Νίκος
Καραγιάννης

Με σημαντικά ορόσημα τρέχουν τα μεγάλα έργα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Τα έργα αυτα είτε βρίσκονται υπό κατασκευή, είτε βρίσκονται σε δημοπράτηση, έχουν πλέον χρονικά οριοθετηθεί προκειμένου να υπάρξει ένας χρονικός προσδιορισμός, ένας μπούσουλας, πάνω στον οποίο θα μπορεί το υπουργείο και η κυβέρνηση να τα τρέξει.

Για τον ΒΟΑΚ για παράδειγμα το τμήμα Κίσσαμος-Χανιά-Χερσόνησος, έχει τεθεί όριο τον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση, τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η Β` φάση του διαγωνισμού και στο τέλος του έτους να τρέξουν οι δεσμευτικές προσφορές. Η ολοκλήρωση του έργου τοποθετείται στο τέλος του 2028.

Αντίστοιχα για το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη (ΣΔΙΤ) αναμένεται τις επόμενες ημέρες η ανάδειξη προσωρινού αναδόχου (ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ) και η ολοκλήρωση εκτιμάται για το τέλος του 2025. Για το Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος η υπογραφή της σύμβασης εκτιμάται με την ΑΚΤΩΡ για τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Flyover, Αμβρακία, Πάτρα-Πύργος

Για το Flyover o διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους και το έργο να έχει αποπερατωθεί στα τέλη Αυγούστου του 2024. Να θυμίσουμε πως ανάδοχο σχήμα είναι η κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Μυτιληναίος.

Για το έργο ολοκλήρωσης του αυτοκινητόδρομου Άκτιο-Αμβρακία, στα τέλη Σεπτεμβρίου θα δοθεί η παράκαμψη Αμφιλοχίας μήκους 17χλμ και στα τέλη του 2024 προβλέπεται να έχει πλήρως ολοκληρωθεί και παραδοθεί σε λειτουργία.

Για το Πάτρα-Πύργος το χρονοδιάγραμμα οδηγεί την ολοκλήρωση του έργου το 2025. Πιο συγκεκριμένα, στις αρχές του 2025 (18.1.25) εκτιμάται ότι θα υπάρξει λειτουργική ολοκλήρωση στο τμήμα Κάτω Αχαΐα-Πύργος και παρομοίως τον Μάιο (18.5.25) στο τμήμα Μιντιλόγλι-Κάτω Αχαΐα. Η πλήρης ολοκλήρωση των έργων τοποθετείται τον Αύγουστο του 2025.

Στο έργο του Ε65, το έργο για το νότιο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα που θα συνδέσει το “τυφλό” σήμερα τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα με το δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023. Αντίστοιχα για το βόρειο τμήμα Τρίκαλα-Εγνατία η ολοκλήρωση τοποθετείται στις 2 Αυγούστου 2024. Ως ορόσημα το 34% του έργου εκτιμάται ότι θα πιαστεί φέτος τον Αύγουστο και το 75%  τον Νοέμβριο του 2023.

Καστέλι-Υποθαλάσσια Σαλαμίνας και επιπλέον οδικά έργα

Για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, η ολοκλήρωση της περιόδου μελετών-κατασκευών εκτιμάται για τον Αύγουστο του 2024 (6.8.24), το πέρας περιόδου της δοκιμαστικής λειτουργίας των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου στις 6 Φεβρουαρίου 2025 και μαζί και η ολοκλήρωση του έργου. Η εμπορική λειτουργία τοποθετείται στα τέλη του 2026.

Αναφορικά με την υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος η ολοκλήρωση της Β`φάσης του διαγωνισμού εκτιμάται μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς και η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης μέχρι το τέλος του 2023.

Για το έργο της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης αναμένεται η ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου και η υπογραφή της σύμβασης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Το ίδιο ισχύει και για την Παράκαμψη Χαλκίδας και για το Μπράλος-Άμφισσα.

Τέλος, για τον διαγωνισμό για τα ηλεκτρονικά διόδια. Η υπογραφή της σύμβασης εκτιμάται μέχρι τον Μάρτιο του 2023 η πλήρης ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών μέχρι το τέλος του 2025.

Tα χρονοδιαγράμματα αυτά ισχύουν για το 2022 όπως αποτυπώθηκαν από την Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών. Αποτελούν δε ένα σημαντικό στοιχείο για το “tracking” των έργων. Από τα παραπάνω έργα πάντως μπορούμε να διακρίνουμε την πληθώρα οδικών έργων ανά τη χώρα καθώς αποτελούν το βασικό μενού της λίστας αυτής με εξαίρεση το έργο για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV