Νίκος
Καραγιάννης

Πέντε μεγάλα συμβόλαια αναμένεται να υπογραφούν μέχρι το τέλος του 2022 ή το αργότερο στις αρχές του 2023 για αντίστοιχα μεγάλα κατασκευαστικά οδικά έργα της χώρας. Τα έργα επεκτείνουν το δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας και στόχο έχουν να αυξήσουν τα επίπεδα οδικής ασφάλειας, τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την βελτίωση της οδηγικής εμπειρίας.

Αυτοί οι πέντε διαγωνισμοί αφορούν σε τμήμα του ΒΟΑΚ, την επέκτασης της Λ.Κύμης, το τμήμα Μπράλος-Άμφισσα, το Flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης και το έργο-ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη. Όλα τα έργα είναι σε προχωρημένη φάση διαγωνισμού και υπάρχει η αισιοδοξία πως θα μπορέσουν να συμβασιοποιηθούν εντός του 2022 (εκτός αν προκύψουν άλλοι λόγοι όπως ενστάσεις ή δικαστικές διαμάχες, εκλογές κ.α.)

Σε τι σημείο όμως είναι σήμερα αυτοί οι διαγωνισμοί; Ας δούμε ένα προς ένα τα έργα και πως εξελίσσεται η σχετική διαδικασία.

Μπράλος-Άμφισσα 285 εκατ. ευρώ

Το έργο προκηρύχθηκε στο τέλος του έργου. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου και μέσα από την διαδικασία υποβολής προσφορών προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε η ΑΒΑΞ.  Αφορά στην αναβάθμιση τμήματος του διαγώνιου άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο. Είναι ένα σημαντικό έργο που θα βελτιώσει την οδική ασφάλεια και θα μειώσει αισθητά τους απαιτούμενους χρόνους καθώς τα έργα θα πραγματοποιηθούν σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο γεωλογικά τμήμα. Τα έργα έχουν διάρκεια 54 μήνες, οπότε εφόσον το έργο υπογραφείο φέτος αναμένεται να ολοκληρωθεί το μακρινό 2027. Αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ.

Καλαμάτα-Μεθώνη 310 εκατ. ευρώ

Μεγάλο έργο που θα αναβαθμίσει την περιοχή της Μεσσηνίας και ιδιαίτερο το τουριστικό της προϊόν. Ο νέος άξονας θα δώσει πνοή και νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2019 και στα τέλη του 2021 δόθηκαν οι προσφορές. Από τα δύο σχήματα που διεκδίκησαν το έργο προσωρινός ανάδοχος είναι το σχήμα ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Ο διαγωνισμός είναι σε προχωρημένο στάδιο και εκτιμάται ότι οι υπογραφές θα πέσουν το επόμενο εξάμηνο. Να θυμίσουμε πως πρόκειται για διαγωνισμό-ΣΔΙΤ με τον ανάδοχο να αναλαμβάνει πέρα από την κατασκευή και τη λειτουργία και συντήρηση του άξονα για συνολικό διάστημα 35 ετών. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Επέκταση Λεωφόρου Κύμης 352 εκατ. ευρώ

Ο διαγωνισμός αφορά στην πρώτη επέκταση της Αττικής Οδού εδώ και 18 χρόνια. Η Λεωφόρος Κύμης με αυτό το έργο θα φτάσει μέχρι τη Λυκόβρυση στον ανισόπεδο κόμβο Καλυφτάκη. Μεγάλο μέρος του έργου είναι υπόγειο και θα εξυπηρετήσει ιδιαίτερα τις περιοχές του Αμαρουσίου, της Πεύκης και του Νέου Ηρακλείου και θα αποσυμφορήσει το τμήμα της Αττικής Οδού από τη Μεταμόρφωση μέχρι την Δουκίσσης Πλακεντίας. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 22 Ιανουαρίου και προσωρινός ανάδοχος είναι το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ.  Η κατασκευαστική περίοδος του έργου έχει εκτιμηθεί σε 48 μήνες, οπότε με συντηρητικές προβλέψεις η ολοκλήρωση τοποθετείται στα τέλη του 2026 (δηλαδή χωρίς να υπολογίζονται τυχόν καθυστερήσεις). Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών κι Μεταφορών.

Flyover Περιφερειακής Θεσσαλονίκης εκατ. ευρώ 462 εκατ. ευρώ

Το Flyover είναι ένας υπέργειος άξονας επί της ανατολικής πλευράς της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης που υπόσχεται να λύσει το σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα που συμβαίνει σε καθημερινή βάση. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στα τέλη του 2020. Στα τέλη του 2021 δόθηκαν και οι προσφορές. Προσωρινός ανάδοχος έχει ανακηρυχθεί η κοινοπραξία ΑΒΑΞ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ανάμεσα σε 4 σχήματα που διεκδικούσαν το έργο.  Από όλα τα έργα που υπάρχει αναφορά είναι το πιο προχωρημένο και αναμένεται να υπογραφεί σύντομα. Πρόκειται για έργο-ΣΔΙΤ του οποίου η διάρκεια είναι 30 μήνες. Ο ανάδοχος θα αναλάβει και την συντήρηση και λειτουργία το συνόλου της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης για διάστημα 35 ετών. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

ΒΟΑΚ- τμήματα Χερσόνησος-Νεάπολη

Στα δύο μικρότερα τμήματα έχει προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία. Στο τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη είχαμε μια προσφορά από την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Αναμένεται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Είναι ακόμα ένα έργο-ΣΔΙΤ του οποίου η διάρκεια έχει οριστεί σε 30 έτη. Σε αυτό το διάστημα συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευαστική περίοδος που είναι περίπου 4 χρόνια. Το Χερσόνησος-Νεάπολη είναι το μεσαίο τμήμα ανάμεσα στο τμήμα παραχώρησης (Χανιά-Χερσόνησος) και το δημόσιο έργο (Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος).

Να θυμίσουμε πως στο τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος ύψους 186 εκατ. ευρώ οι υπογραφές έπεσαν στις 5 Σεπτεμβρίου. Το έργο έχει αναλάβει η ΑΚΤΩΡ. Το έργο έχει περίοδο ολοκλήρωσης τους 36 μήνες, δηλαδή προς το τέλος του 2025. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn