Τα σημαντικά έργα ΑΠΕ που δρομολογούνται στη χώρα μας από τη Eunice παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της εταιρίας, Δρ Γιώργος Πεχλιβανόγλου, στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit, το οποίο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1 και 3 Δεκεμβρίου.
Aigaio Project
To πρώτο σημαντικό έργο, το οποίο ανέρχεται στα 1.5 δις. ευρώ, ονομάζεται Aigaio Project αφορά τη δημιουργία παραθαλάσσιων/παράκτιων αιολικών πάρκων από την Eunice Energy Group, το οποίο θα ανέρχεται συνολικά στα 582 MW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος, τα οποία θα προέρχονται από 138 ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν σε 23 ακατοίκητες νησίδες των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων.
Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο έχει λάβει ήδη 3 άδειες από τη ΡΑΕ και η διασύνδεση του έχει συμπεριληφθεί στο δεκαετές αναπτυξιακό πλάνο του Ευρωπαϊκού δικτύου διαχειριστών ηλεκτρισμού (ENTSO-E) με τον τίτλο Project 293 – Southern Aegean Interconnector, το οποίο και αφορά την υπόγεια σύνδεση του Ν. Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη την Κω και τα Δωδεκάνησα. Η ισχύς της σύνδεσης υπολογίζεται μεταξύ των 600 και 800 MW.
Το έργο αυτό χαίρει της υποστήριξης της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οδεύει προς την ένταξη του στα Ευρωπαϊκά έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) το 2021.
Τα οφέλη του Aigaio Project
Το έργο αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με τη Στερεά Ελλάδα μέσω των Δωδεκανήσων (SAI) δημιουργεί πολλαπλά οφέλη, τόσο στο κομμάτι της ενεργειακής σταθερότητας και της διείσδυσης των ΑΠΕ όσο και σε ότι αφορά την εμπορική και οικονομική αξιοποίηση ακριτικών νησιωτικών περιοχών.
Η δημιουργία υποδομών μόνιμης διαμονής προσωπικού σε μία πληθώρα νησιών και νησίδων της περιοχής για λόγους λειτουργίας και συντήρησης των έργων καθώς και των σχετικών λιμενικών έργων και τηλεπικοινωνιακών διασυνδέσεων είναι σε θέση να δώσουν νέα πνοή στις περιοχές αυτές.
Επιπλέον το Southern Aegean Interconnector (SAI) σε συνδυασμό με τις λοιπές διασυνδέσεις που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου καθώς και άλλες διασυνδέσεις ή ενισχύσεις υπαρχόντων διασυνδέσεων με Ιταλία και Βουλγαρία, θα κάνουν πραγματικότητα αυτό που πολλοί αναφέρουν εδώ και χρόνια, τη μετατροπή της Κρήτης και γενικότερα της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο με τα αντίστοιχα οικονομικά οφέλη.
Η μονάδα αποθήκευσης ενέργειας της Eunice στη Δ. Μακεδονία
Ταυτόχρονα ιδιαίτερα σημαντική είναι και η επένδυση της Εunice στη Δ. Μακεδονία που ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και η οποία αφορά τη δημιουργία του μεγαλύτερου έργου αποθήκευσης ενέργειας στην περιοχή ισχύος 2500 MW και αποθηκευτικής ικανότητας 1000 MWh.
Το συγκεκριμένο έργο συγκαταλέγεται στα 80 συνολικά επενδυτικά πλάνα που έχουν προταθεί για το masterplan απολιγνιτοποίησης και ανήκει στις 16 πιο εμβληματικές επενδυτικές προτάσεις.
Η Ελλάδα «ξεχωρίζει» στις επενδύσεις για αιολικά πάρκα λόγω της γεωμορφολογίας της
Ο Δρ Πεχλιβανόγλου στάθηκε ιδιαίτερα στις ξεχωριστές δυνατότητες που διαθέτει η χώρα μας για έργα ΑΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε πως η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά και ηλιακά δυναμικά τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Μέση Ανατολή, ενώ το γεγονός ότι η ξηρά γειτνιάζει με τη θάλασσα αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για την υιοθέτηση της πρακτικής των παράκτιων αιολικών πάρκων με εξαιρετικά καλή ενεργειακή απόδοση και μειωμένα κόστη συντήρησης.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV