Μαρίνα
Ξυπνητού

Τρία νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 18,98 εκατ. ευρώ προβλέπονται στο σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ για την περίοδο 2024-2033 που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 17 Ιανουαρίου.

Συνολικά, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ συμπεριλαμβάνει 71 έργα, προϋπολογισμού 1,37 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 68 έργα εντάσσονται στην τριετή περίοδο ανάπτυξης με σχετικό CapEx 1,34 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα είναι έργα που έχουν συμπεριληφθεί σε Πρόγραμμα Ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια και βρίσκονται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη.

Ειδικότερα, τα τρία νέα έργα που έχουν ενταχθεί αφορούν στον αγωγό Αμυνταίου-Κομνηνά, στην εγκατάσταση έγχυσης υδρογόνου στο Τεχνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και στην ανακαίνιση των κεντρικών γραφείων του ΔΕΣΦΑ.

Όσον αφορά τον Αγωγό Αμύνταιου- Κομνηνά, το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ και αφορά στην κατασκευή αγωγού 100% υδρογόνου 8’’ και μήκους περίπου 9,05 χιλιομέτρων από το Αμύνταιο έως τα Κομνηνά για την έγχυση πράσινου υδρογόνου, που θα παράγεται στο Αμύνταιο, στον κλάδο ΥΠ Δ. Μακεδονίας. Το πράσινο υδρογόνο θα αναμειγνύεται με φυσικό αέριο για την τροφοδότηση μονάδας τηλεθέρμανσης ΣΗΘΥΑ.

Ο ΔΕΣΦΑ, όπως επισημαίνει, έχει λάβει αυξημένο ενδιαφέρον για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Ήδη από το 2027 η Hellenic Hydrogen σχεδιάζει να αναπτύξει την κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Παραγωγής Ανανεώσιμου Υδρογόνου (RFNBO), αρχικής ισχύος 50 MW (επεκτάσιμη στα 200 MW) εντός του πρώην Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αμυνταίου – Φιλώτα. Το παραγόμενο υδρογόνο θα εγχυθεί κατάντη του κεντρικού αγωγού του ΔΕΣΦΑ (στο σημείο Κομνηνά) ώστε να μπορεί να αναμειχθεί σε ποσοστό 20% (ογκομετρικό) με φυσικό αέριο στον κλάδο για την τροφοδοσία της νέας μονάδας ΣΗΘ στην Καρδιά. Άλλα σημεία παραγωγής και κατανάλωσης υδρογόνου προβλέπονται στην ευρύτερη περιοχή στο μέλλον.

Το δεύτερο έργο αφορά στην εγκατάσταση έγχυσης υδρογόνου στο Τεχνικό Κέντρο Εκπαίδευσης προϋπολογισμού τα 768.000 ευρώ. Πιο συγκριμένα, το Έργο αφορά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός σημείου έγχυσης υδρογόνου πιλοτικής κλίμακας στην εγκατάσταση προσομοίωσης του Τεχνικού Κέντρου Εκπαίδευσης του ΔΕΣΦΑ στη Νέα Μεσημβρία.

Στόχος είναι η ανάπτυξη τεχνογνωσίας στην ανάμειξη του υδρογόνου με το φυσικό αέριο στα διάφορα επίπεδα πίεσης λειτουργίας των δικτύων φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Το τελευταίο έργο, αφορά στην ανακαίνιση των κεντρικών γραφείων του ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Πρόγραμμα Ανάπτυξης, έχει κόστος 5,2 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι η ημερομηνία λειτουργίας θα είναι τον Ιανουάριο του 2026. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «μετά από αξιολόγηση των αναγκών της εταιρείας και επεξεργασία της σημασίας για να προχωρήσει η αποδοτικότερη λειτουργία της, είναι απαραίτητη η ανακαίνιση του κτιρίου των κεντρικών γραφείων του ΔΕΣΦΑ».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV