Νίκος
Καραγιάννης

Με ένα πακέτο 2,2 δισ. ευρώ για 19 “λαμπερά έργα” να ωριμάσει το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε η νέα Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF. Από αυτά τα 16 αφορούν έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και τα άλλα δύο έργα σε συνεργασία με υπουργεία. Μεταξύ αυτών η κατασκευη κτιρίου Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών, η Αθηναϊκή Ριβιέρα, η ανακαίνιση του ΟΑΚΑ, νέα βιομηχανικά πάρκα κ.α.

Όπως έγινε γνωστό τα έργα αυτά είναι:

1. Μεταρρύθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας-RRF
2. Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα»-RRF
3. Αναβάθμιση υποδομών απονομής της δικαιοσύνης / Κατασκευή κτιρίου Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών»– RRF
4. Καταπολέμηση παραεμπορίου και προστασία πνευματικών δικαιωμάτων – RRF
5. Αναβάθμιση του τομέα των δημόσιων συμβάσεων – RRF
6. Νέα Βιομηχανικά Πάρκα – RRF
7. Δράσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος – RRF
8. Τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων – RRF
9. Ενίσχυση Βασικής Και Εφαρμοσμένης Έρευνας – RRF
10. Εξωστρέφεια Έρευνας Και Καινοτομίας-RRF
11.ΤΗORAX – Εξελίξιμο Ολιστικό Υβριδικό Επιχειρησιακό
Αυτόνομο Σύστημα (Άμυνα, Ασφάλεια, Πολιτική
Προστασία»-RRF
12.HORIZON 2020 -Σφραγίδα Αριστείας-RRF
13.Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ-RRF
14. Δημιουργία – Επέκταση- Αναβάθμιση των Υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ-RRF
15. Αθηναϊκή Ριβιέρα (Στρατηγικές Αστικές Αναπλάσεις) – RRF
16. Ανακαίνιση ΟΑΚΑ – RRF
17. Σχέδιο Δασικής Προστασίας
18 Μετεγκατάσταση καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού
19. Μετεγκατάσταση καταστημάτων κράτησης Ιωαννίνων και Χαλκίδας

Στα λαμπερά έργα που θα ωριμάσει το ΤΑΙΠΕΔ θα ενταχθεί και η προετοιμασία του διαγωνισμού για την παραχώρηση της έκτασης του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης». Επιπλέον θα προετοιμαστούν και οι διαγωνισμοί για δύο logistics center σε Θεσσαλονίκη (Γκόνου) και Αθήνα (Φυλή).

Ενόψει της προετοιμασίας της χώρας μας για την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης αναπτύχθηκε εντός ΤΑΙΠΕΔ μία νέα αυτοτελής επιχειρησιακή μονάδα, το PPF, για την ωρίμανση συμβάσεων στρατηγικής σημασίας που θα ενταχθούν στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας».

Πως θα γίνεται η ωρίμανση των έργων

Το Project Preparation Facility (PPF) θα αναλαμβάνει την ωρίμανση μεγάλων έργων, προϋπολογισμού άνω των 30 εκατ. ευρώ, καθώς και έργα που είναι ενταγμένα στο εθνικό πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0».  Το ΤΑΙΠΕΔ επιλέχθηκε γιατί μπορεί να συντομεύσει κατά πολύ τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν στους δημόσιους φορείς και να προετοιμάσει μεθοδικά έργα με τη μέθοδο των προθεσμιών.

Ειδικότερα για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης ακολουθείται ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Το κάθε βήμα ακολουθείται με μια χρονική ακολουθία καθώς η συνέπεια οδηγεί στην εκταμίευση πόρων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό. Να θυμίσουμε ότι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να έχουν συμβασιοποιηθεί μέσα στο 2023 και ολοκληρωθεί μέχρι το 2026.

Το Ταμείο αναλαμβάνει την υποβολή του Τεχνικού Δελτίου προς το υπουργείο Οικονομικών προς έγκριση. Η ωρίμανση γίνεται με την πρόσληψη συμβούλων και περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των μελετών και αδειοδοτήσεων και την ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης. Στη συνέχεια τα έργα θα προκηρύσσονται από τις εκάστοτε αναθέτουσες αρχές.

Τα έργα εκτός Ταμείου Ανάκαμψης ακολουθούν το ίδιο μοντέλο ωρίμανσης με μια βασική διαφορά. Εδώ αποφασίζεται το χρηματοδοτικό μοντέλο (δημόσιο έργο με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ ή ΣΔΙΤ ή παραχώρηση) και φτάνει μέχρι την ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης. Από εκεί και έπειτα η αναθέτουσα αρχή αναλαμβάνει την ολοκλήρωσης της χρηματοδοτικής κάλυψης και την επακόλουθη δημοπράτηση του έργου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV