Newsroom

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η χθεσινή ημέρα για την ελληνική οικονομία και πιο συγκεκριμένα για το χώρο των επενδύσεων και τον τομέα της ενέργειας, καθώς ανακοινώθηκαν και επίσημα τα «πράσινα έργα» που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ανακοίνωσης για τα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο ανάκαμψης, στάθηκε ιδιαίτερα στα ενεργειακά, τα οποία διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος, καθώς η χρηματοδότησή τους θα αγγίξει το 40% των διαθέσιμων πόρων και θα ανέρχεται στα 6.2 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, τα «πράσινα έργα» που προκρίνονται για χρηματοδότηση αφορούν τους εξής πυλώνες.

  • Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων
  • Απλοποίηση Αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ
  • Ηλεκτρικές διασυνδέσεις σε Κρήτη και Αιγαίο
  • Έργα ΔΕΔΔΗΕ
  • Έργα απολιγνιτοποίησης σε Μεγαλόπολη και Κεντρική Μακεδονία
  • Ηλεκτροκίνηση

Εξοικονόμηση Ενέργειας

Όσον αφορά τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας, πρόκειται για συνέχεια του πρόσφατου «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και θα αφορά τόσο τις κατοικίες όσο και τα τις επιχειρήσεις και τα κτίρια του Δημοσίου. Το  πρόγραμμα αυτό αναμένεται να προσελκύσει πλήθος επενδύσεων από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο στίβο της παροχής ενεργειακών υπηρεσιών και οι οποίες αναλαμβάνουν την υλοποίηση επενδύσεων και θα έχουν οικονομικό όφελος μέσω της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.

Ηλεκτρική Διασύνδεση

Στα της ηλεκτρικής διασύνδεσης έχουμε τρία πολύ μεγάλα έργα, τα οποία είναι το μεγάλο καλώδιο, ή αλλιώς η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023, το μικρό καλώδιο (διασύνδεση Κρήτη-Πελοποννήσου) όπου και αναμένεται η ηλέκτρισή του προς τα τέλη του άλλου μήνα ή τον Ιανουάριο του 2021, και την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων όπου πρόσφατα ολοκληρώθηκε η Γ Φάση βρισκόμαστε εν αναμονή της δημοπράτησης της Δ Φάσης.

Από τα έργα αυτά θα έχουμε τόσο περιβαλλοντικό όσο και οικονομικό όφελος, καθώς από την μία τα νησιά θα απεξαρτηθούν από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω θερμοηλεκτρικών σταθμών και από το πετρέλαιο, ενώ θα στραφούν σε πιο πράσινες μορφές παραγωγής ενέργειας με αποτέλεσμα την προώθηση των έργων ΑΠΕ, ενώ από την άλλη οι ειδικές χρεώσεις ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους θα μειωθούν σημαντικά. Μάλιστα, υπολογίζεται πως με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική οι λογαριασμοί θα «ξεφουσκώσουν» κατά 330 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Καθώς όμως η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο έχει μπει για τα καλά στο τελευταίο της στάδιο, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν προς τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική και αυτής των Κυκλάδων.

ΔΕΔΔΗΕ, Απολιγνιτοποίηση, Ηλεκτροκίνηση και ΑΠΕ

Στα του ΔΕΔΔΗΕ το μεγάλο έργο για το οποίο αναμένεται η ανακοίνωσή της δημοπράτησης και θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμαψης είναι αυτό της προμήθειας και εγκατάστασης 7.5 εκατ. “έξυπνων μετρητών“.

Όσον αφορά τα έργα απολιγνιτοποίησης πρέπει σταθούμε στα 17 επενδυτικά πλάνα που έχουν λάβει από το ΥΠΕΝ τη σφραγίδα των εμβληματικών επενδύσεων, ενώ 7 εξ αυτών έχουν «ονοματεπώνυμο».

Στο Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με τις δράσεις για την απλοποίησης της αδειοδότησης των ΑΠΕ περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση για:

  1. Μεταρρύθμιση του πολεοδομικού – χωροταξικού σχεδιασμού με την εκπόνηση χωροταξικών σχεδίων για το σύνολο της επικράτειας,
  2. Εγκατάσταση υποδομών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
  3. Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και στις δημόσιες μεταφορές.
  4. Ενίσχυση των υποδομών προστασίας από φυσικές καταστροφές.
  5. Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV