Newsroom

Τους προβολείς των μεγάλων έργων ΑΠΕ προσελκύει και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην οποία δρομολογείται μία ακόμα στρατηγική επένδυση, που έχει πάρει το πράσινο φως από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων από το Μάιο του 2012.

Η Brite Hellas, η οποία έχει ως έδρα τη Θεσσαλονίκη θα κατασκευάσει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 100 MW, το οποίο κοστολογείται στα 50 εκατομμύρια ευρώ, και θα εγκατασταθεί στο Δήμο Προσοτσάνης, στη Δράμα.

Επιπλέον, η εταιρία έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες για το συγκεκριμένο έργο από το 2014 και το μόνο που της μένει είναι να “κλειδώσει” τις τιμές των PPAs. Στόχος της είναι η υπόθεση να έχει κλείσει εντός του 2022 και να ξεκινήσει η άμεση κατασκευή του έργου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους, όπως αναφέρουν και στελέχη της εταιρίας.

H Brite Hellas βρίσκεται και σε συνεργασία με μεγάλο partner από το Ηνωμένο Βασίλειο που διαχειρίζεται και παράγει πάνω από 2 GW ισχύος και στόχος είναι να προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από ΑΠΕ τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Αυτό θα συμβεί καθώς η Brite θα αποτελέσει την πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που θα έχει ιδιωτικό PPA (private PPA), γεγονός που θα της επιτρέπει να πουλάει ενέργεια απευθείας σε Έλληνες και διεθνείς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, το έργο θα επιταχύνει στην ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής καθώς εκτιμάται πως κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου θα δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίες, ενώ κατά τη λειτουργία του θα δημιουργηθούν 50 θέσεις.

Η εταιρία με έδρα τη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιείται στα έργα ΑΠΕ και δη τα φωτοβολταϊκά πάρκα από το 2010, ενώ μαγνητίζει και το ενδιαφέρον ξένων partners, όπως και φαίνεται από τη συνεργασία με το βρετανικό fund, ενώ και από το 2012 όπου έτρεχε τις διαδικασίες για το συγκεκριμένο έργο συνεργαζόταν με μία μεγάλη κινεζική εταιρία.

Στον άξονα των στρατηγικών επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα

Μιλάμε για μία ακόμα επένδυση, η οποία συμβάλλει στο στόχο της Ελλάδας για την απολιγνιτοποίηση για 9 GW μέσω έργων ΑΠΕ έως το 2030, η οποία και δείχνει τη στροφή προς τις ΑΠΕ και ειδικά στα φωτοβολταϊκά πάρκα. Να υπενθυμίσουμε πως μόνο από τον κύκλο αιτήσεων για τις Βεβαιώσεις Παραγωγού στη ΡΑΕ, η οποία και αφορά το πρώτο αδειοδοτικό βήμα για έργα ΑΠΕ από τα συνολικά 17,3 GW, τα 12,7 αφορούσαν φωτοβολταϊκά πάρκα.

Ταυτόχρονα πρόκειται για μία ακόμα στρατηγική επένδυση, η οποία είναι αδειοδοτικά έτοιμη και αναμένεται άμεσα η εκκίνηση της κατασκευής της. Έτσι, μπαίνει στην ίδια ειδική κατηγορία το νόμου 4608/2019, όπου είχαμε πρόσφατα την ένταξη δύο φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1162 MW και ύψους 538 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για τα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ενιπέας-Archirodon στα Φάρσαλα με την ισχύoς 700 MW και το αξίας 350 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και του Ομίλου Καράτζη στο Κιλκίς με την ισχύ να κινείται στα 362 MW και την επένδυση στα 180 εκατομμύρια.

Επιπλέον, τη σειρά τους για την ένταξη στο ειδικό αυτό καθεστώς περιμένουν και άλλα σημαντικά mega φωτοβολταϊκά με την ισχύ τους να ξεπερνάει τα 3 GW με τα 1,8 εξ αυτών να αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Περιφέρειες Κεντρικής, και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Σε αυτά πρωταγωνιστεί η πρόταση της Energoplan που ανέρχεται στα 1,2 GW και δρομολογεί την κατασκευή φωτοβολταϊκών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρο) και στην Κεντρική Μακεδονία (Κιλκίς και Θεσσαλονίκη), η οποία εκτιμάται στα 700 εκατομμύρια ευρώ και καθίσταται έτσι το πιο ακριβό project σε ΑΠΕ, για το οποίο θα πρέπει να συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία και αποφασίζει για την ένταξη των έργων.

Η Energoplan δρομολογεί την κατασκευή 4 φωτοβολταϊκών πάρκων. Το πάρκο Dimension 1 θα κατασκευαστεί στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ενώ τα υπόλοιπα πάρκα, Dimension 2, CAELMUS και ΚΟΣΣΙΔΑΣ θα κατασκευαστούν στην Κεντρική Μακεδονία.

Στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία θα αναπτυχθούν και τα φωτοβολταϊκά πάρκα της ολλανδικής ολλανδικής εταιρίας ICONIUM VENTURES BV, η οποία μέσω της θυγατρικής της Claritas Hellas Energy BV.

Η εταιρία δρομολογεί την κατασκευή 103 φωτοβολταϊκών σταθμών στη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς μέσω της κατασκευής τριών φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 604 MW με τις ονομασίες Spower Krirolakos,SPOWER Energy και SPOWER Kilkis, τα οποία θα ανέρχονται στα 197, 127,4 και 280 MW, ενώ το ύψος της επένδυσης εκτιμάται στα 360 εκατομμύρια ευρώ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας