Connect with us

Αφιερώματα

Ποια έργα δημοπρατήθηκαν, υπογράφηκαν, ολοκληρώθηκαν ή ακυρώθηκαν το 2019

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανασκόπηση 2019

Το 2019 φεύγοντας αυτό που μπορεί να διεκδικήσει ως τίτλο είναι η «χρονιά αμηχανίας». Τα πολλα έργα που περίμενε ο τεχνικός κόσμος δεν έχουν τρέξει. Όχι ότι δεν υπήρξε κινητικότητα, αλλά σίγουρα όχι η αναμενόμενη. Η εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου έφερε νέο αέρα ενώ το μπλοκάρισμα εκατοντάδων έργων λόγω της υπόθεσης του καρτέλ δημιούργησαν ένα δύσκολο κλίμα. Μέσα σε αυτό το έτος είδαμε πολλά, ακούσαμε πολλά και βέβαια τα καταγράψαμε στιγμή προς στιγμή για να ενημερωθείτε με συνέπεια, χωρίς κραυγές. Σε αυτό το ανασκοπικό άρθρο θα δούμε ποια νέα μεγάλα έργα δημοπρατήθηκαν, ποια έφτασαν να υπογραφούν, ποια έργα ολοκληρώθηκαν και ποια projects πάγωσαν ή ακυρώθηκαν. Είστε έτοιμοι;

ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΑΝ

Τα σημαντικότερα έργα που είδαμε να προκηρύσσονται μέσα στη χρονιά ήταν έργα-ΣΔΙΤ. Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο μεγάλο οδικό έργο-ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη με 312εκατ.ευρώ που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων ομίλων, στο κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ φοιτητικών εστιών στην Κρήτη με 255εκατ.ευρώ, οι σχολικές μονάδες στα Χανιά με 50εκατ.ευρώ, το Κέντρο Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών με 89εκατ.ευρώ και

Με 20εκατ.ευρώ είχαμε τα έργα βελτίωσης του άξονα Πύργος-Καλό Νερό. Τον Μάρτιο προκηρύχθηκε το έργο για Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο γνωστό και ως «Θριάσιο 2». Έχει πάρει συνεχόμενες παρατάσεις με την πιο πρόσφατη για τον Ιανουάριο.  Τον ίδιο μήνα και η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Χερσόνησο Ηρακλείου.

Τον Απρίλιο προκηρύσσεται η αστική ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά. Η σύμβαση θα υπογραφεί τον Ιανουάριο στην ΤΕΚΑΛ. Τον Μάιο έχουμε το έργο αποχέτευσης και Βιολογικού στην Ερέτρια με 15,29εκατ.ευρώ. Ο μήνας κλείνει με τις προκηρύξεις των έργων αποχέτευσης στην Ορεστιάδα (12,6εκατ.ευρώ), αντιπλημμυρικού έργου στον Ασπρόπυργο (10,2εκατ) και κτιριακών έργων στα Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (28εκατ.ευρώ) και Μυτιλήνης (13εκατ.).

Τον Ιούνιο προκηρύσσεται το έργο ολοκλήρωσης υποδομών της Ποντοκώμης Κοζάνης με 24εκατ.ευρώ, το έργο προμήθειας 750 αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και δύο έργα αποκατάστασης οδοστρώματος στην Εγνατία Οδό με 22,4εκατ.ευρώ. Το δεύτερο έργο ακυρώθηκε.

Τον Ιούλιο βγαίνει στον αέρα το έργο των πρόδρομων εργασιών του Μετρό Θεσσαλονίκης στα δυτικά το οποίο τελικά πραγματοποιήθηκε με 2 παρατάσεις. Τον ίδιο μήνα δημοπρατείται η διπλή οδική σύνδεση Λευκάδας-Αμβρακίας Οδού με 48εκατ.ευρώ.

Τον Αύγουστο προκηρύσσονται τα έργα: αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης στα Τρίκαλα με 15εκατ.ευρώ, αντιπλημμυρικής προστασίας στο Ρέμα Εσχατιάς στη Δυτική Αθήνα με 86εκατ.ευρώ. Ο Σεπτέμβριος έρχεται και φεύγει άνυδρος.

Τον Οκτώβριο προκηρύσσονται τα έργα διευθέτησης του Ρέματος Καναπίτσας στο Μενίδι με 23,5εκατ.ευρώ, η οδική παραλιακή σύνδεση Λάρισας-Μαγνησίας με 15εκατ. και η Παράκαμψη Πυθαγορείου-Χώρας στη Σάμο με 17,4εκατ.ευρώ.

Τον Νοέμβριο βγαίνουν στον αέρα τα οδικά έργα τμήματος της Ε.Ο. Λαρίσης-Τρικάλων με 23,45εκατ.ευρώ και Καρδίτσα-Δέλτα με 32εκατ.ευρώ. Επίσης το έργο ύδρευσης στη Θέρμη με 10,5εκατ.ευρώ και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης με 1,68δις.ευρώ.

Ο Δεκέμβριος ήταν αρκετά δραστήριος και έχουμε την προκήρυξη των έργων: Μονάδα Απορριμμάτων Ζακύνθου με 15,3εκατ.ευρώ, το «ορφανό χιλιόμετρο» της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Ποτίδαιας με 9,6εκατ.ευρώ., η εργολαβία-σκούπα Θέρμη-Γαλάτιστα με 29εκατ.ευρώ, το έργο αποχέτευσης στο Σταυρό Χανίων με 11εκατ.ευρώ.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

Αρχές της χρονιάς δημοπρατήθηκε η εργολαβία-σκούπα για τον Περιφερειακό Κατερίνης, τον Οκτώβριο συμβασιοποιήθηκε με ανάδοχη την κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ-ΠΕΤΡΗΣ. Το ίδιο συνέβη για την υπογειοποίηση της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου στη Νέα Φιλαδέλφεια που υπεγράφη στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Στα έργα που υπογράφηκαν ή ξεκίνησαν μέσα στο 2019, ξεχωρίζουν φυσικά δύο μεγάλα έργα: το πρώτο είναι για το νότιο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65, Λαμία-Ξυνιάδα και το δεύτερο για το νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου. Το πρώτο έχει τρέξει αρκετά και αναμένεται να ολοκληρωθί πλήρως στα τέλη του 2021. Στο δεύτερο η σύμβαση παραχώρησης υπεγράφη στις 21 Φεβρουαρίου, όμως μέσα στο έτος περιοριστήκαμε σε κάποιες πρόδρομες εργασίες λόγω γραφειοκρατικών διαδικασίων. Οι κύριες εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του 2020.

Τον Ιανουάριο έχουμε την υπογραφή για την Μονάδα Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης που θα εξυπηρετεί όλο τον Έβρο. Ακολούθησε το έργο αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής σύνδεσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την Ειδομένη.

Ο Απρίλιος ήταν ο επόμενος δραστήριος μήνας. Υπογράφονται αντιπλημμυρικά έργα σε Χαμοστέρνα, Ταύρο, Μοσχάτο και Ρέντη, η οδική παράκαμψη Συκεώνας στη Λάρισα, το έργο αποχέτευσης σε οικισμούς της Πάτας και 4 εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος από το Μιντιλόγλι μέχρι τη Βάρδα.

Ο Μάιος επίσης με αρκετές υπογραφές: Για το έργο αποκατάστασης στο λιμάνι της Κω, επισκευής κτιρίων στο πρώην 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, ανάπλασης τετραγώνου με χώρο στάθμευσης στη Νέα Ιωνία, αποχέτευση στο Χορτιάτη.

Τον Ιούνιο έχουμε συμβάσεις για την δημιουργία της Τεχνόπολης ΙΑΣΩΝ στο Βόλο, τις νέα διπλή σιδηροδρομική γέφυρα στο Γαλλικό Ποταμό, το έργο ηλεκτροκίνησης στο σιδηροδρομικό τμήμα Ισθμός-Λουτράκι και την ανακατασκευή της οδού Σ.Νιάρχου στα Ιωάννινα. Επίσης ξεχωρίζει η υπογραφή των συμβάσεων υδρογονανθράκων για τα οικόπεδα της Κρήτης με ΕΛΠΕ – Total – ExxonMobil.

Στη συνέχεια λόγω εκλογών υπάρχει μία παύση στη δραστηριότητα υπογραφής συμβάσεων και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο για να δούμε υπογραφές για έργα άνω των 10εκατ.ευρώ.

Ξεκινάμε με δύο κτιριακά έργα για τα Πανεπιστήμια Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης (το δεύτερο τον Οκτώβριο). Ακολουθούν τα έργα βελτίωσης του λιμένα Κολυμβαρίου στα Χανιά και της οδικής σύνδεσης Ηγουμενίτσας-Εγνατίας Οδού και το έργο αποπεράτωσης του Εθνικού Ωδείου στην Αθήνα.

Τον Οκτώβριο ξεχωρίζει το έργο του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) και έχουμε υπογραφές για το έργο ολοκλήρωσης του Α/Κ 16 της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης που την ενώνει με τον ΠΑΘΕ, την κατασκευή διυλιστηρίου στις Σέρρες και τη μονάδα απορριμμάτων στο Αμάρι Ρεθύμνου. Τον ίδιο μήνα ξεκινά και το μεγάλο έργο της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Τον Νοέμβριο υπογράφεται αποχετευτικό έργο στη Σίφνο και τον Δεκέμβριο η υπογειοποίηση της Π.Κωνσταντίνου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Επίσης τον Δεκέμβριο ξεκίνησε επίσημα η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, του μεγαλύτερου κτιριακού έργου για φέτος.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ

Τα έργα που ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2019 είναι ομολογουμένως λίγα. Έργο στρατηγικής σημασίας για τις μεταφορές της χώρας είναι η ολοκλήρωση των έργων για τη διπλή σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, στο τελευταίο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός. Η λειτουργία του αναμενόταν εδώ και χρόνια και αλλάζει το τοπίο των μεταφορών της χώρας και όλης της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης λόγω της γεω-στρατηγικής θέσης της γραμμής.

Ξεχωρίζει το πολύ σημαντικό έργο της επέκτασης του διαδρόμου προσαπογείωσης 10-28 στο Αεροδρόμιο Μακεδονία που δίνει άλλες δυνατότητες στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία. Εξίσου σημαντικό, το έργο ολοκλήρωσης του Προβλήτα ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά που δίνει μεγάλες προοπτικές στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων προς την Ευρώπη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και τα τρία αυτά έργα είναι υποψήφια για το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ του ypodomes.com.

Σημαντικά έργα που ολοκληρώθηκαν ήταν οι δύο μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Ήπειρο και Σέρρες που λύνουν το πρόβλημα όχι μόνο των Νομών τους αλλά και των ευρύτερων περιοχών. Είναι μετά την Κοζάνη οι δύο νέες μονάδες που διαθέτει η χώρα.

Σημαντικό ενεργειακό έργο που ολοκληρώθηκε ήταν το Αιολικό Πάρκο Καφηρέα που αποτελεί το μεγάλυτερο έργο πράσινης ενέργειας της χώρας πλέον.

Στα υπόλοιπα, είχαμε την ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, τμήματος του Περιφερειακού Λάρισας (Γέφυρα Πηνειού-Γεωργική Σχολή), του τμήματος Αγία Βαρβάρα-Απομαρμά στην Κρήτη και το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας.

image_pdfimage_print

Αφιερώματα

Τα 20 μεγαλύτερα υπό δημοπράτηση έργα στην Ελλάδα -Ποιά είδη έργων κυριαρχούν

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Έργα, Υποδομές, Κατασκευές

Σε μία περίοδο που τα νέα έργα είναι το ζητούμενο για τον κατασκευαστικό κλάδο, τα μεγάλα υπό δημοπράτηση έργα της χώρας είναι αυτά που δίνουν τον τόνο της επόμενης μέρας στο χώρο. Τα έργα αυτά πρόκειται να προσφέρουν απασχόληση και να κινητοποιήσουν την εξαιρετικά μεγάλη αλυσίδα γύρω από τις κατασκευές.

Σήμερα θα επιχειρήσουμε να δούμε τα 20 μεγαλύτερα έργα υπό δημοπράτηση έργα που μας έχουν απασχολήσει λιγότερο ή περισσότερο.

Αυτό που έχε μεγάλο ενδιαφέρον είναι πως στην παρακάτω λίστα οι αυτοκινητόδρομοι και γενικά τα οδικά έργα συνεχίζουν να κυριαρχούν.

Στην πρώτη πεντάδα έχουμε διαφορετικού τύπου έργα υποδομής. Δύο στα πέντε έργα είναι οδικά.

Κορυφαίο στη λίστα είναι το έργο κατασκευής της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας και ακολουθεί ο διπλός διαγωνισμός του ΒΟΑΚ, η υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος, το ενδιαφέρον οδικό έργο-ΣΔΙΤ για τον άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη και ο διαγωνισμός για τις φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ενδιαφέρον έχει και το ποιοι τύποι διαγωνισμών είναι σε αυτό το ΤΟΡ-20. Βλέπουμε τόσο δημόσια έργα, όσο και έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ αλλά και ιδιωτικά έργα. Το μεγαλύτερο ιδιωτικό έργο της λίστας είναι η ολοκλήρωση του 6ου  Προβλήτα  στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τον ΟΛΘ. Μεγαλύτερο ΣΔΙΤ είναι αυτό για το τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι τα είδη των έργων. Για πρώτη φορά στην εικοσάδα των μεγάλων υπό δημοπράτηση έργων έχουμε πέρα από τα “κλασικά” είδη έργων (Μετρό, οδικά, σιδηροδρομικά) και άλλα. Για παράδειγμα έχουμε τρία έργα για φοιτητικές εστίες (στα Πανεπιστήμια Θράκης, Θεσσαλίας, Κρήτης), δύο αντιπλημμυρικά (στα Ρέματα Εσχατιάς και Ερασίνου),  ενεργειακά, δύο μονάδες απορριμμάτων στην Κρήτη,  αποχευτικά δίκτυα. Αυτή η μεγάλη “ποικιλία” έργων, μας δείχνει και την τάση που επικρατεί και ειδικά στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων λόγω της κλιματικής αλλαγής. Άλλωστε πρόσφατα το Υποδομών υπέγραψε σύμβαση με την ΕΤΕπ για την χρηματοδότηση 10 μεγάλων τέτοιων έργων.

Τέλος ενδιαφέρον έχει και η Γεωγραφία των μεγάλων υπό δημοπράτηση έργων. Βλέπουμε έργα στην Αττική, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θράκη. Σαφώς, μεγάλη κερδισμένη στην Περιφέρεια είναι η Κρήτη με 5 μεγάλα υπό δημοπράτηση έργα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν εκτελούνται μεγάλα έργα σε άλλες Περιφέρειες μιας και υπάρχουν αρκετά έργα με μικρότερο προϋπολογισμό που είναι σε διαγωνιστική διαδικασία σε όλη τη χώρα.

Το ΤΟΡ-20 των μεγάλων υπό δημοπράτηση έργων της χώρας

1.Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας 1,8δισ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)

2.ΒΟΑΚ 1,46δισ.ευρώ (Παραχώρηση-Έργο-ΣΔΙΤ)

3.Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος 400εκατ.ευρώ (εκτίμηση) (Έργο Παραχώρησης)

4.Αυτοκινητόδρομος Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη 200εκατ.ευρώ (Έργο-ΣΔΙΤ)

5.Φοιτητικές Εστίες με ΣΔΙΤ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης 255εκατ.ευρώ (Έργο-ΣΔΙΤ)

6.Ολοκλήρωση 6ου Προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης 170εκατ.ευρώ (Ιδιωτικό έργο)

7.Εργολαβία Σκούπα Αμβρακίας Οδού 150εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)

8.Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Θράκης 107 εκατ.ευρώ (Έργο-ΣΔΙΤ)

9.Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 105 εκατ.ευρώ (Έργο-ΣΔΙΤ)

10.Αντιπλημμυρική θωράκιση Ρέματος Εσχατιάς, τμήμα Ευπυρίδων-Λεωφόρος Πάρνηθος 86,2εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)

11.Δίκτυα-Αγωγοί Ακαθάρτων σε Σπάτα-Αρτέμιδα 86εκατ.ευρώ

12.Δίκτυα-Αγωγοί Ακαθάρτων σε Ραφήνα-Πικέρμι 79εκατ.ευρώ

13.Ηλεκτροκίνηση Σιδηροδρομικού Τμήματος Κιάτο-Ροδοδάφνη 83εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)

14.Αποχετευτικό Δίκτυο Παλλήνης 71,9εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)

15.Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Χερσονήσου Κρήτη 57,3εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)

16.Σηματοδότηση-Ηλεκτροκίνηση Σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα 54εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)

17.Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αμαρίου 48,8εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)

18.Διευθέτηση Ρέματος Ερασινού Ανατολικής Αττική 48,6εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)

19.Πρόδρομες Εργασίες Γραμμής 4 Μετρό Αθήνας 48,2εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)

20.Διπλή Σύνδεση Λευκάδας με Αμβρακία Οδό 48,1εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)

*Στη λίστα δεν έχουν μπει μεγάλα ιδιωτικά τουριστικά projects καθώς τυχόν διαγωνιστική διαδικασία είναι εκτός δημοσιότητας.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις τελευταίες πληροφορίες για όλα τα μεγάλα υπό κατασκευή αλλά και υπό δημοπράτηση/προετοιμασία έργα υποδομής της χώρας, στους Νέους Καταλόγους Μεγάλων Έργων του ypodomes.com, η επικαιροποιημένη έκδοση των οποίων (έκδοση Ιουλίου) θα δημοσιευθεί σε λίγες ημέρες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αφιερώματα

1o Infrastructure & Transport Review: Παραδόθηκε επίσημα στην ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Παραδόθηκε στην ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών το 1ο Infrastructure & Transport Review

Η επίσημη παράδοση της 1ης έκδοσης Infrastructure & Transport 2018-2019 προς την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιήθηκε χθες, 22 Μαϊου 2020, από τους Νίκο Καραγιάννη και Φώτη Φωτεινό, συνεκδότες του εγχειρήματος.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, εκδήλωσε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα, το οποίο οφείλεται στην προσπάθεια και πολύμηνη ενασχόληση μιας ομάδας συνολικά 6 δημοσιογράφων.

Υπενθυμίζουμε ότι στην έκδοση αρθρογράφησε και ο ίδιος ο κος Καραμανλής αλλά και άλλα εξέχοντα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης και ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Λούλης.

Η έκδοση καλύπτει τα γεγονότα και περιλαμβάνει αναλύσεις για τα 2 προηγούμενα έτη (2018 / 2019) στους τομείς των Υποδομών (μεγάλα έργα, ενέργεια και περιβάλλον, επενδύσεις τουρισμού και real estate) και Μεταφορών.

Εάν επιθυμείτε να προμηθευτείτε την έκδοση, παρακαλούμε στείλτε μας email στο sales@ypodomes.com για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αφιερώματα

Τα 18 μεγαλύτερα υπό κατασκευή έργα της χώρας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

έργα

Από το ypodomes.com έχουμε πολλές φορές παρουσιάσει τα μεγαλύτερα σε κόστος έργα σε κατασκευή. Αυτό όμως συμβαίνει γιατί τα έργα αλλάζουν. Κάποια προστίθενται, κάποια αφαιρούνται από τη λίστα. Με το ΕΣΠΑ 2014-2020 να είναι σε πλήρη εξέλιξη και να προσθέτει ήδη νέα έργα σε αυτό τον κατάλογο, βλέπουμε ότι πολλά έργα είναι σε πολλή προχωρημένη φάση και πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στο τρέχων έτος. Πολλά από αυτά είναι στην πρώτη δεκάδα των μεγάλων έργων της χώρας μας.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε τα 18 μεγαλύτερα (από άποψη κόστους) υπό κατασκευή έργα στην Ελλάδα. Η κατάταξη τους έχει ως παρακάτω:

198.Κάθετος Εγνατίας Ξάνθη-Σύνορα, τμήμα Δημαριό-Σύνορα: 50εκατ.ευρώ. Σε φάση προχωρημένων έργων. Πιθανή λειτουργία  το 2020.

17.Επέκταση Τραμ Φάληρο-Πειραιάς: 95εκατ.ευρώ. Σε φάση δοκιμαστικών δρομολογίων. Πιθανή λειτουργία μέχρι το Φθινόπωρο.

16.ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας: 113εκατ.ευρώ. Σε φάση προχωρήμενων έργων. Πιθανή λειτουργία το 2020.

15.Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο:  120εκατ.ευρώ. Η σύμβαση έχει υπογραφεί όμως τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει γιατί αναμένεται η έγκριση από την DG Comp. Έχει χωριστεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το 202-23.

14.Σιδηροδρομική Σήραγγα Σεπολίων: 150εκατ.ευρώ. Πρόκειται για έργο που θα ολοκληρωθεί μετά το 2023.

13.Έργα Ανάπλασης Φαληρικού Όρμου: 150εκατ.ευρώ. Θα ολοκληρωθεί το 2020 (απαιτείται και νέα εργολαβία για τη δημιουργία παράκτιου πάρκου).

12.Σιδηροδρομικό έργο υποδομής τμήματος Ψαθόπυργος-Ρίο: 215εκατ.ευρώ. Σε φάση προχωρημένων έργων.

11.Σιδηροδρομικό έργο ολοκλήρωσης τμήματος Κιάτο-Ροδοδάφνη: 275εκατ.ευρώ: Εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο.

 

Tα 10 μεγαλύτερα έργα υποδομής που κατασκευάζονται αυτή την εποχή στην Ελλάδα είναι τα παρακάτω:

10.Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος: 300εκατ.ευρώ: Εδώ υπάρχει αναμονή. Έχουν υπογραφεί 5 εργολαβίες.  Χρονικός ορίζοντας  ολοκλήρωσης άγνωστος προς το παρόν.

9.Νότιο Τμήμα Αυτοκινητόδρομου Ε65- Λαμία-Ξυνιάδα: 300εκατ.ευρώ: Τα έργα εκκίνησαν στις αρχές του 2019 και σύμφωνα με τη σύμβαση θα διαρκέσουν 36 μήνες, δηλαδή μέχρι τις αρχές του 2022.

8.Σιδηροδρομικό έργο αναβάθμισης τμήματος Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος: 315εκατ.ευρώ: Σε φάση ολοκλήρωσης.

7.Έργα αναβάθμισης στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια: 340εκατ.ευρώ. Κάποια αεροδρόμια έχουν ήδη ολοκληρωθεί (όπως αυτό της Ζακύνθου ή του Ακτίου, της Ρόδου, της Κεφαλονιάς κ.α.). Στο σύνολο τους θα ολοκληρωθούν σταδιακά μέχρι το 2021.

6.Νέο Αεροδρόμιο Καστέλι Ηρακλείου: 500εκατ.ευρώ: Σε φάση εκκίνησης του κυρίως έργου. Χωρίς να υπολογίζουμε τυχόν καθυστερήσεις από αρχαιολογικά-απαλλοτριώσεις θα ολοκληρωθεί το 2025.

5.Μετρό Θεσσαλονίκης: Κλάδος Πατρίκιος-Μίκρα: 500εκατ.ευρώ: Θα λειτουργήσει το 2023.

4. Μετρό Αθήνας: Επέκταση Γραμμής 3 Αγία Μαρίνα-Δημοτικό Θέατρο: 660εκατ.ευρώ: Θα λειτουργήσει σταδιακά από το 2020 μέχρι το 2022.

3.Βασική Γραμμή Μετρό Θεσσαλονίκης: 1,1 δισ.ευρώ: Θα λειτουργήσει το 2023.

2.Νέα Λιγνιτική Μονάδα Πτολεμαϊδα: 5 1,4 δισ.ευρώ: Θα λειτουργήσει το 2020.

1.Αγωγός ΤΑΡ: 1,5δισ.ευρώ. Η ολοκλήρωση αναμένεται το 2020, η λειτουργία το 2022.

Αυτό που παρατηρούμε είναι πως σε αυτή τη χρονική στιγμή τα κυρίαρχα μεγάλα έργα στη χώρα είναι σταθερής τροχιάς (σιδηροδρομικά και έργα Μετρό) ενώ τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν έργα ενέργειας.

Στο επόμενο διάστημα, που αφορά τους επόμενους 6-12 μήνες αυτή η λίστα πρόκειται να αλλάξει καθώς κάποια έργα ολοκληρώνονται αλλά κάποια άλλα έργα θα τα δούμε να εισέρχονται. Νέα και πολυαναμενόμενα έργα είναι η Υποθαλάσσια Ζέυξη Σαλαμίνας-Περάματος, η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, τα έργα ηλεκτροκίνησης Κιάτο-Ροδοδάφνη και Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και η εργολαβία-σκούπα της Αμβρακίας Οδού.

Γενικά φέτος είναι μία χρονιά στην οποία βλέπουμε σημαντικές ανακατατάξεις στην διαβάθμιση των μεγάλων έργων με κυρίαρχο στοιχείο πλέον την απουσία πολλών μεγάλων οδικών έργων, καθώς αυτά σε σημαντικό βαθμό έχουν υλοποιηθεί και ολοκληρωθεί.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα