Νίκος
Καραγιάννης

Αυξάνονται σταδιακά τα εργοτάξια στο μεγάλο οδικό έργο Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη ενώ με την ολοκλήρωση των μελετών προκύπτουν αλλαγές και συμπληρώσεις στο αρχικό αντικείμενο εργασιών.

Πιο συγκεκριμένα στις υπό έγκριση ΑΕΠΟ βγήκε η έγκριση τροποποίησης της αρχικής περιβαλλοντικής μελέτης που έρχεται από το 2013 καθώς προέκυψαν νέες ανάγκες.

Η ΜΠΕ που υποβλήθηκε από το φορέα του έργου, μελετά το έργο συνολικά και εισάγει τροποποιήσεις στο σχεδιασμό με στόχο την αναβάθμιση και ενοποίηση της οδικής σύνδεσης Πύλος – Ριζόμυλος και Πύλος – Μεθώνη με παράκαμψη της Πύλου.

Τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και το πλάτος της οδού, που εισάγονται με το νέο σχεδιασμό για το σύνολο του έργου, (σύμφωνα με τις ισχύουσες σήμερα ΟΜΟΕ), διασφαλίζουν άνετη και ασφαλή κυκλοφορία που θα συμβάλουν ενεργά στη μείωση των ατυχημάτων προς όφελος των χρηστών του οδικού δικτύου.

Η ΜΠΕ περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές και συμπληρώσεις του αρχικού έργου:

 Μετατροπή του αρχικά προβλεπόμενου κόμβου της Πύλου στο τμήμα Πύλος-Ριζόμυλος από ανισόπεδο σε ισόπεδο.

 Επανασχεδιασμό του έργου για το αρχικό τμήμα Πύλος – Ριζόμυλος (Χ.Θ. 0+000 έως Χ.Θ. 2+587,158), λόγω της αντικατάστασης του ανισόπεδου κόμβου, προκειμένου να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ταυτόχρονα να περιορισθεί η δαπάνη του έργου.

 Συμπλήρωση του έργου με οδοποιία που ενώνει τα δύο τμήματα Πύλος-Ριζόμυλος και Πύλος – Μεθώνη, με χάραξη που ακολουθεί την εγκεκριμένη στο αντίστοιχο τμήμα χάραξη όπως περιγράφεται στην ΜΠΕ του έργου «Ενιαία Παράκαμψη Γιάλοβας Πύλου» και την ΑΕΠΟ οικ.109731/22-10-2001,

Λειτουργική βελτίωση και ενοποίηση διατομής για το σύνολο του έργου, (ενιαία διατομή «β2σ» (ΟΜΟΕ-Δ) συμπεριλαμβανομένης και της Παράκαμψης Πύλου.

Εξαίρεση αποτελούν τα τμήματα:

a) από τον ισόπεδο κυκλικό κόμβο (Ι.Κ.3) προς Φοινικούντα μέχρι την είσοδο στη Μεθώνη μήκους 772,40μ. όπου εφαρμόζεται τυπική διατομή αστικού τύπου λόγω αρχαιολογικών απαιτήσεων. Η διατομή περιλαμβάνει:
■ Συνολικό εύρος οδοστρώματος 7,00μ.
■ Μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 3,25μ.
■ Διαγράμμιση πλάτους 0,25μ. ανά κατεύθυνση
■ Πεζοδρόμιο εκατέρωθεν πλάτους 1,75μ. ή μέχρι τη Ρυμοτομική Γραμμή

b) από τον ανισόπεδο κόμβο (Α.Κ.10) προς Πύλο και Κορώνη μέχρι το τέλος της χάραξης (συναρμογή με τη μελέτη Ριζόμυλος – Καλαμάτα) μήκους 3,5 χλμ. περίπου όπου εφαρμόζεται τυπική διατομή τύπου «β4ν*» (ΟΜΟΕ-Δ) με προσαρμογή των πλευρικών διαμορφώσεων, για τη διαμόρφωση λωρίδας έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο κυκλοφοριακό σχεδιασμό. Η διατομή περιλαμβάνει:

■ Συνολικό εύρος ασφαλτοστρωμένου οδοστρώματος 17,00μ.
■ Κεντρική νησίδα συνολικού πλάτους 2,00μ. με αμφίπλευρο στηθαίο ασφαλείας πλάτους0,61μ.
■ Δύο (2) λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 3,50μ.
■ Λωρίδα πλάτους 0,50μ. συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής λωρίδας καθοδήγησης πλάτους 0,25μ. ανά κατεύθυνση

Τα εν εξελίξει εργοτάξια

Αν και μέχρι το τέλος του έτους η πρόοδος του έργου ήταν σε νηπιακό στάδιο με σχεδόν μόλις 3%, πλέον τα εργοτάξια σταδιακά αυξάνονται. Εργασίες εντοπίζονται στην περιοχή του αεροδρομίου, στην περιοχή πριν την Πύλο, στην περιοχή της Μεσσήνης και στο τμήμα Ασπρόχωμα-Βελίκα.

Εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα σε τμήματα του δρόμου, οπότε ότι απελευθερώνεται θα αποδίδεται στο σχήμα AKTOR GROUP-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ για να ξεκινούν έργα.

Αν και το έργο που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2023 έχει 4 χρόνια υλοποίησης των έργων κατασκευής του άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, λόγω των απαλλοτριώσεων πιθανά να δούμε αίτημα παράτασης από τον ανάδοχο με νέες προθεσμίες.

Ποιο είναι το έργο

Το κόστος του έργου όπως αυτό εγγράφεται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υποδομών είναι 311,23 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση σχεδόν 50 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα μέχρι την Μεθώνη.

Τα πρώτα χιλιόμετρα αφορούν ανακατασκευή του υφιστάμενου άξονα ενώ τα περισσότερα χιλιόμετρα αφορούν στην δημιουργία νέου δρόμου.

Η κατασκευή – αναβάθμιση του άξονα μήκους περίπου 49 χιλιομέτρων, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου 4 χρόνια.

Ο άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη είναι η φυσική συνέχεια του αυτοκινητόδρομου Μορέα.

Με την ολοκλήρωση και λειτουργία του ο οδηγός θα μπορεί να φτάνει σε 2 ώρες και 30 λεπτά στην περιοχή της Πύλου και σε περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά στην περιοχή της Μεθώνης.

Τα χαρακτηριστικά του νέου άξονα δεν θα είναι κλειστού αυτοκινητόδρομου (δηλαδή με ανισόπεδους κόμβους). Ο νέος δρόμος θα είναι ταχείας κυκλοφορίας, δηλαδή με πιο ήπια χαρακτηριστικά και δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο έχει συνολικό μήκος 48,7 Km. Τα τρία τμήματα του έργου είναι: το τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος που έχει μήκος 16,4 Km, το τμήμα Ριζόμυλος – Πύλος έχει μήκος 25,7 Km και το τμήμα Πύλος – Μεθώνη που έχει μήκος 7,9 Km.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV