Την ώρα που το έργο της αποθήκευσης CO2 από την Energean στον Πρίνο βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, το υπουργείο Περιβάλλοντος συνεχίζει να δίνει στην εταιρεία μηνιαίες πιστώσεις χρόνου για τη διάρκεια της άδειας εκμετάλλευσης της Υπόγειας Αποθήκης Νότιας Καβάλας. Η παράταση αυτή τη φορά λήγει στις 30 Ιουνίου και αναμένεται και πάλι να ανανεωθεί.
Πέρσι τον Μάρτιο, ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ για τη μετατροπή του χώρου με το σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου σε υπόγεια αποθήκη, είχε καταλήξει σε αδιέξοδο, καθώς οι δύο συμμετέχοντες στη διαδικασία, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΔΕΣΦΑ και η Energean, δεν είχαν καταθέσει προσφορά, εν μέσω εικασιών ότι διαφωνούσαν με τη ΡΑΑΕΥ για το λεγόμενο ποσοστό κοινωνικοποίησης του έργου.
Από τότε, το υπουργείο δίνει συνεχώς παρατάσεις στην άδεια εκμετάλλευσης, ενώ φαίνεται να προκρίνει την επιλογή της επιστροφής της αποθήκης στο Δημόσιο και όχι τη διενέργεια ενός νέου διαγωνισμού.
Σύμφωνα με τη σχετική πρόταση και τη μελέτη βιωσιμότητας που είχε καταθέσει πριν από χρόνια η Energean, η επένδυση για την ανάπτυξη της υπόγειας αποθήκης θα ανερχόταν στα 350 – 400 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα αποθήκευσης 1 δις. κυβικών μέτρων και μέγιστη παραδοσιμότητα 9 εκατ. κυβικών μέτρων σε ημερήσια βάση αερίου.
Το έργο στον Πρίνο
Το έργο στον Πρίνο, από την άλλη, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Ήδη η εταιρεία «τρέχει» την διαδικασία για την μετατροπή της άδειας έρευνας που διαθέτει σε άδεια αποθήκευσης, έχει ανατεθεί σε ανεξάρτητη εταιρεία η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για την 1η φάση του έργου και βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές τεχνικές μελέτες για τον σχεδιασμό της εγκατάστασης.
Μέσα στο έτος αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεσμευτικό market test, ώστε έως το πρώτο τρίμηνο του 2025 να έχουν υπογραφεί δεσμευτικά συμβόλαια με τις βιομηχανικές επιχειρήσεις που θα επιλεγούν και να ληφθούν οι Τελικές Επενδυτικές Αποφάσεις και από τις δύο πλευρές.
Η Energean προγραμματίζει να πραγματοποιήσει την απαιτούμενη γεώτρηση στον Πρίνο περί τα τέλη του επόμενου έτους, με στόχο να λάβει στη συνέχεια την άδεια λειτουργίας και να έχει καταστεί η μονάδα αποθήκευσης CO2 λειτουργήσιμη έως το πρώτο τρίμηνο του 2026.
Η λεκάνη του Πρίνου θεωρείται ιδανική για την ασφαλή αποθήκευση CO2 για μια σειρά από λόγους σχετικούς με την γεωλογία και την ύπαρξη εγκαταστασεων στην περιοχή. Στην 1η φάση ανάπτυξης θα έχει αποθηκευτική δυναμικότητα 1 εκατ. τόνους CO2 ετησίως, ενώ στην 2η φάση ανάπτυξης, από το 2028 και μετά, η δυναμικότητα θα αυξηθεί στα 2,5 με 3 εκατ. τόνους CO2 ετησίως.
Το έργο έχει ενταχθεί στην 6η λίστα των ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας