Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Στα σκαριά έργα ΑΠΕ άνω των 70 εκ. ευρώ στη Στερεά Ελλάδα – Πού θα γίνουν τα νέα Φ/Β και αιολικά

Δημοσιεύθηκε

στις

Πηγή Φωτογραφίας: R Energy 1
Πηγή Φωτογραφίας: R Energy 1

Ακόμα μία εταιρία με credentials στα έργα ΑΠΕ επικεντρώνει στη Στερεά Ελλάδα με στόχο την κατασκευή ενός χαρτοφυλακίου έργων συνολικής ισχύος 100 MW. Πρόκειται για την R Energy, η οποία δρομολογεί σε βάθος διετίας επενδύσεις, οι οποίες θα ξεπεράσουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, η R Energy 1, θα κατασκευάσει 85 MW έργων ΑΠΕ στην Στερεά Ελλάδα και τη Βοιωτία μέσω φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων. Να επισημάνουμε πως πρόκειται για έργα, τα οποία είναι ready-to-built και αναμένεται εντός του 2022 η κατασκευή της πλειοψηφίας τους με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.

Τα φωτοβολταϊκά στη Στερεά Ελλάδα

Στη Στερεά Ελλάδα η εταιρεία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο που ανέρχεται στα 75 MW και αποτελείται από clusters φωτοβολταϊκών πάρκων. Το μεγαλύτερο τμήμα του έργου (40MW) έχει λάβει όλες τις περισσότερες απαραίτητες άδειες, οι οποίες είναι η Βεβαίωση Παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος,ενώ οι όροι σύνδεσης του ΑΔΜΗΕ, που είναι και το τελευταίο αδειοδοτικό βήμα, αναμένονται εντός διμήνου.

Όπως αναφέρουν και άνθρωποι της εταιρίας στο ypodomes.com το Β’ Εξάμηνο του 2022 αναμένεται η εκκίνηση των εργασιών για την κατασκευή 40 MW του cluster με την ολοκλήρωση να τοποθετείται εντός 8μηνου.

Τα υπόλοιπα 30 MW έχουν λάβει το πράσινο από τη ΡΑΕ μέσω της βεβαίωσης παραγωγού, αλλά αναμένεται η έκδοση της ΑΕΠΟ και η υποβολή της αίτησης στον ΑΔΜΗΕ για την έκδοση των όρων σύνδεσης. Αυτό σημαίνει πως οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του 2023 ενώ μέσα στο ίδιο έτος αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου.

Τα αιολικά στη Βοιωτία

Το δεύτερο έργο ΑΠΕ που ετοιμάζει η R Energy είναι τα αιολικά πάρκα ισχύος 15 MW που θα αναπτυχθούν στη Βοιωτία. Η εταιρία δρομολογεί την κατασκευή 5 ανεμογεννητριών ισχύος 3 MW έκαστη με την εκκίνηση και την ολοκλήρωση των έργων να τοποθετείται εντός του 2022, καθώς ο χρόνος ολοκλήρωσης εκτιμάται στους 6 μήνες, ενώ οι όροι σύνδεσης έχουν ήδη εκδοθεί.

Μάλιστα η κατασκευή των αιολικών πάρκων στη Βοιωτία αναμένεται πιο σύντομα από ότι αυτή των φωτοβολταϊκών στη Στερεά Ελλάδα και το μόνο που απομένει είναι η ολοκλήρωση των μετρητικών μελετών για την ισχύ της αιολικής ενέργειας.

Υφιστάμενα έργα

Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντούμε την R Energy καθώς πολύ πρόσφατα, και πιο συγκεκριμένα πριν από τρεις ημέρες, έγιναν τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού της πάρκου στην Κόρινθο παρουσία του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, και Υπουργών της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Η ισχύς του φωτοβολταϊκού ανέρχεται στα 10 MW και κατασκευάστηκε στο χωριό Στεφάνι, το οποίο απέχει 120 χιλιόμετρα από την Αθήνα, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε εντός του 2020 και ολοκληρώθηκε φέτος.

Ταυτόχρονα η εταιρία έχει θέσει σε λειτουργία ένα cluster 5 μικρών φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 3 MW στη Στερεά Ελλάδα, το οποίο χωροθετείται στο 92ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.

Η R Energy έχει ξεκινήσει την κατασκευή έργων ΑΠΕ από το 2012 και μέχρι στιγμής, πέραν το έργου στην Κόρινθο, έχει ολοκληρώσει την κατασκευή έργων:

1 MW στη Θήβα το 2012,
2,2 στη MW στη Ζάκυνθο το 2015,
2,2 MW στη Λακωνία το 2017, και
2 MW στη Θήβα το οποίο ολοκληρώθηκε το 2018.

Σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα έργα αλλά και τα μελλοντικά της έργα ΑΠΕ η R Energy ερευνά την αγορά και τις περιοχές της ελληνικής επικράτειας για την ανάπτυξη νέων έργων.

Το προφίλ της εταιρίας

Η R Energy ιδρύθηκε το 2012 και έχει πίσω της credentials στο τομέα των έργων ΑΠΕ, καθώς βασικός της μέτοχος είναι ο Γεώργιος Ρόκας, που είναι υιός του Μελέτιου Ρόκα,  ο οποίος και ήταν ένας εκ των βασικών μετόχων στην ομώνυμη εταιρεία πριν από την εξαγορά της από την Iberdrola και τη μετονομασία της σε Ρόκας Ανανεώσιμες-Iberdrola Group το 2007.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Κύπρου από το 2016, ενώ κάνει και τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να εισαχθεί εντός του 2022 στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Advertisement

Εκπαίδευση κοινωνίας και εργαζομένων για τα έργα ΑΠΕ

Όπως φάνηκε και από τα την εκδήλωση για τα εγκαίνια της λειτουργίας του φωτοβολταϊκού της η R Energy επενδύει και στην εκπαίδευση των τοπικών κοινωνιών που αναπτύσσει τα έργα ΑΠΕ.

Μάλιστα στην Κόρινθο έχει δημιουργήσει δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους όπου οι μαθητές σχολείων μπορούν να μάθουν για τα έργα ΑΠΕ και να κατανοήσουν τη σημασία τους στην προσπάθεια της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία κλιματικά ουδέτερη ήπειρο.

Ταυτόχρονα, η εταιρία προχωρά και στην εκπαίδευση εργατικού προσωπικού, το οποίο θα μπορεί να ασχοληθεί πέριξ των έργων ΑΠΕ (όπως για παράδειγμα υπηρεσίες φύλαξης), ενώ θα παρέχει σε τεχνικό προσωπικό τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να μπορεί να συμβάλλει στην κατασκευή των έργων της.

Αυτό έχει ήδη συμβεί στα έργα της εταιρίας στη Στερεά Ελλάδας, καθώς προσωπικό που προερχόταν από την τοπική κοινωνία εκπαιδεύτηκε και προσελήφθη από την R Energy, ενώ η εταιρία θα πράξει το ίδιο και για τα μελλοντικά έργα της.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα