Νίκος
Καραγιάννης

Σε πράσινο νησί με σειρά από έργα θα γίνει ο Πόρος μετά την υπογραφή του ΥΠΕΝ η Abu Dhabi Future Energy CompanyPJSC – Masdar στο ελληνικό περίπτερο της COP28, στο Ντουμπάι παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη συμφωνία περιλαμβάνονται σειρά από σημαντικές δράσεις που θα μεταμορφώσουν τον Πόρο σε ένα προηγμένο πράσινο νησί. Τα μέσα μεταφοράς του νησιού του Αργοσαρωνικού όπως λεωφορεία, σκάφη θα γίνουν ηλεκτρικά, το νησί θα προμηθεύεται πράσινη και χαμηλού κόστους ενέργεια ενώ θα γίνει και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου 7MW.

Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:

– Τοπικά αναπτυγμένα και εγκατεστημένα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
-Απαλλαγή των θαλάσσιων μεταφορών από τον άνθρακα, μέσω της εισαγωγής ενός νέου, πλήρως ηλεκτρικού πορθμείου και της μετατροπής των υφιστάμενων μικρών παραδοσιακών επιβατηγών σκαφών σε ηλεκτρικά σκάφη.
-«Πράσινο» μετασχηματισμό του στόλου οχημάτων του νησιού.
-Εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου μοντέλου «μηδενικών αποβλήτων», με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, που θα πετύχει εκτροπή αποβλήτων από την ταφή σε ποσοστό άνω του 90%, ώστε η διαχείριση αποβλήτων στον Πόρο να γίνεται στο εξής στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας, με επίτευξη των στόχων του εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων.

Σε ανάρτηση του ο πρωθυπουργός σημείωσε την χαρά του που ο Πόρος εντάσσεται στο πρόγραμμα GR-eco Islands. “Πιστεύω πολύ στο πρόγραμμα αυτό και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την σημερινή υπογραφή μεταξύ της κυβέρνησης και της Masdar, ενός παγκόσμιου ηγέτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας” έγραψε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε πως: “Η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Masdar, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GR-Εco Islands, συμβάλλει στη μετατροπή του Πόρου σε πρότυπο νησί ενεργειακής μετάβασης. Γεγονός που συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, περίπου 7MW, θα καλύψει μεγάλο μέρος των ετήσιων ενεργειακών αναγκών του νησιού.

Παράλληλα, με το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό πλοίο, με τη μετατροπή μέσων μεταφοράς του νησιού (π.χ. παραδοσιακά σκάφη, λεωφορεία κ.λπ.) σε ηλεκτρικά, με τους έξυπνους φορτιστές οχημάτων, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση σε πράσινη και φθηνή ενέργεια για τις μετακινήσεις τους”.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV