Νίκος
Καραγιάννης

Με ένα γεμάτο πρώτο εξάμηνο με μεγάλα έργα, οι BIG 5 στις κατασκευές των κατασκευών γέμισαν περαιτέρω το …σακούλι τους. Η γενική ανάπτυξη που λαμβάνει χώρα, συνεχίστηκε ακάθεκτη και στο πρώτο μισό του 2023 και όλα δείχνουν πως η άνοδος των ανεκτέλεστων στις 5 μεγάλες δυνάμεις του κατασκευαστικού κλάδου θα συνεχιστεί.

Κάποια από τα μεγάλα έργα που μας απασχόλησαν τα προηγούμενα χρόνια, συμβασιοποιήθηκαν όπως το μεσαίο τμήμα του ΒΟΑΚ, το γήπεδο του Παναθηναϊκού, ο άξονας Καλαμάτα-Μεθώνη, το Μπράλος-Άμφισσα και η παράκαμψη Χαλκίδας, σε άλλα δόθηκαν προσφορές, όπως το βασικό τμήμα του ΒΟΑΚ, το κτίριο της ΓΓ Υποδομών και η επέκταση του Μετρό στο Ίλιον και σε άλλα είχαμε νέους διαγωνισμούς όπως το Vouliagmenis Mall ή η ύδρευση Πρέβεζας-Λευκάδας.

Ποια είναι όμως τα μεγάλα έργα που “καπάρωσε” κάθε ένας από τις BIG  5 στις κατασκευές;

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πολλά και διαφορετικά νέα έργα

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο πρώτο εξάμηνο του 2023 μάζεψε αρκετά νέα έργα. Υπέγραψε το έργο-ΣΔΙΤ του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη από κοινού με ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ με κόστος που φτάνει τα 350 εκατ. ευρώ. Υπέγραψε για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού (123 εκατ. ευρώ) μαζί με Μυτιληναίο και ΑΚΤΩΡ, το Ιωνικό Κέντρο ύψους 34 εκατ. ευρώ με την ΕΚΤΕΡ.

Παράλληλα είναι ανάδοχος στο έργο για την ύδρευση Πρέβεζας-Λευκάδας ύψους 140 εκατ. ευρώ, στην πλατφόρμα e-απαλλοτριώσεις ύψους 18,8 εκατ. ευρώ μαζί με την Μυτιληναίος. Επίσης ανέλαβε μέσω της ΤΕΝΕΡΓ αιολικό πάρκο στην Κάρυστο ισχύος 79,8MW, αναδείχθηκε πλειοδότης με την AD Holdings για τα Μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ και βέβαια, κατέθεσε την πρώτη στην Ελλάδα Πρότυπη Πρόταση με ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΑΒΑΞ για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού.

Τέλος συμμετείχε στον διαγωνισμό για την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό στο Ίλιον αλλά και στο έργο παραχώρησης του βασικού τμήματος του ΒΟΑΚ Χανιά-Χερσόνησος ύψους 1,75 δισ. ευρώ.

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Γεμίζει το σακούλι της

Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ που εμφανίζεται πλέον ως ένας ισχυρός πυλώνας στο κατασκευαστικό γίγνεσθαι της χώρας είχε επίσης μεγάλη δραστηριότητα. Υπέγραψε μαζί με την BOUYGUES για την κατασκευή του πρώτου πράσινου ουρανοξύστη της χώρας Riviera Tower στο Ελληνικό, για την περαιτέρω αναβάθμιση του αεροδρομίου Πάρου ενώ μαζί με την ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ υπέγραψαν το οδικό έργο-ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη. Φυσικά έργο σημαία είναι και το μεσαίο τμήμα του ΒΟΑΚ, Χερσόνησος-Νέαπολη που το ανέλαβαν μαζί με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.

Επίσης αναλαμβάνουν το Ρέμα Ερασίνου ύψους 19 εκατ. ευρώ με την ΤΕΚΑΛ, το Ρέμα Αγίου Γεωργίου στο Μαρκόπουλο, την παράκαμψη Γιάλοβας ύψους 40,5 εκατ. ευρώ, τα εγγειοβελτιωτικά έργα στην Αμβρακία ύψους 64,5 εκατ. ευρώ, το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, έργο 150 εκατ. ευρώ με την Redex, τις φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ύψους 255 εκατ. ευρώ (έργα ΣΔΙΤ και τα δύο). Φυσικά συμμετείχε στον διαγωνισμό για την επέκταση του Μετρό στο Ίλιον.

ΑΒΑΞ: Έργα στην Ελλάδα αλλά και στη Ρουμανία

Ο Όμιλος ΑΒΑΞ, είναι η σταθερή δύναμη του κλάδου και φέτος έγινε εφικτό να δοθεί μέρισμα ύστερα από 13 χρόνια. Αυτό ήρθε και με σημαντικά νέα έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα, υπέγραψε για σταθμό παραγωγής ενέργειας 1750 MW στη Ρουμανία, έργο 674 εκατ. ευρώ, για το οδικό τμήμα Μπράλος-Άμφισσα ύψους 285 εκατ. ευρώ, για τον Προαστιακό Σταθμό στο Κρυονέρι ύψους 8 εκατ. ευρώ ενώ ανέλαβε συμβουλευτικό ρόλο με την Rizzani για το Vouliagmenis Mall, προοίμιο της κατασκευής του ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Συμμετείχε στον διαγωνισμό για την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό στο Ίλιον με Ghella-Alstom, έδωσε προσφορά στο έργο παραχώρησης του βασικού τμήματος του ΒΟΑΚ Χανιά-Χερσόνησος ύψους 1,75 δισ. ευρώ μαζί με τις Egis Projects και Meridiam. Τέλος, κατέθεσε την πρώτη στην Ελλάδα Πρότυπη Πρόταση με ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού.

Μυτιληναίος: H “πολυεθνική” δύναμη στις κατασκευές

Η Μυτιληναίος είναι σίγουρα η σπάνια περίπτωση ενός ελληνικού επιχειρηματικού οργανισμού που απλώνεται παγκοσμίως, από την Αυστραλία μέχρι την Μεγάλη Βρετανία αλλά ταυτοχρόνως έχει τις μεγάλες επιτυχίες και στην Ελλάδα.

Στο πρώτο εξάμηνο υπέγραψε το έργο για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού (123 εκατ. ευρώ) μαζί με ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ αλλά και την παράκαμψη Χαλκίδας ύψους 210 εκατ. ευρω. Είναι ανάδοχος του έργου για την πλατφόρμα e-απαλλοτριώσεις ύψους 18,8 εκατ. ευρώ μαζί με την ΤΕΡΝΑ και για τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής ύψους 132 εκατ. ευρώ.

Συμμετείχε στον διαγωνισμό για την επέκταση της γραμμής του Μετρό στο Ίλιον, αλλά και στο μεγάλο έργο παραχώρησης του βασικού τμήματος του ΒΟΑΚ Χανιά-Χερσόνησος ύψους 1,75 δισ. ευρώ μαζί με την ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ. Επισης με την EDP Renewables (“EDPR”) υπέγραψαν μία μακροπρόθεσμη Συμφωνία Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA) για την «πράσινη» ενέργεια που θα παραχθεί από χαρτοφυλάκιο αιολικών έργων συνολικής ισχύος 78 MW.

Στο εξωτερικό έκλεισε deal πώλησης ενέργειας από το Φ/Β πάρκο Kingaroy ισχύος 40MW στο Queensland της Αυστραλίας, ενώ προχώρησε στην εξαγορά ποσοστού 15% στο project «πράσινου» υδρογόνου Rosedale της CLARA Energy στην ίδια χώρα, έχει συνάψει οριστικές συμφωνίες σχετικά με την αγορά από την MYTILINEOS M Renewables χαρτοφυλακίου 5 φωτοβολταϊκών έργων στην Αλμπέρτα του Καναδά από την Westbridge Renewable Energy Corp, με αναμενόμενη συνολική ισχύ 1.410 MW  (1,4 GW), ανέλαβε την ανάπτυξη και κατασκευή μίας μονάδας παραγωγής ενέργειας με αεριοστρόβιλο ανοικτού κύκλου (OCGT) και καύσιμο το φυσικό αέριο 299MW, στο Immingham του Βόρειου Lincolnshire του Ηνωμένου Βασιλείου, για την VPI Immingham -B LLP (VPI-B), του ομίλου Vitol. Επίσης με την Centrica υπέγραψαν Συμφωνία Πώλησης Ενέργειας (PPA) με τη Vodafone UK που αφορά σε παραγόμενη ενέργεια από πέντε (5) φωτοβολταϊκά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ελλάκτωρ: Αθόρυβα και σταθερα

Μπορεί ο Όμιλος να διέρχεται από δομικές αλλαγές, αλλά στο πρώτο εξάμηνο συνεχίστηκαν οι αναπτυξιακές του κινήσεις. Υπέγραψε το έργο για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού (123 εκατ. ευρώ) μαζί με ΤΕΡΝΑ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ, για τις πρόδρομες της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης στα δυτικά αλλά και για την προμήθεια συρμών με την Hitachi.

Με την ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ πήραν το μεσαίο τμήμα του ΒΟΑΚ, Χερσόνησος-Νέαπολη που το ανέλαβαν μαζί με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Είναι ανάδοχος για το Φράγμα Τσικνιά στη Λέσβο και έργο αρδευσης στο Αμάρι.

Συμμετείχε στον διαγωνισμό για την επέκταση της γραμμής του Μετρό στο Ίλιον, αλλά και στο μεγάλο έργο παραχώρησης του βασικού τμήματος του ΒΟΑΚ Χανιά-Χερσόνησος ύψους 1,75 δισ. ευρώ μαζί με την ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Κατέθεσε την πρώτη στην Ελλάδα Πρότυπη Πρόταση με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΑΒΑΞ για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού.

Τέλος συμμετείχε στον διαγωνισμό για την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό στο Ίλιον.

 

Όπως φαίνεται το δεύτερο εξάμηνο θα είναι συναρπαστικό για τα μεγάλα έργα και τις BIG 5 στις κατασκευές.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV