Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να εκκινήσει η Nexans τις κατασκευαστικές διαδικασίες της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου τις επόμενες ημέρες.
Σήμερα, αναμένεται να η ΡΑΕΚ να υπογράψει την απόφαση για το έσοδο του ΑΔΜΗΕ για το 2025 προκειμένου ο Διαχειριστής να μην επιβαρυνθεί με τη ρήτρα της Nexans και το πέναλτι των 9,5 εκ. ευρώ προς τη γαλλική εταιρεία. Όπως διευκρινίζουν πηγές στο ypodomes.com, η «καθυστέρηση της υπογραφής οφείλεται σε διαδικαστικούς λόγους».
Ένα έτερο πρόβλημα που είχε θέσει επί τάπητος η Κύπρος ήταν το γεωπολιτικό ρίσκο σε περίπτωση που το έργο δεν προχωρούσε λόγω εξωγενών παραγόντων (σ.σ. αντίδραση Τουρκίας).
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε προβλέπει ότι η κυπριακή Ρυθμιστική Αρχή θα τροποποιήσει τη μεθοδολογία εσόδου, ώστε να «κλειδώσει» η ανάκτηση εσόδων ύψους 125 εκατ. ευρώ κατά την κατασκευαστική περίοδο του έργου (από αρχές 2025 έως τέλος 2029) και να επεκταθεί το WACC στο 8,3% για 17 χρόνια (από 12 έτη που προβλεπόταν αρχικά).
Το υφιστάμενο πλαίσιο προέβλεπε πως το γεωπολιτικό ρίσκο θα επιμεριζόταν με την ίδια ποσόστωση που θα γινόταν και η απόσβεση του έργου, δηλαδή κατά 63% από την Κύπρο και κατά 37% από την Ελλάδα. Μετά από πρόταση της ελληνικής πλευράς, σε περίπτωση που η υλοποίηση της διασύνδεσης καθυστερήσει ή ματαιωθεί λόγω εξωγενών παραγόντων τότε η ανάκτηση των δαπανών που θα έχουν γίνει έως τότε, θα κατανεμηθεί τελικά ισόποσα στις δύο χώρες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο επιμερισμός του γεωπολιτικού κινδύνου κατά 50-50% ανάμεσα στις δύο χώρες, αναμένεται να επισφραγιστεί από την Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες. Η ίδια ρύθμιση μάλιστα θα προσδιορίζει ότι το 50% της ζημιάς θα καλυφθεί κατά ένα μέρος 37% από τα ρυθμιστικά έσοδα, και κατά 13% από τον εθνικό προϋπολογισμό.
Σημειώνεται ότι οι υπογραφές που σηματοδοτούν την επανεκκίνηση του έργου, μπήκαν την Παρασκευή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Παπαναστασίου. Προηγήθηκε – μια ημέρα πριν – κομβική συνάντηση στην Αθήνα μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη όπου ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις δίνοντας το πράσινο φως στην υλοποίηση της διασύνδεσης.
Όπως αναφέρεται στο Πλαίσιο Κατανόησης, η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης θα συμβάλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, διασυνδέοντας το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με τα αντίστοιχα διευρωπαϊκά συστήματα. Πρόκειται δε, για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το έργο αυτό, όχι μόνο θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, διευκολύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση, αλλά παράλληλα θα προωθήσει και τον στόχο της Ελλάδας να καταστεί διάδρομος μεταφοράς καθαρής ενέργειας.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας