μέσα από την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου πλάνου έργων συνολικού ύψους 13 δισ.», ανέφερε ο Υφυπουργός Υποδομών, επισημαίνοντας το γεγονός ότι έχει συμβασιοποιηθεί ήδη το 25% αυτών.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν και οι ομιλίες των υπόλοιπων συμμετεχόντων στο πάνελ που συντόνισε ο δημοσιογράφος του ypodomes.com Νίκος Καραγιάννης.

Μεγάλα έργα από ΕΡΓΟΣΕ-Αττικό Μετρό

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Χρήστος Βίνης μίλησε για το πρόγραμμα έργων ύψους 4 δισ. ευρώ που αναβαθμίζουν τη σιδηροδρομική διασύνδεση της χώρας μας με τη νοτιοανατολική Ευρώπη, και συνδέουν τα κύρια λιμάνια με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ο κ. Βίνης στάθηκε ιδιαίτερα στη υπεραξία για τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία που δημιουργούν τα έργα αυτά, προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ, τα οποία αλλάζουν άρδην το τοπίο των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών στη χώρα μας.

Το Μετρό της Αθήνας μεγαλώνει και ήδη σχεδιάζονται οι νέες επεκτάσεις, με πολλές νέες περιοχές να μπαίνουν στο πλάνο επέκτασης του αγαπημένου μεταφορικού μέσου της Αθήνας.

Όπως παρουσίασε ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, τα έργα μετρό στην Αθήνα είναι πολλά, πολλά εκ των οποίων είναι ήδη σε εξέλιξη (υλοποίηση ή σχεδιασμό) και άλλες επεκτάσεις και γραμμές βρίσκονται στο στάδιο μελέτης και επεξεργασίας. Ωστόσο, παρουσιάστηκε όλο το πλάνο επέκτασης του Μετρό και τα νέα είναι ευχάριστα για τους κατοίκους πολλών περιοχών, που σήμερα θεωρούνται “αποκλεισμένες” από γρήγορα και βιώσιμα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η παρουσία Vinci-EGIS στην Ελλάδα

Ο επικεφαλής της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτης Παπανικόλας, μίλησε για την περιβαλλοντική διάσταση των καινοτομιών που εφαρμόζεται στον αυτοκινητόδρομο. Προγράμματα όπως το water from the air που θα επεκταθεί και σε άλλους σταθμούς ξεχωρίζουν.

Ο κ.Παπανικόλας μίλησε για τη δέσμευση της Ολυμπίας Οδού να μειώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα κατά 30% μέχρι το 2030 με την εισαγωγή φιλοπεριβαλλοντικών δράσεων όπως οι λάμπες led στις σήραγγες. Στην κορυφή των ενεργειών είναι το πρόγραμμα hybrid που εξασφαλίζει για τους χρήστες του πομποδέκτη της Ολυμπίας Οδού, χιλιομετρική χρέωση και όχι ανά σταθμό διοδίων, δηλαδή ένα δίκαιο σύστημα που σκοπό έχει την δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ οδηγών και παραχωρησιούχου.

Ο κ.Jean Harito, επικεφαλής της EGIS σε Ελλάδα και Τουρκία μίλησε για το ενδιαφέρον που δείχνει η γαλλική πολυεθνική εταιρεία για τα μεγάλα έργα υποδομής. Η εταιρεία που διαθέτει 16.000 άτομα προσωπικό εξειδικεύεται στα κομμάτια του engineering, planning κα και operation. Η EGIS συμμετέχει μαζί με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο ανάδοχο σχήμα για την Εγνατία Οδό.

Συριανός: Άμεση ανάγκη για παρεμβάσεις στην Αττική

Τέλος ο κ.Γιώργος Συριανός, πρόεδρος του ΣΤΕΑΤ και CEO της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, μίλησε για την αδίρητη ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσες παρεμβάσεις στην περιοχή της Αττικής η οποια όπως ανέφερε, έχει να δει μεγάλα οδικά έργα από το 2004 όταν ολοκληρώθηκε η Αττική Οδός.

Υποστήριξε την μεγάλη συμβολή των Πρότυπων Προτάσεων ως εναλλακτικό μηχανισμό για την υλοποίηση νέων οραματικών έργων, φέρνοντας ως παράδειγμα την ευρεία υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος (όχι μόνο στο τμήμα που αφορά το Ελληνικό).

Ο κ.Συριανός σημείωσε πως ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να μπορεί η χώρα να επαναδιαπραγματευτεί με τους θεσμούς ούτως ώστε μέρος των εσόδων από τις παραχωρήσεις να μην καταλήγουν στο χρέος αλλά στην χρηματοδότηση μεγαλόπνοων έργων που έχει ανάγκη ο τόπος.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV