Νίκος
Καραγιάννης

Την πίστη ότι πρέπει η χώρα να επενδύσει στους σιδηρόδρομους εξέφρασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας σε χθεσινή δημοσιογραφική ενημέρωση.

Μίλησε για την χρηματοδότηση των έξι μεγάλων σιδηροδρομικών έργων μέσω του ανταγωνιστικού διαλόγου, για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία αλλά και για την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει το διακρατικό έργο με Βουλγαρία και Ρουμανία για να συνδεθούν σιδηροδρομικά τα λιμάνια στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, “πιστεύουμε ότι στους οδικούς άξονες η χώρα είναι πολύ καλά. Χρειάζεται να ελέγξουμε και να συντηρήσουμε τις υφιστάμενες υποδομές. Οραματικά, σιδηρόδρομος και λιμάνια είναι το μέλλον. Πρέπει να επενδύσουμε στους σιδηροδρόμους πάνω στους δύο διαδρόμους που είναι πανευρωπαϊκοί”.

Σχετικά με τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα ύψους 5 δισ. ευρώ, όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, χρηματοδότηση έχει εξασφαλίσει το τμήμα Νέα Καρβάλη-Τοξότες Ξάνθης της γραμμής Θεσσαλονίκη-Τοξότες και η επέκταση του Προαστιακού μέχρι το λιμάνι του Λαυρίου.

Παράλληλα το νέο έτος θα επανυποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης για το μεγάλο έργο υπογειοποίησης της γραμμής Ρίο-Νέος Λιμένας Πάτρας στο Connecting Europe Facilities (CEF). Πρόκειται για έργο που περιλαμβάνει υπογειοποίηση σε 5,1 χιλιόμετρα και το κόστος του ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Για τα υπόλοιπα έργα εξετάζεται η χρηματοδότηση τους από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτά αφορούν το υπόλοιπο τμήμα της γραμμής Θεσσαλονίκη-Τοξότες Ξάνθης, από Θεσσαλονίκη μέχρι Νέα Καρβάλη και την αναβάθμιση σε διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή στο τμήμα Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο.

Χρηματοδότηση αναζητείται και για την επέκταση του Προαστιακού μέχρι το λιμάνι της Ραφήνας αλλά και για την σύνδεση του ΟΛΘ με το εθνικό δίκτυο αλλά και τον Δυτικό Προαστιακό.

Η χώρα μας συμμετέχει στην διευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τους νέους σιδηροδρομικούς εμπορευματικούς διαδρόμους, όπως είναι αυτός που συνδέει «Βαλτική Θάλασσα – Εύξεινο Πόντο – Αιγαίο Πέλαγος», προωθούμε το έργο της ανάπτυξης της σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς – Βάρνα – Ρούσε», που πέρα άλλων οφελών εξετάζεται και η εναλλακτική όδευση των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών. Στόχος είναι να καταφέρει η χώρα να αποσπάσει χρηματοδότηση για τα δύο εμβληματικά έργα Θεσσαλονίκη-Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο ύψους σχεδόν 3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα ο υπουργός ΥΠΟΜΕ σημείωσε πως πρέπει να ενισχυθούν και τα λιμάνια “Ουσιαστικά πρέπει να βρούμε χρηματοδοτήσεις και πρέπει να ενισχύσουμε τα βόρεια λιμάνια της χώρας, δηλαδή Ηγουμενίτσα, Βόλος, Αλεξανδρούπολη. Οι πόροι θα είναι ευρωπαϊκοί, είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να αναδείξει την δυνατότητα της για μεταφορά εμπορευμάτων”.

Τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία

Για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία, ο κ.Σταϊκούρας σημείωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι δύο εργολαβίες που εκκρεμούσαν για τη σηματοδότηση (717) και την τηλεδιοίκηση αλλά με τις καταστροφές στη Θεσσαλία θα πρέπει να υπάρξει επανεγκατάσταση των συστημάτων, της υποδομής και της επιδομής.

Πρώτη προτεραιότητα είναι να ξεκινήσουν και πάλι τα εμπορευματικά δρομολόγια και ως εκ τούτου προχωρούν σιδηροδρομικά έργα με χρηματοδότηση ύψους 14 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες γύρω στις 20 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν τα εμπορευματικά και 15 Δεκεμβρίου τα επιβατικά.

Το τρένο θα χρειάζεται να αλλάζει μηχανή (από ηλεκτροκίνητη σε ντιζελοκίνητη) στο Λιανοκλάδι και ξανά στον Παλαιοφάρσαλο (από ντιζελοκίνητη σε ηλεκτροκίνητη).

Συνολικά θα χρειαστούν 18 μήνες για να επανέλθει η διπλή γραμμή σε πλήρη λειτουργία έχοντας και όλα τα συστήματα. Τότε θα ξαναδούμε ξανά πλήρη δρομολόγια με ηλεκτροκίνηση. Θα χρειαστούν περίπου 185 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση των έργων και η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη.

Μετά την “προσωρινή” αποκατάσταση, θα ξεκινήσουν έργα στην γραμμή ανόδου η οποία θα μπορέσει να λειτουργήσει μετά από περίπου ένα και πλέον έτος και στη συνέχεια θα συνεχιστούν τα έργα στην γραμμή καθόδου.

Για την γενική φιλοσοφία στη λειτουργία του σιδηρόδρομου ο κ.Σταϊκούρας είπε πως στόχος είναι η καλύτερη λειτουργία ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ δηλαδή να προχωρήσει η μεταρρύθμιση σε συνεργασία με την Κομισιόν, μια ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας μας. Να θυμίσουμε εδώ ότι έχει συσταθεί μια επιτροπή από το καλοκαίρι με τη συμμετοχή των παραπάνω εταιρειών για την βέλτιστη συνεργασία μεταξύ τους και την βελτίωση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών αλλά και να σταματήσουν οι αρρυθμίες από την πολυδιάσπαση των σιδηροδρομικών φορέων.

Παράλληλα, έθεσε ως στόχο και την καλύτερη συνεργασία των τριών με τη Hellenic Train. Ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τα εκατέρωθεν χρέη της Hellenic Train προς ΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ και αντίστοιχα τους ΟΣΕ απέναντί της αλλά όπως είπε είναι πολλών δεκάδων εκατομμυρίων και από τις δύο πλευρές. Το επόμενο διάστημα θα γίνει συνάντηση με την ιδιωτικοποιημένη εταιρεία παροχής σιδηροδρομικού έργου  καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια επαφή.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV