Newsroom

Στην πορεία αποκατάστασης της Ηλείας μετά τις πυρκαγιές του 2021 και στις διεργασίες του σχεδίου ανάπτυξης αναφέρθηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «από την πρώτη μέρα μετά τις πυρκαγιές του 2021 τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο είχε τρεις άξονες: τη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των ζημιών και τη μακρόπνοη ανάπτυξη της περιοχής μέσα από ένα συγκροτημένο σχεδιασμό» και προσέθεσε ότι «η πρώτη αρωγή ξεπερνά συνολικά τα 3,5 εκατ. ευρώ. 1,1 εκατ. ευρώ έναντι στεγαστικής συνδρομής, 310.000 ευρώ για την αποζημίωση της οικοσκευής, 2,1 εκατ. ευρώ έναντι της επιχορήγησης προς επιχειρήσεις». «Πέραν της πρώτης αρωγής, η εγκριθείσα επιχορήγηση προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υλοποιήθηκαν δύο ειδικά σχήματα. Και αυτά είναι σχήματα που αφορούσαν την απώλεια εισοδήματος. Το πρώτο σχήμα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, όπου 145 δικαιούχοι στην Αρχαία Ολυμπία έλαβαν περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Και ένα μικρότερο σχήμα στοχευμένο για τα ελαιοτριβεία της περιοχής, στο οποίο εντάχθηκαν 6 δικαιούχοι και το ποσό άγγιξε τις 100.000 ευρώ. Αυτό δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν, να στηρίζουμε το εισόδημα. Επιπρόσθετα, δόθηκε η προκαταβολή για την απώλεια στα φυτικά μέσα παραγωγής σε κατά κύριο επάγγελμα και σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η οποία ανήλθε σε 11,7 εκατ. ευρώ. Και βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση της τελικής ενίσχυσης στις εν λόγω ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής βάσει των τελικών πορισμάτων του ΕΛΓΑ. Αθροιστικά, δηλαδή, αυτά που μέχρι τώρα σας ανέφερα αθροίζει σε 19 εκατ. ευρώ η κρατική αρωγή και η άμεση στήριξη προς την Ηλεία και ιδιαίτερα προς την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας», σημείωσε ο υφυπουργός.

Αναφορικά με την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης και να ανασυγκρότησης της περιοχής, ο κ. Τριαντόπουλος είπε ότι υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με τη διαΝΕΟσις, αντικείμενο του μνημονίου ήταν η εκπόνηση μελέτης για την ανασυγκρότηση της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνεργασία με την περιφέρεια και τις τοπικές αρχές τονίζοντας: «Είμαστε σε συνεχή συνεργασία και επικοινωνία μαζί τους. Περιμένουμε τις προτάσεις τους, τις συλλέγουμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε εντατικά για την ολοκλήρωση των απαραίτητων βημάτων και την επιτάχυνση των διαδικασιών ως προς την προώθηση του σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής», είπε.

Σχετικά με το σχέδιο ανάπτυξης της Ηλείας, ο υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Ισχύει ότι έχει πει ο πρωθυπουργός στο ακέραιο. Για αυτό και έχει γίνει η επιτροπή παρακολούθησης από κυβερνητικά στελέχη που παρέλαβαν τη μελέτη της διαΝΕΟσις. Γι’ αυτό και εμείς εργαζόμαστε εντατικά με όλους. Να μη συνεργαστούμε με την τοπική αυτοδιοίκηση; Πέντε στους επτά δήμους ανέλαβαν για πρώτη φορά. Δεν έχουν λόγο στην προτεραιοποίηση των έργων που θέλουν στους δήμους τους για τα επόμενα χρόνια, για την Ηλεία και την ανασυγκρότησή της; Δεν θα πρέπει να ρωτήσουμε τους νέους δημάρχους; Πέντε στους επτά είναι. Είναι πέντε στους επτά. Δεν πρέπει να τους ρωτήσουμε αν συμφωνούν με τους προκατόχους τους; Αν έχουν διαφορετική φιλοσοφία; Αν θέλουν άλλα έργα; Εμείς όλη αυτή την περίοδο έχουμε αναδείξει τη σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, για αυτό και συνεργαζόμαστε μαζί τους. Άρα περιμένουμε λίγο. Περιμένουμε να μας δώσουν τις προτάσεις τους και να τις ενσωματώσουμε».

Όπως είπε, βρίσκονται στο στάδιο συγκέντρωσης των προτεινόμενων έργων.

«Μόλις τα μαζέψουμε, προχωράμε στο επόμενο βήμα σύμφωνα και με τη δική τους προτεραιοποίηση. Και αυτό θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Με την ολοκλήρωση της αποστολής των ζητουμένων από τους δήμους, ακολουθεί η ιεράρχηση, ακολουθεί η χρηματοδοτική αξιολόγηση των έργων από την υποεπιτροπή της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αγωγής. Άρα, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ηλεία. Στηρίζουμε ήδη τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για να κάνουν έργα και παρεμβάσεις. Μέχρι τώρα η εγκριθείσα έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ της Ηλείας έχει φτάσει, από το 2021 έως τώρα, όσον αφορά τις αποκαταστάσεις, τα 22 εκατ. ευρώ. Μέχρι τώρα τα μέτρα και οι παρεμβάσεις για τη στήριξη και την αποκατάσταση της περιοχής, μετά από φυσικές καταστροφές, καταλήγουν σε μία αθροιστική δημοσιονομική επίπτωση που ξεπερνάει τα 45 εκατ. ευρώ. Άρα στηρίζουμε την Ηλεία. Προχωράμε το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, το οποίο θα αυξήσει κατά πολύ τη δημοσιονομική επίπτωση που σας ανέφερα. Και σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας συνεχίζουμε το σχεδιασμό των επόμενων βημάτων. Και σε αυτό το πλαίσιο με χαρά να έχουμε και τις δικές σας προτάσεις», επισήμανε ο κ. Τριαντόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV