Μαρίνα
Ξυπνητού

Η κοινοπραξία της Protasis με την Sagemcom Energy & Telecom SAS είναι τελικά ο ανάδοχος του μικρού διαγωνισμού που «έτρεξε» ο ΔΕΔΔΗΕ και αφορά στην εγκατάσταση των πρώτων 360.000 «έξυπνων» μετρητών που έχουν δρομολογηθεί να εγκατασταθούν μέσα στο 2024 κυρίως σε δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις και μεγάλους καταναλωτές.

Όπως εξηγούν πηγές στο ypodomes.com, σε αυτή την φάση η κοινοπραξία της Protasis με την Sagemcom Energy & Telecom SAS (σ.σ. ένα εκ των τεσσάρων σχημάτων που προκρίθηκαν στο μεγάλο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ και τους είχε ζητηθεί να υποβάλλουν προσφορές και για τον μικρό) θα κληθεί να προχωρήσει στο πρώτο κύμα εγκατάστασης «έξυπνων» μετρητών, με την αρχή να γίνεται από το δημόσιο και έπειτα σε επιχειρήσεις και μεγάλους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη και τον μεγάλο διαγωνισμό που αφορά συνολικά στην προμήθεια και εγκατάσταση συνολικά 7,3 εκατ. μετρητών χαμηλής τάσης. Να σημειωθεί ότι τα τέσσερα σχήματα που έχουν προκριθεί, έχουν υποβάλλει από τον Δεκέμβριο τις τεχνικές και οικονομικές τους προσφορές τις οποίες ο Διαχειριστής επεξεργάζεται προκειμένου τους επόμενους μήνες να «σπάσει» σε φάσεις το έργο και να ξεκινήσει σταδιακά η εγκατάσταση τους. 

Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες θα κληθούν να υποβάλουν στην πορεία του διαγωνισμού ξεχωριστά για κάθε παρτίδα μετρητών οικονομικές προσφορές και από το πόσο ανταγωνιστική οικονομική προσφορά θα καταθέσουν, θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των μετρητών που τελικά θα αναλάβουν να εγκαταστήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, η τοποθέτηση τους θα γίνεται σταδιακά και περιλαμβάνει συνολικά την εγκατάσταση 5,2 εκατ. μονοφασικών και 2,1 εκατ. τριφασικών «έξυπνων» μετρητών σε πελάτες χαμηλής τάσης.

Το ύψος του έργου είναι περί στα 1,2 δις. ευρώ και προβλέπει την αντικατάσταση των σημερινών «ρολογιών» με σύγχρονα έξυπνα συστήματα μέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σκοπός του ΔΕΔΔΗΕ είναι μέχρι το 2030 όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή και η χώρα να γυρίσει σελίδα σε περιπτώσεις όπως οι ρευματοκλοπές, οι οποίες αντιστοιχούν σε επιβάρυνση 400 εκατ. ευρώ το χρόνο στους λογαριασμούς των καταναλωτών. 

Οι τέσσερις εταιρείες

Οι τέσσερις εταιρείες που έχουν προκριθεί και κατέθεσαν τεχνοοικονομική προσφορά για τους έξυπνους μετρητές είναι:

– Η ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας κατασκευής μετρητών ItronSpain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL.

– Η ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας παραγωγής μετρητών ElsterRometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA TelecomSolutions και ElsterGmbh.

– Η σλοβενική εταιρία κατασκευής μετρητών Iskraemecod.d., από κοινού με την γαλλική OracleFrance SAS.

– Η ελληνική Protasis AE, από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy &Telecom SAS.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV