Νίκος
Καραγιάννης

H νέα σεζόν είναι προ των πυλών και στον τομέα των υποδομών, υπάρχει αυξημένη προσδοκία ότι θα είναι καλύτερη σε όλα τα επίπεδα.

Αν κοιτάξουμε πίσω θα δούμε ότι στην σεζόν που έκλεισε, παρά του ότι στο μεγαλύτερο μέρος της υπήρξε εν μέσω γενικευμένου lockdown, στα έργα είδαμε μία σημαντική κινητικότητα, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοπρατήσεων.

Το μεγαλύτερο νέο όλων ήταν η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη γραμμή 4 με τις δύο παράλληλες εργολαβίες να είναι πλέον σε φάση κατασκευών.

Τρία μεγάλα οδικά έργα σε διαγωνισμό, ο ΒΟΑΚ, ο άξονας Καλαμάτα-Μεθώνη και η υποθαλάσσια Σαλαμίνας φαίνεται πως προχωρούν και υπεγράφη και το βόρειο τμήμα του Ε65 κλείνοντας μία εκκρεμότητα δεκαετίας.

Αυτό που είδαμε όμως την περασμένη σεζόν είναι την εκκίνηση νέων διαγωνισμών που προσελκύουν τους μεγάλους ομίλους της χώρας αλλά και έργα τα οποία έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για εταιρείες με πτυχία έκτης και πέμπτης τάξης.

Ποιοι νέοι διαγωνισμοί ξεκίνησαν την σεζόν 2020-2021

Πολλοί νέοι διαγωνισμοί ξεκίνησαν και αρκετοί από αυτούς είναι ΣΔΙΤ. Για παράδειγμά έχουν την Πολιτεία Καινοτομίας στην Οδό Πειραιώς, το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών πάλι στην Πειραιώς, τα 13 Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, τα 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονίας και το Φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική. Στη Β`φάση έχει περάσει ο διαγωνισμός για το flyover στην ανατολική πλευρά της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Παράλληλα έτρεξαν οι διαγωνισμοί για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Αλεξανδρούπολης και τα έργα οδικής ασφάλειας στην Ε.Ο. Πατρών-Πύργου.

Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα έργα έχουν ως πηγή χρηματοδότησης το ΕΣΠΑ 2014-2020. Πιο αναλυτικά: Η ΕΡΓΟΣΕ προχώρησε στη δημοπράτηση δύο εργολαβιών για την ηλεκτροκίνηση της γραμμής Λάρισα-Βόλος και την σηματοδότησης του τμήματος Θεσσαλονίκη-Ειδομένη ενώ η Αττικό Μετρό προχωρά έργα Η/Μ για την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά.

Πολύ μεγάλη κινητικότητα έχει δείξει η ΕΥΔΑΠ με σειρά από νέα έργα: το ΚΕΛ Ραφήνας-Πικερμίου, το δίκτυο Ακαθάρτων στον Μαραθώνα. Επίσης ο διαγωνισμός για την Ψυττάλεια που δείχνει να ολοκληρώνεται μετά από δύο και πλέον έτη. Παράλληλα σε διαγωνισμό βγήκαν και έργα αποχέτευσης στην Καλαμαριά, στο Δήλεσι.

Αρκετοί είναι και οι νέοι διαγωνισμοί για Μονάδες Απορριμμάτων. Την σεζόν 2020-2021 είδαμε να προκηρύσσονται νέες μονάδες για την Καβάλα, τη Δυτική Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία, την Κέρκυρα τη Σητεία και το Αγρίνιο.

Διαγωνισμοί για έργα υποδομής σε πολλά πεδία

Στα ενεργειακά έργα μεγάλη δραστηριότητα έχει επιδείξει η ΔΕΔΑ που έχει αναλάβει την επέκταση του εθνικού δικτύου φυσικού αερίου. Οι διαγωνισμοί που τρέχουν αφορούν τις περιοχές: Κιλκίς-Σέρρες, Κατερίνη-Αλεξάνδρεια, Θήβα-Χαλκίδα, Λαμία, Ξάνθη-Δράμα. Επίσης τρέχει ο διαγωνισμός για την Δ`φάση ηλεκτρικής διασύνδεσης που φτάνει μέχρι τη Σαντορίνη, Φ/Β πάρκα σε Εορδαία και Κοζάνη κ.α.

Πρόσφατα ξεκίνησαν σημαντικοί διαγωνισμοί για την αναβάθμιση των αεροδρομίων Χίου και Πάρου αλλά και του Λιμένα Νέου Μαρμαρά Σιθωνίας.

Σημαντικοί νέοι διαγωνισμοί τρέχουν και για αντιπλημμυρικά έργα. Οι προκηρύξεις αφορούν την διευθέτηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και αντιπλημμυρικά έργα σε Λουτράκι και την περιοχή της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης.

Τέλος, στα έργα ύδρευσης τρέχουν νέοι διαγωνισμοί για την Αχαϊα (από το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου), την Καλαμάτα (αντικατάσταση δικτύου), το Κιλκίς, την Καβάλα, τη Ρόδο (από το Φράγμα Γαδουρά) και τα αρδευτικά στο Νέστο και τη Φλώρινα (από το Φράγμα Τριανταφυλλιάς).

Τι δεν είδαμε

Η σεζόν 2020-2021 κλείνει και με κάποιες στρεβλώσεις. Πολλοί διαγωνισμοί τρέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς υπάρχουν δικαστικές μάχες ή προσφυγές κατά κάποιων προκηρύξεων. Για παράδειγμα ο διαγωνισμός για τη ΜΕΑ Χερσονήσου που τρέχει από το 2019 δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί, ενώ και τα έργα-ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια Θράκης, Θεσσαλίας, Κρήτης που αγγίζουν το μισό δισ. ευρώ, δεν έχουν καταφέρει να περάσουν στη Β`φάση της διαδικασίας. Παράλληλα παραμένει η αναμονή για την εκκίνηση των έργων για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρας-Πύργου.

Σε αναμονή είμαστε και για τους μεγάλους διαγωνισμούς Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αττική αλλά και την Αχαϊα ενώ απομακρύνθηκε και η πιθανότητα υλοποίησης του βόρειου τμήματος της Ιόνιας Οδού από τα Ιωάννινα μέχρι την Κακαβιά λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV