Connect with us

Αφιερώματα

Ποια έργα δημοπρατήθηκαν, υπογράφηκαν, ολοκληρώθηκαν ή ακυρώθηκαν το 2019

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανασκόπηση 2019

Το 2019 φεύγοντας αυτό που μπορεί να διεκδικήσει ως τίτλο είναι η «χρονιά αμηχανίας». Τα πολλα έργα που περίμενε ο τεχνικός κόσμος δεν έχουν τρέξει. Όχι ότι δεν υπήρξε κινητικότητα, αλλά σίγουρα όχι η αναμενόμενη. Η εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου έφερε νέο αέρα ενώ το μπλοκάρισμα εκατοντάδων έργων λόγω της υπόθεσης του καρτέλ δημιούργησαν ένα δύσκολο κλίμα. Μέσα σε αυτό το έτος είδαμε πολλά, ακούσαμε πολλά και βέβαια τα καταγράψαμε στιγμή προς στιγμή για να ενημερωθείτε με συνέπεια, χωρίς κραυγές. Σε αυτό το ανασκοπικό άρθρο θα δούμε ποια νέα μεγάλα έργα δημοπρατήθηκαν, ποια έφτασαν να υπογραφούν, ποια έργα ολοκληρώθηκαν και ποια projects πάγωσαν ή ακυρώθηκαν. Είστε έτοιμοι;

ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΑΝ

Τα σημαντικότερα έργα που είδαμε να προκηρύσσονται μέσα στη χρονιά ήταν έργα-ΣΔΙΤ. Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο μεγάλο οδικό έργο-ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη με 312εκατ.ευρώ που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων ομίλων, στο κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ φοιτητικών εστιών στην Κρήτη με 255εκατ.ευρώ, οι σχολικές μονάδες στα Χανιά με 50εκατ.ευρώ, το Κέντρο Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών με 89εκατ.ευρώ και

Με 20εκατ.ευρώ είχαμε τα έργα βελτίωσης του άξονα Πύργος-Καλό Νερό. Τον Μάρτιο προκηρύχθηκε το έργο για Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο γνωστό και ως «Θριάσιο 2». Έχει πάρει συνεχόμενες παρατάσεις με την πιο πρόσφατη για τον Ιανουάριο.  Τον ίδιο μήνα και η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Χερσόνησο Ηρακλείου.

Τον Απρίλιο προκηρύσσεται η αστική ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά. Η σύμβαση θα υπογραφεί τον Ιανουάριο στην ΤΕΚΑΛ. Τον Μάιο έχουμε το έργο αποχέτευσης και Βιολογικού στην Ερέτρια με 15,29εκατ.ευρώ. Ο μήνας κλείνει με τις προκηρύξεις των έργων αποχέτευσης στην Ορεστιάδα (12,6εκατ.ευρώ), αντιπλημμυρικού έργου στον Ασπρόπυργο (10,2εκατ) και κτιριακών έργων στα Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (28εκατ.ευρώ) και Μυτιλήνης (13εκατ.).

Τον Ιούνιο προκηρύσσεται το έργο ολοκλήρωσης υποδομών της Ποντοκώμης Κοζάνης με 24εκατ.ευρώ, το έργο προμήθειας 750 αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και δύο έργα αποκατάστασης οδοστρώματος στην Εγνατία Οδό με 22,4εκατ.ευρώ. Το δεύτερο έργο ακυρώθηκε.

Τον Ιούλιο βγαίνει στον αέρα το έργο των πρόδρομων εργασιών του Μετρό Θεσσαλονίκης στα δυτικά το οποίο τελικά πραγματοποιήθηκε με 2 παρατάσεις. Τον ίδιο μήνα δημοπρατείται η διπλή οδική σύνδεση Λευκάδας-Αμβρακίας Οδού με 48εκατ.ευρώ.

Τον Αύγουστο προκηρύσσονται τα έργα: αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης στα Τρίκαλα με 15εκατ.ευρώ, αντιπλημμυρικής προστασίας στο Ρέμα Εσχατιάς στη Δυτική Αθήνα με 86εκατ.ευρώ. Ο Σεπτέμβριος έρχεται και φεύγει άνυδρος.

Τον Οκτώβριο προκηρύσσονται τα έργα διευθέτησης του Ρέματος Καναπίτσας στο Μενίδι με 23,5εκατ.ευρώ, η οδική παραλιακή σύνδεση Λάρισας-Μαγνησίας με 15εκατ. και η Παράκαμψη Πυθαγορείου-Χώρας στη Σάμο με 17,4εκατ.ευρώ.

Τον Νοέμβριο βγαίνουν στον αέρα τα οδικά έργα τμήματος της Ε.Ο. Λαρίσης-Τρικάλων με 23,45εκατ.ευρώ και Καρδίτσα-Δέλτα με 32εκατ.ευρώ. Επίσης το έργο ύδρευσης στη Θέρμη με 10,5εκατ.ευρώ και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης με 1,68δις.ευρώ.

Ο Δεκέμβριος ήταν αρκετά δραστήριος και έχουμε την προκήρυξη των έργων: Μονάδα Απορριμμάτων Ζακύνθου με 15,3εκατ.ευρώ, το «ορφανό χιλιόμετρο» της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Ποτίδαιας με 9,6εκατ.ευρώ., η εργολαβία-σκούπα Θέρμη-Γαλάτιστα με 29εκατ.ευρώ, το έργο αποχέτευσης στο Σταυρό Χανίων με 11εκατ.ευρώ.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

Αρχές της χρονιάς δημοπρατήθηκε η εργολαβία-σκούπα για τον Περιφερειακό Κατερίνης, τον Οκτώβριο συμβασιοποιήθηκε με ανάδοχη την κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ-ΠΕΤΡΗΣ. Το ίδιο συνέβη για την υπογειοποίηση της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου στη Νέα Φιλαδέλφεια που υπεγράφη στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Στα έργα που υπογράφηκαν ή ξεκίνησαν μέσα στο 2019, ξεχωρίζουν φυσικά δύο μεγάλα έργα: το πρώτο είναι για το νότιο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65, Λαμία-Ξυνιάδα και το δεύτερο για το νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου. Το πρώτο έχει τρέξει αρκετά και αναμένεται να ολοκληρωθί πλήρως στα τέλη του 2021. Στο δεύτερο η σύμβαση παραχώρησης υπεγράφη στις 21 Φεβρουαρίου, όμως μέσα στο έτος περιοριστήκαμε σε κάποιες πρόδρομες εργασίες λόγω γραφειοκρατικών διαδικασίων. Οι κύριες εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του 2020.

Τον Ιανουάριο έχουμε την υπογραφή για την Μονάδα Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης που θα εξυπηρετεί όλο τον Έβρο. Ακολούθησε το έργο αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής σύνδεσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την Ειδομένη.

Ο Απρίλιος ήταν ο επόμενος δραστήριος μήνας. Υπογράφονται αντιπλημμυρικά έργα σε Χαμοστέρνα, Ταύρο, Μοσχάτο και Ρέντη, η οδική παράκαμψη Συκεώνας στη Λάρισα, το έργο αποχέτευσης σε οικισμούς της Πάτας και 4 εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος από το Μιντιλόγλι μέχρι τη Βάρδα.

Ο Μάιος επίσης με αρκετές υπογραφές: Για το έργο αποκατάστασης στο λιμάνι της Κω, επισκευής κτιρίων στο πρώην 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, ανάπλασης τετραγώνου με χώρο στάθμευσης στη Νέα Ιωνία, αποχέτευση στο Χορτιάτη.

Τον Ιούνιο έχουμε συμβάσεις για την δημιουργία της Τεχνόπολης ΙΑΣΩΝ στο Βόλο, τις νέα διπλή σιδηροδρομική γέφυρα στο Γαλλικό Ποταμό, το έργο ηλεκτροκίνησης στο σιδηροδρομικό τμήμα Ισθμός-Λουτράκι και την ανακατασκευή της οδού Σ.Νιάρχου στα Ιωάννινα. Επίσης ξεχωρίζει η υπογραφή των συμβάσεων υδρογονανθράκων για τα οικόπεδα της Κρήτης με ΕΛΠΕ – Total – ExxonMobil.

Στη συνέχεια λόγω εκλογών υπάρχει μία παύση στη δραστηριότητα υπογραφής συμβάσεων και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο για να δούμε υπογραφές για έργα άνω των 10εκατ.ευρώ.

Ξεκινάμε με δύο κτιριακά έργα για τα Πανεπιστήμια Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης (το δεύτερο τον Οκτώβριο). Ακολουθούν τα έργα βελτίωσης του λιμένα Κολυμβαρίου στα Χανιά και της οδικής σύνδεσης Ηγουμενίτσας-Εγνατίας Οδού και το έργο αποπεράτωσης του Εθνικού Ωδείου στην Αθήνα.

Τον Οκτώβριο ξεχωρίζει το έργο του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) και έχουμε υπογραφές για το έργο ολοκλήρωσης του Α/Κ 16 της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης που την ενώνει με τον ΠΑΘΕ, την κατασκευή διυλιστηρίου στις Σέρρες και τη μονάδα απορριμμάτων στο Αμάρι Ρεθύμνου. Τον ίδιο μήνα ξεκινά και το μεγάλο έργο της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Τον Νοέμβριο υπογράφεται αποχετευτικό έργο στη Σίφνο και τον Δεκέμβριο η υπογειοποίηση της Π.Κωνσταντίνου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Επίσης τον Δεκέμβριο ξεκίνησε επίσημα η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, του μεγαλύτερου κτιριακού έργου για φέτος.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ

Τα έργα που ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2019 είναι ομολογουμένως λίγα. Έργο στρατηγικής σημασίας για τις μεταφορές της χώρας είναι η ολοκλήρωση των έργων για τη διπλή σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, στο τελευταίο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός. Η λειτουργία του αναμενόταν εδώ και χρόνια και αλλάζει το τοπίο των μεταφορών της χώρας και όλης της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης λόγω της γεω-στρατηγικής θέσης της γραμμής.

Ξεχωρίζει το πολύ σημαντικό έργο της επέκτασης του διαδρόμου προσαπογείωσης 10-28 στο Αεροδρόμιο Μακεδονία που δίνει άλλες δυνατότητες στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία. Εξίσου σημαντικό, το έργο ολοκλήρωσης του Προβλήτα ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά που δίνει μεγάλες προοπτικές στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων προς την Ευρώπη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και τα τρία αυτά έργα είναι υποψήφια για το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ του ypodomes.com.

Σημαντικά έργα που ολοκληρώθηκαν ήταν οι δύο μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Ήπειρο και Σέρρες που λύνουν το πρόβλημα όχι μόνο των Νομών τους αλλά και των ευρύτερων περιοχών. Είναι μετά την Κοζάνη οι δύο νέες μονάδες που διαθέτει η χώρα.

Σημαντικό ενεργειακό έργο που ολοκληρώθηκε ήταν το Αιολικό Πάρκο Καφηρέα που αποτελεί το μεγάλυτερο έργο πράσινης ενέργειας της χώρας πλέον.

Στα υπόλοιπα, είχαμε την ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, τμήματος του Περιφερειακού Λάρισας (Γέφυρα Πηνειού-Γεωργική Σχολή), του τμήματος Αγία Βαρβάρα-Απομαρμά στην Κρήτη και το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας.

image_print

Αφιερώματα

Τα 18 μεγαλύτερα υπό κατασκευή έργα της χώρας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

έργα

Από το ypodomes.com έχουμε πολλές φορές παρουσιάσει τα μεγαλύτερα σε κόστος έργα σε κατασκευή. Αυτό όμως συμβαίνει γιατί τα έργα αλλάζουν. Κάποια προστίθενται, κάποια αφαιρούνται από τη λίστα. Με το ΕΣΠΑ 2014-2020 να είναι σε πλήρη εξέλιξη και να προσθέτει ήδη νέα έργα σε αυτό τον κατάλογο, βλέπουμε ότι πολλά έργα είναι σε πολλή προχωρημένη φάση και πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στο τρέχων έτος. Πολλά από αυτά είναι στην πρώτη δεκάδα των μεγάλων έργων της χώρας μας.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε τα 18 μεγαλύτερα (από άποψη κόστους) υπό κατασκευή έργα στην Ελλάδα. Η κατάταξη τους έχει ως παρακάτω:

198.Κάθετος Εγνατίας Ξάνθη-Σύνορα, τμήμα Δημαριό-Σύνορα: 50εκατ.ευρώ. Σε φάση προχωρημένων έργων. Πιθανή λειτουργία  το 2020.

17.Επέκταση Τραμ Φάληρο-Πειραιάς: 95εκατ.ευρώ. Σε φάση δοκιμαστικών δρομολογίων. Πιθανή λειτουργία μέχρι το Φθινόπωρο.

16.ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας: 113εκατ.ευρώ. Σε φάση προχωρήμενων έργων. Πιθανή λειτουργία το 2020.

15.Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο:  120εκατ.ευρώ. Η σύμβαση έχει υπογραφεί όμως τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει γιατί αναμένεται η έγκριση από την DG Comp. Έχει χωριστεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το 202-23.

14.Σιδηροδρομική Σήραγγα Σεπολίων: 150εκατ.ευρώ. Πρόκειται για έργο που θα ολοκληρωθεί μετά το 2023.

13.Έργα Ανάπλασης Φαληρικού Όρμου: 150εκατ.ευρώ. Θα ολοκληρωθεί το 2020 (απαιτείται και νέα εργολαβία για τη δημιουργία παράκτιου πάρκου).

12.Σιδηροδρομικό έργο υποδομής τμήματος Ψαθόπυργος-Ρίο: 215εκατ.ευρώ. Σε φάση προχωρημένων έργων.

11.Σιδηροδρομικό έργο ολοκλήρωσης τμήματος Κιάτο-Ροδοδάφνη: 275εκατ.ευρώ: Εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο.

 

Tα 10 μεγαλύτερα έργα υποδομής που κατασκευάζονται αυτή την εποχή στην Ελλάδα είναι τα παρακάτω:

10.Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος: 300εκατ.ευρώ: Εδώ υπάρχει αναμονή. Έχουν υπογραφεί 5 εργολαβίες.  Χρονικός ορίζοντας  ολοκλήρωσης άγνωστος προς το παρόν.

9.Νότιο Τμήμα Αυτοκινητόδρομου Ε65- Λαμία-Ξυνιάδα: 300εκατ.ευρώ: Τα έργα εκκίνησαν στις αρχές του 2019 και σύμφωνα με τη σύμβαση θα διαρκέσουν 36 μήνες, δηλαδή μέχρι τις αρχές του 2022.

8.Σιδηροδρομικό έργο αναβάθμισης τμήματος Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος: 315εκατ.ευρώ: Σε φάση ολοκλήρωσης.

7.Έργα αναβάθμισης στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια: 340εκατ.ευρώ. Κάποια αεροδρόμια έχουν ήδη ολοκληρωθεί (όπως αυτό της Ζακύνθου ή του Ακτίου, της Ρόδου, της Κεφαλονιάς κ.α.). Στο σύνολο τους θα ολοκληρωθούν σταδιακά μέχρι το 2021.

6.Νέο Αεροδρόμιο Καστέλι Ηρακλείου: 500εκατ.ευρώ: Σε φάση εκκίνησης του κυρίως έργου. Χωρίς να υπολογίζουμε τυχόν καθυστερήσεις από αρχαιολογικά-απαλλοτριώσεις θα ολοκληρωθεί το 2025.

5.Μετρό Θεσσαλονίκης: Κλάδος Πατρίκιος-Μίκρα: 500εκατ.ευρώ: Θα λειτουργήσει το 2023.

4. Μετρό Αθήνας: Επέκταση Γραμμής 3 Αγία Μαρίνα-Δημοτικό Θέατρο: 660εκατ.ευρώ: Θα λειτουργήσει σταδιακά από το 2020 μέχρι το 2022.

3.Βασική Γραμμή Μετρό Θεσσαλονίκης: 1,1 δισ.ευρώ: Θα λειτουργήσει το 2023.

2.Νέα Λιγνιτική Μονάδα Πτολεμαϊδα: 5 1,4 δισ.ευρώ: Θα λειτουργήσει το 2020.

1.Αγωγός ΤΑΡ: 1,5δισ.ευρώ. Η ολοκλήρωση αναμένεται το 2020, η λειτουργία το 2022.

Αυτό που παρατηρούμε είναι πως σε αυτή τη χρονική στιγμή τα κυρίαρχα μεγάλα έργα στη χώρα είναι σταθερής τροχιάς (σιδηροδρομικά και έργα Μετρό) ενώ τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν έργα ενέργειας.

Στο επόμενο διάστημα, που αφορά τους επόμενους 6-12 μήνες αυτή η λίστα πρόκειται να αλλάξει καθώς κάποια έργα ολοκληρώνονται αλλά κάποια άλλα έργα θα τα δούμε να εισέρχονται. Νέα και πολυαναμενόμενα έργα είναι η Υποθαλάσσια Ζέυξη Σαλαμίνας-Περάματος, η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, τα έργα ηλεκτροκίνησης Κιάτο-Ροδοδάφνη και Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και η εργολαβία-σκούπα της Αμβρακίας Οδού.

Γενικά φέτος είναι μία χρονιά στην οποία βλέπουμε σημαντικές ανακατατάξεις στην διαβάθμιση των μεγάλων έργων με κυρίαρχο στοιχείο πλέον την απουσία πολλών μεγάλων οδικών έργων, καθώς αυτά σε σημαντικό βαθμό έχουν υλοποιηθεί και ολοκληρωθεί.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αφιερώματα

Αναβάθμιση αεροδρομίου “Μακεδονία”, ποιο είναι το έργο της χρονιάς, τι λένε οι πρωταγωνιστές

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μακέτα Αεροδρομίου Μακεδονία

Σε μεγάλο νικητή αναδείχθηκαν τα έργα αναβάθμισης του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, “Μακεδονία”. Μετά από τη διαδικτυακή ψηφοφορία που πραγματοποίησε το ypodomes.com για όλο τον Δεκέμβριο προκειμένου να αναδειχθεί το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019 για το ypodomes.com, αναδείχθηκε πρώτο στις προτιμήσεις των αναγνωστών. Ποιο είναι όμως αυτό το έργο; Ποια η συμβολή του στην καθημερινότητα και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών;

O νέος αεροσταθμός του “Μακεδονία”, εκσυγχρονίζει και διπλασιάζει τους διαθέσιμους χώρους του αεροδρομίου, αυξάνοντας γεωμετρικά τις δυνατότητες του στην διακίνηση επιβατών. Επιπρόσθετα, με την ανακαίνιση και του υφιστάμενου αεροσταθμού, θα επιτευχθεί η συνολική αναβάθμιση του τερματικού σταθμού και η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει ένα αντάξιο της ιστορίας της, διεθνές αεροδρόμιο.

Πως φτάσαμε εδώ; Μέσω διεθνούς διαγωνισμού παραχώρησης για 40 χρόνια από το ΤΑΙΠΕΔ, που συμπεριέλαβε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονικής μαζί με άλλα 14. Από αυτή τη διαδικασία παραχωρησιούχος και υπεύθυνη διαχείρισης και εκμετάλλευσης, αναδείχθηκε η Fraport Greece.

ALEXANDER ZINELL

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece, Αλεξάντερ Τσινέλ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα δήλωσε: “Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στους αναγνώστες του ypodomes.com για την αναγνώριση και βράβευση του υπό κατασκευή νέου τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ως το σημαντικότερο κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα.

Είμαστε περήφανοι που το σχέδιο μας για την αναβάθμιση του αεροδρομίου στη Θεσσαλονίκη απολαμβάνει τόσο μεγάλη αποδοχή. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου έτσι ώστε μόλις αυτό τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των χρηστών. Η νέα δεκαετία ξημέρωσε για την Ελλάδα με 9 νέα αεροδρόμια ενώ τα υπόλοιπα 5 αναμένεται να ολοκληρωθούν νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Έχω την πεποίθηση ότι με τις νέες μας υποδομές αλλά και την επιχειρησιακή μας ικανότητα ότι θα αποτελέσουμε και εμείς κομμάτι της εθνικής προσπάθειας για τη δημιουργία συνθηκών ευημερίας για τη χώρα»

ΠΕΤΡΟΣ ΣΟΥΡΕΤΗΣ

Τα έργα ανέλαβε η ελληνική εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ, που ως μέλος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ομίλους της χώρας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Πέτρος Σουρέτης μιλώντας στο ypodomes.com σημείωσε πως “Η ανάδειξη του νέου αεροσταθμού της Fraport Greece του ιστορικού αεροδρομίου Μακεδονία σε έργο της χρονιάς για το 2019 είναι αποτέλεσμα της ομαδικής προσπάθειας της υψηλής τεχνογνωσίας, δυναμικότητας και επαγγελματισμού της Intrakat. Ενός έργου που αποτελεί από κατασκευαστικής πλευράς ένα τεράστιο εγχείρημα καθώς περιλαμβάνει την
κατασκευή τριάντα τεσσάρων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, σε διάστημα 30 περίπου μηνών χωρίς να διακοπεί η λειτουργία του αεροδρομίου. Ευχαριστούμε θερμά τους αναγνώστες του ypodomes.com για την επιλογή τους”.

ΑΡΗΣ ΞΕΝΟΦΟΣ

Η αποκρατικοποίηση του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, “Μακεδονία”, αποτέλεσε στρατηγικό στόχο από την αρχή της σφοδρής κρίσης της χώρας. Έχοντας ήδη την επιτυχημένη εμπειρία από το αεροδρόμιο της Αθήνας, το “Μακεδονία” θεωρήθηκε εξ αρχής η κορωνίδα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που εισήλθαν σε διαγωνισμό παραχώρησης.

Το ΤΑΙΠΕΔ, ξεκίνησε το διαγωνισμό μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τη χώρα αλλά πάρα ταύτα, συγκέντρωσε το διεθνές ενδιαφέρον. Το ποσό δε που συγκέντρωσε από τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση (1,4δισ.ευρώ), παραμένει μέχρι σήμερα, το υψηλότερο που έχει επιτευχθεί.

Ο Άρης Ξενόφος, εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, μίλησε στο ypodomes.com για αυτή τη μεγάλη διάκριση. “Η παραχώρηση της λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport Greece είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα του ΤΑΙΠΕΔ, όχι μόνο για το οικονομικό της όφελος
(1,2 δισ. ευρώ εφάπαξ τίμημα και εκτιμώμενη συνολική αξία της παραχώρησης που προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ), αλλά και για την νέα προοπτική που δημιούργησε για τις υποδομές της χώρας μας και για τον τουρισμό.

Η εικόνα των αεροδρομίων αλλάζει και οι υπηρεσίες αναβαθμίζονται. Οι επιβάτες το διαπιστώνουν αυτό μέρα με τη μέρα και οι αναγνώστες του ypodomes.com το επικροτούν, βραβεύοντας τα έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου Μακεδονία ως «Έργο της Χρονιάς 2019».

Είναι χαρά και τιμή για όλους εμάς στο ΤΑΙΠΕΔ να γνωρίζουμε ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα που υλοποιούμε προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των πολιτών τυγχάνει της αποδοχής της κοινής γνώμης. Είναι σημαντικό να επενδύουν στη χώρα μας μεγάλοι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές, να ενεργοποιούνται σημαντικά κεφάλαια, όπως στην περίπτωση της Fraport Greece και αυτές οι επενδύσεις να έχουν θετικό αποτύπωμα για την κοινωνία. Σε αυτή την προοπτική οι επενδυτές θα βρουν στο ΤΑΙΠΕΔ την αναγκαία υποστήριξη, ώστε να ξεδιπλώσουν τον αναπτυξιακό τους σχεδιασμό με μεγαλύτερη ευκολία και αποτελεσματικότητα, με το Ταμείο να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ αυτών και του δημοσίου.

Όσον αφορά τους πολίτες, να γνωρίζουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ παρακολουθεί και ελέγχει την εξέλιξη όλων των συμβάσεων, όπως και στην περίπτωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ώστε οι επενδυτές να είναι συνεπείς με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ

Το βραβείο για το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019, θα απονεμηθεί στις 10 Ιουνίου 2020, στα πλαίσια του ITC 2020-4ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών. Θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών 10-11 Ιουνίου. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα καλεστούν εκπρόσωποι της Fraport Greece, της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, του υπουργείου ΥΠΟΜΕ και του ΤΑΙΠΕΔ να παραλάβουν το βραβείο και να μιλήσουν για αυτό το πολύ σημαντικό έργο υποδομής της χώρας

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αφιερώματα

ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019, τα έργα αναβάθμισης του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης “Μακεδονία”

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019

Ολοκληρώθηκε προχθές 31 Δεκεμβρίου 2019 η μεγάλη online ψηφοφορία του ypodomes.com για την ανάδειξη του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019. Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή και οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Σχεδόν 6.500 ψήφοι και πάνω από 45.000 views πιστοποιούν το μεγάλο ενδιαφέρον των αναγνωστών μας, σε ένα διαγωνισμό που τείνει να γίνει θεσμός.

ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019, ανακηρύσσεται το έργο αναβάθμισης του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης “Μακεδονία”. Κατάφερε να συγκεντρώσει το 43,5% των ψήφων επικρατώντας έναντι των υπόλοιπων διαγωνιζόμενων έργων.

Από την αρχή της ψηφοφορίας το έργο του αεροδρομίου Μακεδονία έδειξε πως θα πρωταγωνιστεί στην ψηφοφορία. Ξεκίνησε ως ένα ντέρμπι με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης, την τελευταία εβδομάδα, πήρε κεφάλι και βγήκε πρώτο με 800 ψήφους διαφορά από το δεύτερο, συγκεντρώνοντας 2.827 ψήφους.

ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019

ΤΟ ΝΙΚΗΤΗΡΙΟ ΕΡΓΟ

Τα έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου Μακεδονία, ξεκίνησαν το 2018 και αφορούν στην κατασκευή ενός νέου αεροσταθμού 30.988 m2 και δημιουργία της πρόσβασης, την ανακαίνιση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού, ένα νέο πυροσβεστικό σταθμό, την επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων ή σύνδεση με το δημοτικό δίκτυο, την αναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών, την ανακαίνιση του οδοστρώματος της χώρους προσγείωσης-απογείωσης-στάθμευσης αεροσκαφών, την εγκατάσταση συστήματος «HBS inline screening» για τον έλεγχο των αποσκευών, την κατά 47% αύξηση των σταθμών Check-in (από 30 σε 44), την κατά 75% αύξηση των ζωνών παραλαβής αποσκευών (από 4 σε 7), την κατά 50% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών (από 16 σε 24) και τον διπλασιασμό των σημείων ασφαλείας και ελέγχου του αεροδρομίου από 6 σε 12.

Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης μέσα στο 2020, το αεροδρόμιο Μακεδονία αυξάνει τη χωρητικότητα του κατά 100%, διαθέτοντας πλέον τις υποδομές για περισσότερες προσεγγίσεις πολλών  τύπων αεροσκαφών και μετατρέπεται σε ένα μεγάλο συγκοινωνιακό κόμβο της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης αναδεικνύοντας τον μητροπολιτικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στις μεταφορές.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

Οι φετινοί νικητές του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019, για το έργο αναβάθμισης του Αεροδρομίου Μακεδονία,   είναι η Fraport Greece ως η παραχωρησιούχος εταιρεία και αναθέτουσα αρχή και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ως η εταιρεία που ανέλαβε την εργολαβία αυτή. Βραβείο επίσης θα παραλάβουν το Υπουργείο Υποδομών, ως ο ιδιοκτήτης της υποδομής κα το ΤΑΙΠΕΔ ως η υπεύθυνη αρχή ιδιωτικοποίησης των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Θεσσαλονίκης.

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

Το βραβείο για το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019, θα απονεμηθεί στις 10 Ιουνίου 2020, στα πλαίσια του ITC 2020-4ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών. Θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών 10-11 Ιουνίου.  Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα καλεστούν εκπρόσωποι της Fraport Greece, της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, του υπουργείου ΥΠΟΜΕ και του ΤΑΙΠΕΔ να παραλάβουν το βραβείο και να μιλήσουν για αυτό το πολύ σημαντικό έργο υποδομής της χώρας.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Σε θεσμό μετατρέπεται η διαδικασία ανάδειξης του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ. Το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των αναγνωστών και οι χιλιάδες ψήφοι, αναδεικνύουν την μεγάλη δυναμική του γεγονότος. Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 2 Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου. Τα 5 κορυφαία έργα που τέθηκαν στη διαδικασία ψηφοφορίας από το κοινό προήλθαν σαν αποτέλεσμα προηγούμενης επιλογής μέσα από μία δεξαμενή 20 υποψήφιων έργων  από δημοσιογράφους του ρεπορτάζ των υποδομών.  Άξιος διεκδικητής υπήρξε το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης, έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Εξαιρετική παροουσία είχαν και τα έργα ολοκλήρωσης του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και ολοκλήρωσης του Προβλήτα ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά.

Δείτε παρακάτω την τελική κατάταξη:

ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019

 

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα