Με ενδιαφέρουσες ειδήσεις έκλεισε το πρώτο Southeast Europe Connectivity Forum που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη 31/10 με 1/11.
Από τα σημαντικά που λέχθησαν ήταν η ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών της Βουλγαρίας, Assen Vassilev για την κατασκευή ενός νέου αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με την Κωστάντζα στη Ρουμανία, μέσω Βουλγαρίας. Σε αυτόν τον διάδρομο έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό έξι δις ευρώ εγγύηση και αναμένεται η επιλογή της αναδόχου κοινοπραξίας που θα αναλάβει την κατασκευή του.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης απευθυνόμενος στους συνέδρους της ενότητας για τις «Θαλάσσιες Μεταφορές: Βιωσιμότητα και Απανθρακοποίηση», υπογράμμισε την βούληση και αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ, αλλά και ευρύτερα της παγκόσμια ναυτιλιακής κοινότητας για την «πράσινη ναυτιλία».
Από την πλευρά της η Anna Mihneva-Natova, Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Βουλγαρίας υπογράμμισε πως «η κυβέρνησή μας επίσης δίνει εξαιρετικά μεγάλη σημασία στην κατασκευή των νέων δικτύων, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων, μέσω ΣΔΙΤ και γι’ αυτόν το λόγο επικαιροποιούμε το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο». Όπως είπε η ίδια η αναβάθμιση των δικτύων μεταφορών «έχει στόχο την ανάπτυξη της συνδεσιμότητας μεταξύ της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας» και επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που έχουν για τη Βουλγαρία, η ανάπτυξη των λιμένων της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα, σημείωσε πως όλα αυτά θα συμβάλουν στην ευρύτερη ανάπτυξη της ΝΑ Ευρώπης.
Στο πάνελ για τις Ελεύθερες Ζώνες, ο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), CEO, DIOPAS SA κ. Συμεών Διαμαντίδης, αναφερόμενος στο Logistics-Center στο Στρατόπεδο Γκόνου της Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι οι σχετικές διαδικασίες έχουν προχωρήσει και το 2024 θα βγει στον «αέρα» ο διαγωνισμός για την κατασκευή του.
Στο πάνελ της ψηφιοποίησης των λιμένω ο Βασίλειος Μάμαλης, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος σημείωσε πως στα μεγάλα λιμάνια της χώρας η ψηφιακή εποχή έχει προχωρήσει σημαντικά, και πως το ίδιο πρέπει να γίνει και στα υπόλοιπα δημόσια μικρότερα λιμάνια. Με το ίδιο σκεπτικό ο Νικόλαος Λιάπης, Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων υπογράμμισε πως έχει ιδιαίτερη σημασία για τον κλάδο η επίτευξη των στόχων της ψηφιοποίησης και της απανθρακοποίησης, αφού το γενικότερο εγχείρημα είναι και δύσκολο και βέβαια εξαιρετικά δαπανηρό.
Στο πάνελ του σιδηροδρόμου, η Πρόεδρος της ΡΑΣ Ιωάννα Τσιαπαρίκου, τόνισε πως τους τελευταίους μήνες γίνεται μία σημαντική προσπάθεια για τη διαλειτουργικότητα και το τροχαίο υλικό, με στόχο την επίτευξη της συμβατότητας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ρύθμιση, ώστε να αρθεί ο κατακερματισμός στη λήψη αποφάσεων και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός, στον οποίο θα προσδιορίζεται ποια γραμμή θα πρέπει να συνδεθεί με ποιο λιμάνι.
Στο πάνελ των συνδυασμένων μεταφορών, Η κα. Ηρώ Δουμάνη, Γενική Διευθύντρια της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών (ΟΦΑΕ) τόνισε ότι οι οδικές μεταφορές εκπροσωπούν το 98% των εμπορευματικών μεταφορών ενώ τόνισε πως είμαστε αρκετά πίσω, αλλά με τον κατάλληλο οδικό χάρτη μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα» σημείωσε η κα. Δουμάνη, ενώ είπε ότι στην Ελλάδα καταγράφεται ο υψηλότερος μέσος όρος ηλικίας φορτηγών οχημάτων σε όλη την Ευρώπη, καθώς και έλλειψη οδηγών βαρέων οχημάτων.
Ο κ. Dejan Nikolic, Διευθύνων Σύμβουλος της Σερβικής MBOX Terminals DOO, επεσήμανε ότι το MBOX είναι ένα intermodal terminal στη Σερβία με πλεονεκτική γεωγραφική θέση. «Έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα και προσπαθούμε να αναπτύξουμε τις συνδυασμένες μεταφορές με σύνδεση και με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Ο Luis Blancas, Senior Transport and Logistics Specialist for Europe and Central Asia της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank), ανέφερε πως η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τη συνδεσιμότητα στην Ευρώπη, ακόμα και στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Όπως είπε, στην περίοδο μετά την πανδημία, διάστημα κατά το οποίο η εφοδιαστική αλυσίδα βίωσε τεράστιες αναταραχές, οι μεταφορείς αναθεωρούν τον σχεδιασμό των logistics, η καρδιά του οποίου είναι η Κεντρική Ευρώπη και το μερίδιό του όχι αναλογικό. Τόνισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μία ενδοχώρα που μπορεί να εξυπηρετηθεί εναλλακτικά και μία τεράστια αγορά της τάξης των 8 εκατ. TEU –11 φορές το μέγεθος της Ελλάδας– που μπορεί να περάσει μέσα από τα λιμάνια του Πειραιά ή της Θεσσαλονίκης, υπό την προϋπόθεση να γίνουν επενδύσεις σε σιδηροδρόμους.
Ο κ. Θάνος Ψαθάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ Βιομηχανικές Περιοχές, σημείωσε ότι θα πρέπει ως χώρα να φτιάξουμε «Οργανωμένα Πάρκα» για την εγκατάσταση επιχειρήσεων, καθώς πλεονεκτούν στα πάντα έναντι των αναρχων αναπτύξεων. Ακόμη δήλωσε ότι για τις 14 ΒΙ.ΠΕ., που διαχειρίζεται η ΕΤΒΑ, έχει καταθέσει πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να υπάρξει αναβάθμιση των περιοχών αυτών μέχρι το τέλος του 2026.
Από την πλευρά του ο ο Γιάννης Μανιάτης π. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, τόνισε πως «η γενική εκτίμηση είναι πως το πράσινο καύσιμο του μέλλοντος θα είναι το υδρογόνο και ότι το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο μετάβασης για τους στόχους του 2050, ενώ θα πρέπει να δούμε πώς θα αποφασιστούν οι πολιτικές που θα έχουν να κάνουν με τους αγωγούς μεταφοράς».
Η κα. Λουκία Σαράντη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, αναφέρθηκε στις περιφερειακές ανισότητες που διευρύνονται σημειώνοντας ότι ανάπτυξη χωρίς υποδομές δεν γίνεται. Μάλιστα η ίδια υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη και η βιομηχανία της εξυπηρετείται από το λιμάνι της, που αναπτύσσεται, αλλά το ίδιο δεν συμβαίνει με άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου η βιομηχανία στερείται αξιόλογων λιμενικών υποδομών. Η κα. Σαράντη στάθηκε και στο ζήτημα της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ είπε πως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της περιφερειακής ανάπτυξης.
Ο κ. Μανώλης Μπαλτάς, Διευθύνων Σύμβουλος της REDEPLAN AE, επεσήμανε πως η ανάπτυξη που επιχειρείται στο Στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη με τη δημιουργία Logistics Center είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ δεν παρέλειψε να αποτυπώσει και τις θετικές επιδόσεις του ΟΛΘ από τη στιγμή που ιδιωτικοποιήθηκε. Επιπλέον, σημείωσε ότι η συνδεσιμότητα προϋποθέτει μία επιθετική εξωστρέφεια από την πλευρά των επιχειρήσεων και ενότητα των φορέων προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο κ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, Διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, παρουσίασε τα project του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) κάνοντας λόγο για τη δημιουργία ενός παραρτήματος στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο θα συμβάλλει στην αύξηση της διασυνδεσιμότητας.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας