Νίκος
Καραγιάννης

Σε φάση ολοκλήρωσης είναι μετά από σχεδόν 18 χρόνια το Μετρό Θεσσαλονίκης και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην περίοδο λειτουργίας του μέσου. Ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία του έργου είναι οι συνθήκες ασφαλείας με τις οποίες θα λειτουργεί καθώς μιλάμε για ένα υπεραυτόματο σύστημα μετρό, χωρίς οδηγό που θα ελέγεχται από το Κέντρο Ελέγχου που βρίσκεται στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας.

Σύμφωνα με απαντητικό έγγραφο της Ελληνικό Μετρό σε σχετική ερώτηση στη Βουλή αναφέρεται πως το Μετρό Θεσσαλονίκης “έχει μελετηθεί και κατασκευαστεί με βάση τα πλέον σύγχρονα διεθνή Πρότυπα και προδιαγραφές ασφαλείας”. Αυτό αφορά το σύνολο του έργου και περιλαμβάνει όλα ανεξαιρέτως τα μελετητικά και κατασκευαστικά αντικείμενα.

Σύμφωνα με την απάντηση της Ελληνικό Μετρό έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην παθητική και ενεργητική πυροπροστασία των σταθμών και σηράγγων, έχει γίνει πυροδιαμερισματοποίηση των χώρων ενώ έχουν εγκατασταθεί ιχυρότατα και υψηλότατης εφεδρείας συστήματα απαγωγής καπνού σε περίπτωση φωτιάς σε σταθμό ή σήραγγα που συμμορφώνεται με τα διεθνή Πρότυπα πυρασφάλειας υπόγειων έργων (NFPA 130).

Σημαντικό στοιχείο στους σταθμούς αποτελούν οι αυτόματες θύρες ασφαλείας στις αποβάθρες καθώς ανοίγουν μόνο όταν έχει αφιχθεί ένας συρμός και παράλληλα με τις πόρτες, εξασφαλίζοντας τον διαχωρισμό του χώρου των αποβαθρών από τις γραμμές των τρένων.

Για την λειτουργία των συρμών, όπως αναφέρεται στην απάντηση, αυτή εξασφαλίζεται πολλαπλά και παράλληλα και με εφεδρικά συστήματα σηματοδότησης, ελέγχυ της κίνησης των συρμών και της αυτόματης λειτουργίας τους, πρακτικά μηδενίζοντας την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους.

Οι συρμοί επίσης έχουν μελετηθεί και κατασκευαστεί με βάση τα πλέον σύγχρονα πρότυπα και απαιτήσει ασφαλείας ενώ έχουν ενσωματώσει και ειδική διάταξη υψηλότατης τεχνολογίας υλικών με προφυλακτηρες.

Στα βοηθητικά συστήματα ασφαλείας του Μετρό Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την Ελληνικό Μετρό, όπως δηλαδή το κλειστό σύστημα τηλεόρασης, ανίχνευσης παραβίασης κλπ, έχουν μελετηθεί και εγκατασταθεί με γνώμονα την συνεχή επιτήρηση των χώρων του κοινού, την ασφαλή λειτουργία των σταθμών και την ενημέρωση των επιβατών.

Γενικότερα, έχει γίνει διαστασιολόγηση όλων των χώρων των σταθμών και έχει ακολουθηθεί η διεθνή πρακτική ασφαλούς λειτουργίας των σταθμών και εκκένωσης σε έκτακτες περιπτώσεις ανάγκης ενώ οι πύλες πρόσβασης των σταθμών ακολουθούν και αυτές τις αυστηρότατες πρακτικές μεγάλων συστημάτων Μετρό διεθνώνς ανοίγοντας αυτόματα όταν απαιτηθεί.

Έτοιμοι οι 11 από του2ς 13 σταθμούς

Εχθές, ο Διευθύνων Σύμβουλος τη Ελληνικό Μετρό, Νίκος Κουρέτας μίλησε για το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης από το βήμα του συνεδρίου του Travel.gr.

Όπως είπε έχουν ολοκληρωθεί οι 11 από τους 13 σταθμμούς. Μένει ο σταθμός Βενιζέλου, όπου οι αρχαιολογικές μελέτες ολοκληρώνονται τον Μάρτιο. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο μετρό, με 33 συρμούς χωρίς οδηγό, με σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, μάλιστα θα είναι το 8ο μετρό σε όλη την Ευρώπη με τις συγκεκριμένες υποδομές.

Επίσης έκανε γνωστό πως το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί η Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης που διήρκεσε 2,5 χρόνια και αυτή αφορά στο πώς μπορούν να συνδεθούν όλα τα μέσα μεταφοράς. Το πόρισμα της μελέτης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω επέκταση του μετρό.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV