Newsroom

Η δρομολόγηση διαδικασιών για «αλά καρτ» κάλυψη αναγκών μετακίνησης ανθρώπων σε περιοχές εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, η εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή στάσεων προσαρμοσμένων στις ιδιαίτερες ανάγκες και το ανάγλυφο της κάθε περιοχής, αλλά και τα οφέλη που θα προκύψουν από τα 25 νέα δρομολόγια αστικής σύνδεσης της ΒΙ.ΠΕ στη Σίνδο με την πόλη της Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν στο «πακέτο» των ειδήσεων που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Σ.Ε.Θ. (Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης), Γιάννης Τόσκας, σεσυζήτηση που φιλοξενήθηκε στο ΕΤΒΑVIPEStudio, το τηλεοπτικό στούντιο που έστησαν σε συνεργασία η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ, εντός της Βιομηχανικής Περιοχής στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Οφέλη για το περιβάλλον

Αναφερόμενος στα 25 νέα δρομολόγια της Γραμμής 53, που αποφασίστηκαν για την αστική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Βιομηχανική Περιοχή στη Σίνδο, η οποία αναμένεται να εξυπηρετεί τους 28.000 εργαζόμενους στο Επιχειρηματικό Πάρκο, ο κ. Τόσκας έδωσε έμφαση και στα περιβαλλοντικά οφέλη που θα προκύψουν, πέρα από την εξυπηρέτηση των ανθρώπων.

Κατά τον κ. Τόσκα, οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για τις μετακινήσεις εργαζομένων και επισκεπτών από και προς τη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου αλλά και οι γενικότερες αλλαγές που συντελούνται στα ζητήματα μετακίνησης στη Θεσσαλονίκη είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν σημαντικά οφέλη, τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά. Με την ευκαιρία σημείωσε πως το ενιαίο εισιτήριο θα καλύπτει και τη γραμμή 53 προς Σίνδο.

«Η μετεπιβίβαση, η συνδυαστική λειτουργία των μέσων μαζικής μετακίνησης, η χρήση του μετρό θα μας δώσει τη δυνατότητα να περιορίσουμε έστω και κατά ένα 10% με 20% τις μετακινήσεις με ΙΧ αυτοκίνητα. Έχουμε στη Θεσσαλονίκη πάνω από 1.500 εκατ. μετακινήσεις την ημέρα και από αυτές, περισσότερες από 800.000 είναι με ΙΧ. Άρα και κατά 80.000 ή 100.000 να περιορίσουμε τις μετακινήσεις με ΙΧ θα έχουμε επιτύχει έναν πολύ σημαντικό στόχο», είπε.

Ανταπόκριση στη ζήτηση

Αναφερόμενος στη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί ο Οργανισμός και στις προτεραιότητες που έχει θέσει, ο κ. Τόσκας τόνισε: «Εμείς είμαστε εδώ για να σπάμε πρωτόκολλα και να δημιουργούμε ευνοϊκές για το επιβατικό κοινό» και πρόσθεσε: «Έχουμε στο νου μας να δημιουργήσουμε στο άμεσο μέλλον συνθήκες εξυπηρέτησης σύμφωνα με τη λεγόμενη «ανταπόκριση στη ζήτηση».

Αν, λοιπόν, υπάρχει ανάγκη μετακίνησης ενός ηλικιωμένου, ενός αρρώστου, ενός παιδιού που πρέπει να πάει στο σχολείο μια συγκεκριμένη ώρα, θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος με τη χρήση του κινητού του να προγραμματίζει ραντεβού ώστε να μετακινηθεί την ώρα που τον βολεύει». Μάλιστα το κόμιστρο, όπως είπε ο κ. Τόσκας, θα είναι το ίδιο με αυτό που θα ισχύει εκείνη την εποχή για όλα τα δρομολόγια της περιοχής. Το κεφάλαιο αυτό, όπως ο ίδιος έκανε γνωστό, περιλαμβάνεται στα θέματα ενός διαγωνισμού που είναι τώρα στον αέρα και εξετάζει τις ανάγκες μετακίνησης πολιτών που ζουν έξω από το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Σύγχρονες στάσεις

Αναφερόμενος στα σχέδια του Ο.Σ.Ε.Θ. για την αναμόρφωση των υφιστάμενων στάσεων στις γραμμές των λεωφορείων είπε, μεταξύ άλλων, πως ένα από αυτά είναι η δημιουργία στάσεων που θα προστατεύουν τους επιβάτες από τις καιρικές συνθήκες και θα είναι προσβάσιμες σε όλους. Ερωτηθείς ειδικότερα για τα σχέδια σχετικά με την εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες είπε ότι εντός του 2025 αναμένεται να αντικατασταθούν και τα τελευταία 15 οχήματα παλαιότερης γενιάς, που σήμερα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτές τις ανάγκες. Παραμένοντας στο θέμα αναφέρθηκε και σε μία συνολικότερη μελέτη που εκπονεί αυτό το διάστημα ο Οργανισμός, με στόχο την καταγραφή και ανάδειξη όλων των προβλημάτων που αφορούν την πρόσβαση των στάσεων από ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Παραδέχτηκε ότι σήμερα είναι πολύ μικρός ο αριθμός των στάσεων που είναι προσβάσιμες και τόνισε πως «στόχος μας είναι να καταλήξουμε και να προτείνουμε πρότυπες στάσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες και το ανάγλυφο της κάθε περιοχής».

Άλλο Ο.Σ.Ε.Θ. άλλο Ο.Α.Σ.Θ.

Για όσους δεν το γνωρίζουν σημειώνουμε ότι ο Ο.Σ.Ε.Θ. (Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης) είναι η μητρική εταιρεία (η «ομπρέλα») και ο παλιός γνωστό Ο.Α.Σ.Θ. (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης) είναι ένας από τους παρόχους αστικής συγκοινωνίας στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας