Newsroom

Καθώς στρεφόμαστε σε ένα απολιγνιτοποιημένο μοντέλο παραγωγής ενέργειας, τηρώντας τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τους στόχους του ΕΣΔΑ, το φυσικό αέριο αποτελεί το καύσιμο μετάβασης και ως εκ τούτου δημοπρατούνται έργα κατασκευής και ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα.

Σημαντικό παράγοντα στην κατασκευή και την ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου αποτελεί το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, το οποίο ξεκίνησε με τη δημοπράτηση του δικτύου 4 πόλεων στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και τη Θράκης, ενώ έπεται συνέχεια με τη δημοπράτηση των δικτύων της Ορεστιάδας και της Καβάλας, καθώς και πλήθους πόλεων στην Κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα.

Τονίζεται πως το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2024 με αποτέλεσμα να κάνουμε λόγο για express δημοπρατήσεις σε τουλάχιστον 6 Περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο) εντός 5ετίας (2020-2024). Μεγάλος απών είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, την οποία και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δεν περιέλαβε στο επενδυτικό πλάνο της ΔΕΔΑ με αποτέλεσμα η δεύτερη μαζί με την Περιφέρεια να προχωρήσουν σε ένσταση, για την πορεία της οποίας αναμένουμε εξελίξεις.

Δημοπράτηση έργων σε 2 Περιφέρειες εντός Νοεμβρίου

Εντός Νοεμβρίου θα δημοπρατηθούν τα δίκτυα φυσικού αερίου στην Κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα.

Σε αυτή την περίπτωση γίνεται λόγος για τις εξής πόλεις:

  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Άμφισσα, Καρπενήσι, Οινόφυτα.

Η ΔΕΔΑ είναι καθ’όλα έτοιμη για την πραγματοποίηση των δημοπρατήσεων και το μόνο που αναμένεται για να δοθεί το πράσινο φως για την εκκίνηση των διαγωνισμών είναι η έγκριση των ήδη συμφωνημένων τευχών δημοπράτησης από τις διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών.

Ο προϋπολογισμός για τα έργα και στις 2 Περιφέρειες θα ανέρχεται στα 115 εκατ. ευρώ (92.8 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ) και θα δημοπρατηθεί η κατασκευή και η ανάπτυξη συνολικά 668 χιλιόμετρων δικτύου, ενώ έως τα τέλη του 2024 θα έχουν συνδεθεί τουλάχιστον 25235 καταναλωτές στο δίκτυο της ΔΕΔΑ.

Όσον αφορά τις 6 πόλεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 55.5 εκατ. ευρώ (44.8 προ ΦΠΑ) και το δημοπρατούμενο δίκτυο κινείται στα 300 χιλιόμετρα και έως τα τέλη του 2024 υπολογίζεται πως θα έχουν συνδεθεί κατ’ ελάχιστο 10735 καταναλωτές. Στη χρηματοδότηση του έργου αυτού θα συμμετέχει εν μέρει και το κράτος καθώς το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η χρηματοδότηση από τους εθνικούς και τους κοινοτικούς πόρους θα ανέρχεται στα 22.3 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τη Στερεά Ελλάδα, θα κατασκευαστούν 328 χιλιόμετρα δικτύου φυσικού αερίου με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 59.5 εκατ. ευρώ (48 εκατ. ευρώ) και ο ελάχιστος αριθμός συνδέσεων σε ορίζοντα 4ετίας υπολογίζεται  περί τους 14500 καταναλωτές. Το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί  με το ποσό των 8.5 εκατ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους καθώς έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας, ενώ η υπόλοιπη επένδυση θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια.

Ο αριθμός των συνδέσεων που αναφέρεται παραπάνω αφορά το χρονικό διάστημα 2020-2024, αλλά ενδέχεται να αυξηθεί σε περίπτωση που υπάρξει ζήτηση από τις τοπικές κοινωνίες.

Η εξέλιξη της δημοπράτησης του δικτύου στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη

Εντός του επόμενου μήνα, επίσης, τη σκυτάλη από την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τη Δράμα και την Ξάνθη, που δημοπρατήθηκαν πρόσφατα, θα πάρουν η Ορεστιάδα και η Καβάλα.

Η πρόσφατη ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφορών για τις 4 πόλεις της Περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης συγκέντρωσε το ενδιαφέρον σημαντικών εταιριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος της ΔΕΔΑ είναι να έχουν οριστεί οι ανάδοχοι έως τα τέλη του 2020, έτσι ώστε οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του του 2023. Το έργο ανέρχεται στα 41.4 εκατ. ευρώ (33.4 εκατ. προ ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται κατά  20.5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Μακεδονία-Θράκη, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί μέσω ίδιων κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται πως ο προϋπολογισμός για τα έργα και στις 6 πόλεις  ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ (56.6 εκατ. προ ΦΠΑ) και θα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ (μέσω του ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) καθώς και από ίδια και δανειακά κεφάλαια. Το δημοπρατούμενο δίκτυο ανέρχεται στα 496 χιλιόμετρα και αναμένεται να έχουν συνδεθεί μέχρι την ολοκλήρωσή του τουλάχιστον 15000 καταναλωτές.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV