Connect with us

Ανασκοπήσεις

Ποια μεγάλα έργα δημοπρατήθηκαν και ποια ξεκίνησαν μέσα στο 2021

Δημοσιεύθηκε

στις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2021

Μία γεμάτη χρονιά από δημοπρατήσεις και υπογραφές σημαντικών έργων υπήρξε το 2021. Στο τελείωμα αυτής της χρονιάς μπορούμε να διακρίνουμε πως η χρονιά αυτή ενώ ξεκίνησε με μέτριες επιδόσεις, μετά το καλοκαίρι “ανέβασε ταχύτητες” και έφτασε στο τέλος του έτους να έχουμε σχεδόν σε καθημερινή βάση και μία έναρξη διαγωνισμού και συχνά-πυκνά υπογραφές συμβάσεων.

Πρωταθλήτρια των δημοπρατήσεων είναι αδιαμφισβήτητα η ΕΡΓΟΣΕ η οποία πραγματοποίησε ρεκόρ προκηρύξεων με 12 έργα από την αρχή του 2021. Τα έργα αυτά ξεπερνούν τα 4,6 δισ. ευρώ. Μεγάλες δημοπρατήσεις είχαμε και στον χώρο των κτιριακών έργων με απανωτές ενάρξεις διαγωνισμών.

Στον τομέα της υπογραφής συμβάσεων η νέα γραμμή 4 του Μετρό κυριαρχεί λόγω του εντυπωσιακού προϋπολογισμού της που φτάνει τα 1,8 δισ. ευρώ. Εξίσου σημαντική είναι και η υπογραφή που έβαλε σε τροχιά κατασκευής την επένδυση στο Ελληνικό η οποία ήδη έχει ξεκινήσει με σερί διαγωνισμών. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι ακριβώς είχαμε το 2021:

Δημοπρατήσεις έργων

Νωρίς, στις αρχές του έτους ξεκινά ο διαγωνισμός για το δίκτυο αποχέτευσης Μαραθώνα ύψους 90 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η δημοπράτηση για το διπλό κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ που αφορά συνολικά 13 Κέντρα Πολιτικής Προστασίας. Μέσα στον Ιανουάρο επίσης βγαίνει σε δημοπράτηση ο βιολογικός του Δήμου Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, η μονάδα απορριμμάτων στην Κεφαλονιά και ο αγωγός για τη διασύνδεση της τηλεθέρμανσης με την Πτολεμαΐδα V στην Πτολεμαϊδα.

Τον Φεβροουάριο δημοπρατείται το Σε δημοπράτηση το έργο σηματοδότησης της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, δίκτυα αποχέτευσης στη Σύμη, ο βιολογικός στο Μαρκόπουλο και τη Νιγρίτα Σερρών.

Τον Μάρτιο δημοπρατείται έργο αποχέτευσης στην Ιστιαία, με 18,7 εκατ. ευρώ η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στο Ηράκλειο, με 16,3 εκατ. ευρώ νέα πτέρυγα στο Νοσοκομείο “Μαμάτσειο” Κοζάνης, η μονάδα απορριμμάτων στο Αγρίνιο.

Τον Μάρτιο βγήκε σε δημοπράτηση με 159 εκατ. ευρώ το έργο για 17 σχολεία-ΣΔΙΤ στην Κεντρική Μακεδονία. Επίσης η Γ`φάση αποχέτευσης στο Μαρκόπουλο ενώ επαναδημοπρατείται η μονάδα απορριμμάτων στην Κέρκυρα.

Δεύτερο τρίμηνο

Τον Απρίλιο έχουμε τη δημοπράτηση με 20 εκατ. ευρώ για το οδικό έργο Καλλονή-Πέτρα, αποχετευτικά έργα στο Κορωπί, η κατασκευή ηχοπετασμάτων στις γραμμές του ΟΣΕ στη Λάρισα και η κατασκευή βιολογικού στις Σέρρες.

Τον Μάιο Δημοπρατείται η παράκαμψη του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου και στη συνεχεία σε δημοπράτηση βγαίνει η μονάδα απορριμμάτων στη Δυτική Θεσσαλονίκη, με 28 εκατ. ευρώ η Β`φάση της ύδρευσης Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά και με 24,7 εκ.ευρώ έργο αναβάθμισης του Αεροδρομίου Χίου.

Ο Ιούνιος ξεκινά με τη δημοπράτηση για τον νέο τερματικό, πύργο ελέγχου, και επέκταση διαδρόμου στο αεροδρόμιο Πάρου και συνεχίζει με έργο αποχέτευσης 50,9 εκ.ευρώ στο Δήλεσι, η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ στη Δυτική Μακεδονία και με 28 εκατ. ευρώ μεγάλο έργο ύδρευσης στο Κιλκίς.

Τρίτο τρίμηνο

Τον Ιούλιο βγαίνει η δημοπράτηση με 41 εκ. ευρώ η Α’ φάση των αρδευτικών δικτύων του Φράγματος Τριανταφυλλιάς και η ολοκλήρωση του Περιφερειακού Αλεξανδρούπολης. Επίσης προκηρύσσεται το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην οδό Πειραιώς.

Τον Αύγουστο προκηρύχθηκε η δημοπράτηση νέου φωτοβολταϊκού αξίας 40 εκ. ευρώ από τη ΔΕΗΑΝ στην Κοζάνη και με 85 εκατ. ευρώ η διευθέτηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Ακολουθούν αντιπλημμυρικό έργο 31 εκ. ευρώ στη περιοχή της Λαχαναγοράς, η Β`φάση της αποχέτευσης ομβρίων στην Καλαμαριά, με 21 εκατ. ευρώ αντιπλημμυρικό έργο στο Λουτράκι, αντιπλημμυρικό έργο 25 εκ. ευρώ στην Κέρκυρα, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Γλυφάδας, η επέκταση του φυσικού αερίου σε Λιβαδειά, Γιαννιτσά και Βέροια, με 20 εκατ. ευρώ μεγάλο περιβαλλοντικό έργο σε Μεσολόγγι-Αιτωλικό και με 48,8 εκατ. ευρώ το τμήμα Μελίβοια-Δημάριο του κάθετου άξονα Ξάνθη-Σύνορα.

Ο Σεπτέμβριος ξεκινά με τη δημοπράτηση του σιδηροδρομικού έργου Αίγιο-Ρίο, τα έργα Β` φάσης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αθήνας, την ηλεκτροκίνηση στο Κιάτο-Αίγιο και στο Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα.

Τον ίδιο μήνα προκηρύσσονται: Σε δημοπράτηση βγήκαν: η ΣΔΙΤ για τα δικαστικά μέγαρα στην Κεντρική Μακεδονία, δύο μονάδες απορριμμάτων σε Ηράκλειο και Ρόδο. Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός που βγήκε αυτόν τον μήνα είναι με 383 εκατ. ευρώ η mega-προμήθεια 770 λεωφορείων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Τέταρτο τρίμηνο

Τον Οκτώβριο επαναδημοπρατείται η μονάδα απορριμμάτων στο Γραμματικό, η μονάδα απορριμμάτων στη Ρόδο, η ανακαίνιση 14 συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό. Τον Νοέμβριο βγήκε ο διαγωνισμός για το δίκτυο φυσικού αερίου σε Άμφισσα και Καρπενήσι.

Τον Δεκέμβριο η ΕΡΓΟΣΕ έβγαλε σε δημοπράτηση έξι μεγάλα σιδηροδρομικά έργα: τη γραμμή Θεσσαλονίκη-Ξάνθη, τη γραμμή Ρίο-Λιμένας Πάτρας, τη γραμμή Κορωπί-Λιμένας Λαυρίου, τη γραμμή Αεροδρόμιο-Λιμένας Ραφήνας, τη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο και τη σύνδεση του λιμένα Θεσσαλονίκης.

Επίσης προκηρύχθηκε με 25 εκατ. ευρώ η ολοκλήρωση ύδρευσης της πόλης της Κέρκυρας, η αγορά 15 επιπλέον συρμών για το Μετρό Θεσσαλονίκης και με 285 εκατ. ευρω το τμήμα Μπράλος-Άμφισσα.

Οι υπογραφές έργων

Κορυφαίο γεγονός η υπογραφή της σύμβασης για τη νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας στο τμήμα Άλσος Βεϊκου-Γουδή. Ας δούμε όμως αναλυτικά:

Η χρονιά ξεκινά με την σύμβαση για το αποχετευτικό δίκτυο στο Μαρκόπουλο και λίγες ημέρες μετά για το Πόρτο Ράφτη. Ο πρώτος μήνας κλείνει με τη σύμβαση για τα αντιπλημμυρικά έργα στον Στρυμόνα ποταμό και τη Λίμνη Κερκίνη στις Σέρρες.

Τον Φεβρουαριο έχουμε τη σύμβαση για την επέκταση του αστυνομικού μεγάρου Ηρακλείου, τον βιολογικό της Νάουσας και του Ηρακλείου Κρήτης, η αναθεωρημένη σύμβαση για τα μεταλλεία Κασσάνδρας, η ανακατασκευή του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου Αθηνών, για το οδικό έργο Λαστέικα – Παράκαμψη Αγίου Ιωάννη Κατάκολο, για την κατασκευή σιδηροδρομικής στάσης στον Νέο Παντελεήμονα Πιερίας και για την μονάδα απορριμμάτων στη Ζάκυνθο.

Τον Μάρτιο έχουμε τη σύμβαση για το βιολογικό καθαρισμό στην Ορεστιάδα για τον οδοφωτισμό και τους σηματοδότες στην Αττική.

Δεύτερο τρίμηνο

Τον Απρίλιο έχουμε τη σύμβαση για το βιολογικό Χερσονήσου Κρήτης και τους Δελφούς, για την προμήθεια Γερανογεφυρών Στοιβασίας στον ΟΛΠ, για τηλεδιαχειριζόμενα φώτα LED στους κύριους άξονες στην Αττική και για την επέκταση του φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη-Κομοτηνή.

Τον Μάιο έχουμε τη σύμβαση για την ανακατασκευή του ΚΥΤ Κουμουνδούρου, για το Δικαστικό Μέγαρο Χίου και η σύμβαση παραχώρησης του Πανθεσσαλικού Σταδίου.

Τον Ιούνιο έχουμε τρία κορυφαία γεγονότα: τη σύμβαση για το Ελληνικό που αποτελεί την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης, τη σύμβαση για το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65, Τρίκαλα-Εγνατία και φυσικά τη σύμβαση για τη νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας που με κόστος 1,8 δισ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην Ελλάδα.

Τον ίδιο μήνα έχουμε: τη σύμβαση για το κλειστό γυμναστήριο στη Νέα Σμύρνη, για βιολογικό στα Ιωάννινα, για την οδική σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία, η σύμβαση Δέσμευσης μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Διώρυγα Gas, η σύμβαση για εξοπλισμό 14,2 εκατ. ευρώ για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ.

Τρίτο τρίμηνο

Τον Ιούλιο έχουμε τη σύμβαση για την κατασκευή υπογείου δικτύου άρδευσης 17 χλμ στον Τύρναβο, τη διακρατική συμφωνία για το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Β. Μακεδονίας, τη σύμβαση για υπόγειο αρδευτικό δίκτυο 20 χλμ στα Τρίκαλα, την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στην Παλλήνη, τη σύμβαση για αναπλάσεις πεζοδρομίων στην Αθήνα, το μεγάλο έργο αποχέτευσης στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου.

Τον Αύγουστο έχυμε τη σύμβαση για το αντιπλημμυρικό έργο του ρέματος Αγίου Γεωργίου στο Μαρκόπουλο, το έργο αντιμετώπισης κατολισθήσεων στο τμήμα Οξύλιθος-Πλατάνα, την επέκταση του βιολογικού στην Πάτρα και στην Κομοτηνή.

Τον Σεπτέμβριο έχουμε τη σύμβαση για την αναβάθμιση του λιμένα Μαντουδίου στην Εύβοια, το έργο ανάπλασης του Μητροπολιτικού Πάρκου Π.Μελά, το μεγάλο έργο αποχέτευσης στο Λάυριο.

Τέταρτο τρίμηνο

Τον Οκτώβριο έχουμε με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ έργο στον τερματικό σταθμό Ρεβυθούσας, το έργο αποχέτευσης στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης, τα έργα για αποχέτευση σε Πικέρμι-Ντράφι-Άγιο Σπυρίδωνα- Διώνη.

Τον Νοέμβριο υπεγράφη η σύμβαση για τη νέα μαρίνα στη Λευκάδα, νέο έργο τηλεθέρμανσης απο τη νέα λιγνιτική μονάδα “Πτολεμαΐδα 5”, η σύμβαση παραχώρησης της νέας μαρίνας Ναυπλίου.

Τον Δεκέμβριο το μεγάλο γεγονός είναι η υπογραφή τροποποίησης της σύμβασης με την Ολυμπία Οδό για το Πάτρα – Πύργος, το έργο κυρώθηκε από τη Βουλή και ξεκινά. Επίσης υπεγράφη έργο περίφραξης σε δομές μεταναστών στη χώρα , το έργο αναβάθμισης του αεροδρομίου Χίου, η σύμβαση για την ύδρευση Ηρακλείου – Αγίου Νικολάου από το φράγμα Αποσελέμη, το έργο οδικής ασφάλειας για την εθνική οδό Πατρών-Πύργου ενώ υπέγραφη μνημόνιο συνεργασίας LAMDA – Eurobank για πύργο γραφείων στο Ελληνικό. Τέλος υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης.

Advertisement
Advertisement

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα