Newsroom

Η ώρα της κρίσης για τα ενεργειακά έργα που θα λάβουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης κοντοζυγώνει καθώς σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com μέχρι τα τέλη Απριλίου αναμένεται να έχουν υποβληθεί οι σχετικές προτάσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης. Συνολικά το ποσό της χρηματοδότησης υπολογίζεται περί τα 5 δισ. Ευρώ. Μάλιστα εφόσον τα εθνικά σχέδια εγκριθούν από το Ταμείο, τότε θα εκταμιευθεί το 10% των ποσών έτσι ώστε να ξεκινήσουν ή να προχωρήσουν τα έργα.

600 εκ. ευρώ για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και νέο ταμείο για τις Κυκλάδες

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι Ευρωπαίοι εταίροι κοιτούν με καλό τα έργα που αφορούν τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, τους “έξυπνους” μετρητές, τη διασφάλιση του δικτύου ηλεκτροδότησης και το μεγάλο στοίχημα της απολιγνιτοποίησης.

Σε αυτό συνάδει και το ποσό που αναμένεται να διατεθεί για τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης του ΑΔΜΗΕ, το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανέρχεται στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού, δηλαδή τα 400 εκ. θα διατεθούν για τη “μεγάλη διασύνδεση” της Κρήτης με την Αττική που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.

Το υπόλοιπο μέρος του ποσού θα διατεθεί για τη Δ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων και για το ΚΥΤ Κουμουνδούρου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοιτάει με πάρα πολύ καλό μάτι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ενταχθεί στο ειδικό Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών μέσω του οποίου θα διατεθούν 700 εκ. Ευρώ μόνο για την Ελλάδα.

ΔΕΔΔΗΕ: Χρηματοδότηση για περισσότερο από το 50% των έξυπνων μετρητών με 230 εκ. ευρώ

Παραμένοντας στα της ηλεκτρικής ενέργειας μεταφερόμαστε στο μεγάλο έργο της εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο θα συνάδει και με την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση. Και εδώ φαίνεται πως υπάρχει διάλογος με το Ταμείο καθώς επιδιώκεται να χρηματοδοτηθεί περισσότερο από το 50% του έργου (δηλαδή τα 4 εκ. Από τα συνολικά 7.5 εκ. ρολόγια) με το ποσό των 230 εκ. Ευρώ.

Όσον αφορά το έταιρο έργο του ΔΕΔΔΗΕ που αφορά στη διασφάλιση του δικτύου ηλεκτροδότησης και εδώ γίνονται συζητήσεις. Πιο συγκεκριμένα, το ΥΠΕΝ επιδιώκει να πετύχει χρηματοδότηση ύψους 200 εκ. Ευρώ για την υπογειοποίηση καλωδίων και την αναβάθμιση του δικτύου διανομής.

Χρηματοδότηση και για τα έργα ΑΠΕ εν όψει απολιγνιτοποίησης

Προχωρώντας στα έργα ΑΠΕ και ειδικά στο masterplan απολιγνιτοποίησης οι θεσμοί φαίνεται πως μεριμνούν και για αυτά καθώς συζητιέται η ένταξη τους στο Ταμείο με το ποσό των 70 εκ. Ευρώ.

Πρόκειται για έργα τα οποία θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, προσελκύουν ήδη πλήθος ελληνικών και ξένων εταιριών (όπως έχουμε δει από τις αιτήσεις στη ΡΑΕ και τις αιτήσεις για την ένταξη στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων) και θα φέρουν τη χώρα μας πιο κοντά στο στόχο να πει αντίο στον οικονομικά και περιβαλλοντικά ασύμφορο λιγνίτη.

Φυσικό Αέριο: “Σκεπτικοί” οι Ευρωπαίοι-Προχωρά ο αγωγός του ΔΕΣΦΑ στη Δ. Μακεδονία

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι είναι λίγο πιο σκεπτικοί όσον αφορά τα έργα φυσικού αερίου, καθώς το εν λόγω καύσιμο αποτελεί μία διαδεδομένη μορφή ενέργειας σε χώρες, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, για μεγαλύτερο διάστημα από ότι στην Ελλάδα.

Παρ’ολ’αυτά εδώ τίθεται και το ερώτημα του εναλλακτικού καυσίμου για να πούμε το πολυπόθητο αντίο στο λιγνίτη. Το φυσικό αέριο αποτελεί μία λογική εναλλακτική, ενώ είναι απαραίτητες οι υποδομές φυσικού αερίου για διαδοθεί στους ιδιώτες, τους επιχειρηματίες και τις βιομηχανίες.

Όπως γνωρίζουμε ήδη η χρηματοδότηση των έργων επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ στη Δ. Μακεδονία τέθηκαν εκτός ταμείου χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται το φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξής της εταιρίας για την επόμενη πενταετία.

Το μεγάλο στοίχημα στις υποδομές φυσικού αερίου παραμένει ο αγωγός υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ στην εν λόγω Περιφέρεια, το οποίο ανέρχεται στα 110 εκ. Ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, γίνεται ακόμα διάλογος με το Ταμείο και το έργο δεν έχει αποκλειστεί, ενώ η επιδιωκόμενη χρηματοδότηση ανέρχεται στα 50 εκ. Ευρώ.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση το έργο θα πραγματοποιηθεί καθώς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες υποδομές στη Δ. Μακεδονία, που πρωταγωνιστεί στην κούρσα με το χρόνο για το masterplan απολιγνιτοποίησης. Εάν δεν επιτευχθεί η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου τότε υπάρχουν και χρηματοδοτικές “εφεδρείες” όπως τονίζουν και οι πήγες, όπως το ΕΣΠΑ 2021-2027 ή ακόμα και η αυτοχρηματοδότηση.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας