Connect with us

Επικαιρότητα

Ποια έργα για Αυτοκινητόδρομους έμειναν αιώνιες μακέτες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Δύο χρόνια πέρασαν από την ολοκλήρωση της κατασκευής των νέων μεγάλων αυτοκινητόδρομων της χώρας. Σήμερα μας απασχολούν επίσης με την κατασκευή και τον διαγωνισμό τους, το Λαμία-Ξυνιάδα του Ε65, το Πάτρα-Πύργος και ο ΒΟΑΚ. Στο επίπεδο των εξξαγγελιών, έχουμε πολλούς άξονες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και τις περισσότερες φορές, χάθηκαν στα συρτάρια Υπουργείων, φορέων και Βρυξελλών. 

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι προφανώς ότι υπάρχουν μαζί με αυτούς τους δρόμους και κάποιοι άλλοι αυτοκινητόδρομοι, συνήθως φυσική συνέχεια των παραπάνω που για κάποιους λόγους, σοβαρούς ή μή δεν έχουν καταφέρει να βγουν κερδισμένοι στο παιχνίδι της χρηματοδότησης και ενώ τράβηξαν πάνω τους τα φώτα τη δημοσιότητας θα χρειαστεί να περιμένουμε (αρκετά;) μέχρι να τα δούμε να υλοποιούνται.

Σίγουρα τους έχετε ακούσει, τους έχετε διαβάσει αλλά ίσως κάποιους ή όλους τους έχετε ξεχάσει. Σήμερα το ypodomes.com ξαναβγάζει από τη «ναφθαλίνη» τους 5 ξεχασμένους αυτοκινητόδρομους και που ξέρεις, μπορεί αργά ή γρήγορα να βρεθούν και πάλι στο δρόμο μας.

1.ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΚΑΚΑΒΙΑ
Η περίπτωση αυτού του αυτοκινητόδρομου, φυσική συνέχεια της Ιόνιας Οδού είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στο πως αντιμετωπίζουμε στρατηγικά τις επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομής. Ο συγκεκριμένος δρόμος βελτιώνει και αναβαθμίζει την κεντρική οδική αρτηρία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας με χιλιάδες διελεύσεις καθημερινά. Ενώ το έργο είναι ώριμο μελετητικά, βρέθηκε εκτός ΕΣΠΑ 2014-2020 και οι πιθανότητες να το δούμε να υλοποιείται είναι περιορισμένες ενώ σύμφωνα με αρκετά δημοσιεύματα περιλαμβάνεται στις περίφημες προτάσεις της Νέας Οδού για την επέκταση της Ιόνιας Οδού. Μέχρι σήμερα πάντως αυτό το έργο, ίσως το πιο σημαντικό σε όλη τη λίστα φαίνεται να βρίσκεται σε ημιθανή κατάσταση.

2.ΕΛΕΥΣΙΝΑ-ΘΗΒΑ-ΥΛΙΚΗ
Ο αυτοκινητόδρομος αυτός είναι η λεγόμενη Μεγάλη Παράκαμψη Αττικής. Ο στόχος ήταν να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την Εθνική Οδό Αθήνα-Θήβα-Υλίκη ενώ θα μείωνε την απόσταση προς το Θριάσιο Πεδίο, το Λιμάνι του Πειραιά και την Πελοπόννησο κατά 50χλμ περίπου. Το έργο ξεκίνησε την προσπάθεια να δημοπρατηθεί ως έργο παραχώρησης αλλά το 2015 ακυρώθηκε καθώς υπήρχε η βεβαιότητα ότι θα υπήρχαν σοβαρά αιτήματα αποζημίωσης σε τουλάχιστον 2 «ανταγωνιστικούς» αυτοκινητόδρομους.

Η Ν.Δ. στην πρόσφατη παρουσίαση των υποδομών της το είχε ως την κορωνίδα των νέων έργων ενώ και το Υπουργείο Υποδομών δείχνει να το υπολογίζει σοβαρά. Προς το παρόν ξεκουράζεται ως μακέτα στα συρτάρια του Υπουργείου παρά την αναγκαιότητα κατασκευής του.

3.ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΕΥΞΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ-ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Ίδια περίπτωση με παραπάνω. Ξεκίνησε διαγωνισμός το 2013, ακυρώθηκε το 2015. Για 3 χρόνια έμεινε στα σκοτάδια και το 2018 άρχισε να διεκδικείται και πάλι η πατρότητα του. Ποιανού είναι αυτό το έργο;;; Διάφορες προτάσεις έχουν ήδη κατατεθεί, προταθεί. Με μαρίνα ή χωρίς μαρίνα, κοντά στην πόλη της Λευκάδας ή νοτιότερ, με σύμβαση παραχώρησης ή ως δημόσιο έργο. Πολλά από αυτά τα φιλοσοφικά ερωτήματα έχουν μείνει αναπάντητα, η πρόχειρη γέφυρα που ενώνει το νησί με την υπόλοιπη χώρα αναστενάζει τα καλοκαίρια και οι νέοι δρόμοι στέλνουν όλο και περισσότερα οχήματα στο νησί. Καμιά βιασυνη, η μακέτα αυτή θα μας απασχολεί για τα επόμενα χρόνια..

4.ΠΥΡΓΟΣ-ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ-ΤΣΑΚΩΝΑ
Εδώ ότι και να πούμε είναι λίγο. Με μία αρχική χάραξη που περνούσε μέσα από το οικοσύστημα του Καϊάφα, απέσπασε το ωραιότατο κόκκινο φως από την ΕΕ. Η επόμενη πράξη του δράματος ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη. «Αποβλήθηκε» από την παραχώρηση για την Ολυμπία Οδό το 2013 και τώρα αντιμετωπίζει το μέλλον με …απορία.

Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει, αν θα γίνει και κυρίως έχοντας καλύψει τα πρώτα 2 κριτήρια, πότε θα γίνει. Η βόρεια συνέχεια της Ολυμπίας Οδού (Πάτρα-Πύργος) είναι σε φάση δημοπράτησης-υλοποίησης ενώ η νότια συνέχεια Καλό Νερό-Τσακώνα είναι σε μελέτες και αναζητά χρηματοδότηση. Από τα έργα που παρουσιάζουμε είναι το φαβορί για την μακέτα της δεκαετίας….

5.ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ
Έχουμε δει τα πάντα. Να επεκτείνεται βόρεια του Υμηττού, νότια του Υμηττού, διαμέσω του Υμηττού, να φτάνει στη Ραφήνα, στη Λ.Κύμης, να κατεβαίνει και να ανεβαίνει στο Νομό Αττικής. Τελικά από όλες τις εκδοχές επέκτασης της Αττικής Οδού, αναζητούνται κεφάλαια για επέκταση μέχρι το Λαύριο και μία σήραγγα μέχρι τη Λ.Βουλιαγμένης. Τα υπόλοιπα έμειναν μακέτες που μας έκαναν να χαρούμε όταν παρουσιάστηκαν, όταν εξαγγέλθηκαν και μετά τις ξεχάσαμε. Για αυτό είπαμε να τις θυμηθούμε σήμερα….

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Επικαιρότητα

Χατζηδάκης: Ύποπτοι όσοι αντιδρούν στη διαφάνεια για το εμπόριο καυσίμων και τα απόβλητα!

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κωστής Χατζηδάκης ΥΠΕΝ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, συμμετείχε σε Ημερίδα που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με θέμα «Τεχνολογία για τη Διαφάνεια, T4T- Tech for Transparency».

Κατά τις τοποθετήσεις του ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τη σημασία που έχουν θέματα, όπως το σύστημα εισροών – εκροών υγρών καυσίμων, η διαφανής Διαχείριση Απορριμμάτων, το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και οι έξυπνοι μετρητές.

Ειδικότερα, για το σύστημα εισροών – εκροών υγρών καυσίμων, είπε χαρακτηριστικά:

«Το σύστημα εισροών – εκροών είναι πολυβασανισμένο, μιας 10ετίας και πλέον, με πολλές αντιστάσεις, με πολλές άμυνες οπισθοφυλακής, με πολλές προσπάθειες να μην εισαχθεί το σύστημα από πολλές και διαφορετικές πλευρές, διότι με αυτό φαίνεται ποια ποσότητα φεύγει από το διυλιστήριο, ποια ποσότητα πάει στις εταιρείες εμπορίας, ποια ποσότητα καυσίμων από τις εταιρείες εμπορίας πάει σε κάθε βενζινάδικο και πόση βενζίνη πουλιέται στη συνέχεια από κάθε βενζινάδικο.

Το σύστημα εισροών – εκροών στην ολοκληρωμένη του εφαρμογή είναι διασυνδεδεμένο με την ΑΑΔΕ και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, έτσι ώστε να ξέρουμε τι μας γίνεται και να καταπολεμούμε το λαθρεμπόριο.

Πέρασε από 40 κύματα, παραμένουν ακόμα κάποιες πτυχές του και θέλω να ενθαρρύνω όλους τους αρμόδιους να κλείνουν τα αυτιά τους σε αυτούς που τους λένε ότι στην Ελλάδα δεν γίνεται για τον οποιοδήποτε λόγο. Αυτοί που τα λένε είναι ύποπτοι για μένα και σας το λέω τελείως ανοιχτά από την εμπειρία που έχω σε διαφορετικά Υπουργεία όλα αυτά τα χρόνια.

Γίνεται και παραγίνεται και πρέπει αυτοί που θα πάρουν τις αποφάσεις να προχωρήσουν το ταχύτερο για να κλείσουν και οι τελευταίες τρύπες σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα».

Σχετικά με το ζήτημα της Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε:

«Το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ) εξασφαλίζει διαφάνεια στην αποτύπωση και τη δημοσιοποίηση της διακίνησης αποβλήτων και ως εκ τούτου καθίσταται αποτελεσματικός ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, γιατί καταγράφονται οι ποσότητες που μπαίνουν στο σύστημα, χρεώσεις κτλ.

Βεβαίως και εδώ υπάρχουν αντιστάσεις, υπάρχουν συμφέροντα, εν ονόματι της δημόσιας υγείας, των εργαζομένων, της κοινωνικής πολιτικής και των αρχών που επικαλούνται. Προσπαθούν να αντισταθούν στο αυτονόητο, να επικρατήσει στην Ελλάδα μια ευρωπαϊκή πολιτική και για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Λοιπόν, δεν θα συμβιβαστούμε σε αυτό. Θα συγκρουστούμε με όσους χρειάζεται να συγκρουστούμε. Δεν γίνεται να είμαστε τελευταίοι των τελευταίων στη διαχείριση των απορριμμάτων, οι εικοστοί τέταρτοι είμαστε στους 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι θέμα πολιτισμού, δεν είναι μόνο θέμα διαφάνειας».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα:

«Με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, ο κάθε υπουργός θα σταματήσει να καθορίζει την τιμή του ρεύματος στις βιομηχανίες, στα σούπερ μάρκετ και στις μεγάλες επιχειρήσεις. Με όρους αγοράς και με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια, Το Χρηματιστήριο θα λειτουργεί και ως τροχονόμος και ως πηγή πληροφόρησης για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα.

Δεν είναι μόνο μια προσέγγιση από μια φιλελεύθερη σκοπιά- δεν το αρνούμαι- αλλά είναι και θέμα διαφάνειας. Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι το ταχύτερο θα προχωρήσουμε στην υιοθέτηση του Target Model και στην ουσιαστική ενεργοποίηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας».

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος έκανε αναφορά και στην ανάγκη ψηφιοποίησης δικτύων, όπως και στα έξυπνα δίκτυα- τα smart grids- τα οποία θα αποτελέσουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, «νευραλγικό τμήμα της νέας εποχής στην ενέργεια».

«Δυστυχώς οι έξυπνοι μετρητές «σέρνονται» από το 2010 στον ΔΕΔΔΗΕ. Δεν έχει υπάρξει η παραμικρή πρόοδος. Ειδάλλως, θα υπήρχε η δυνατότητα και για τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος και για τους καταναλωτές, να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και σε real time ενημέρωση, έτσι ώστε οι μεν πάροχοι να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, να έχουν σαφέστερη εικόνα, να αποφασίζουν για την πολιτική τους, για τις διασυνδέσεις, για τις απάτες, για όλα αυτά τα πράγματα και οι δε καταναλωτές να μπορούν να κανονίζουν καλύτερα τον λογαριασμό και την κατανάλωση του ρεύματος, ώστε να εξοικονομούν ενέργεια με τις δυνατότητες που τους δίνει η τεχνολογία. Άρα εδώ έχουμε και εξοικονόμηση και διαφάνεια».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παλλήνη: Εγκαίνια για την πρώτη Μονάδα Παραγωγής Μηχανημάτων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ανακύκλωση πλαστικού ηλεκτρικές συσκευές

Τη δημιουργία 230 «πράσινων», νέων θέσεων εργασίας έχει, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα, η υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης για την Μονάδα Παραγωγής Μηχανημάτων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που έγινε στην Παλλήνη.

Η μονάδα η οποία αποτελεί προϊόν της σύμπραξης της ελληνικής εταιρείας ΤΕΧΑΝ και της αμερικανικής ENVIPCO, εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, παρουσία του Δημάρχου Παλλήνης Θανάση Ζούτσου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης και Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος καθώς και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης.

Επίσης, προβλήθηκε μήνυμα του πρεσβευτή της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, διεθνούς μπασκετμπολίστα, Γιάννη Αντετοκούμπο.

Πρόκειται για την πρώτη μονάδα παραγωγής του συγκεκριμένου είδους που δημιουργείται εκτός ΗΠΑ. Στόχος της είναι να γίνει κόμβος εξαγωγής μηχανημάτων «Made in Greece», στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

«Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που η Παλλήνη επιλέχθηκε για αυτή την πολύ μεγάλη και σημαντική επένδυση, που θα δημιουργήσει άμεσα νέες θέσεις εργασίας ενώ θέτει στο επίκεντρο την πράσινη καινοτομία» δήλωσε ο Δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ότι θα παρουσιαστεί στους επόμενους μήνες, «είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας μας να θέσει επιτέλους, κεντρικά και στοχευμένα, ως πρώτη προτεραιότητα την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Επιδείνωση του καιρού από το βράδυ της Δευτέρας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πρόγνωση καιρού

Μεταβολή του καιρού από σήμερα Δευτέρα 09-12-2019 με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Δευτέρα 09 Δεκεμβρίου 2019 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), μεταβολή του καιρού προβλέπεται από σήμερα τη νύχτα (Δευτέρα 09-12-2019) και από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Την Τρίτη (10-12-2019)

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται από τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά (κυρίως τις παράκτιες περιοχές), την Πελοπόννησο, την Κρήτη, σταδιακά στις Κυκλάδες, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, από το απόγευμα στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Κεντρική Μακεδονία και από το βράδυ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα στη Δυτική Ελλάδα από τις νυχτερινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Την Τετάρτη (11-12-2019) και την Πέμπτη (12-12-2019)

α. Ισχυρές βροχές θα εκδηλωθούν στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Δυτική Μακεδονία, καθώς και στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, και τις Σποράδες όπου κατά διαστήματα θα είναι πολύ ισχυρές. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στη Θεσσαλία και τις Σποράδες και θα εξασθενήσουν.

β. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Ειδικότερα για την Αττική, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπεται να εκδηλωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-12-2019) μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (11-12-2019).

Θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα πνέουν στα ανατολικά από το βράδυ της Τρίτης (10-12-2019) μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης (11-12-2019), που πιθανώς στο Βόρειο Αιγαίο να φτάσουν πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα