Με το βλέμμα της Ελλάδας στραμμένο στο masterplan απολιγνιτοποίησης και την ολοκλήρωση των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η χώρα μας προχωρά στη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων που έχει στη φαρέτρα της.
Ένα από αυτά είναι τα μικρά της νησιά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσω των Gr-Eco Islands ως παραδείγματα, πρότυπα και case studies, τα οποία θα αφορούν σε πρακτικές αειφορίας, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, τη διαχείριση αποβλήτων, τις πράσινες μετακινήσεις και τη γενικότερη προώθηση και βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.
Τα αποτελέσματα των έργων αυτών θα εφαρμοστούν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πλήθος κρατών, όπως για παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελώντας έναν οδηγό για την πορεία προς την απεξάρτηση από τα υγρά καύσιμα και τη στροφή προς την πράσινη ενέργεια.
Τι είναι τα GR-Eco Islands
Οι δράσεις GR-Eco Islands αφορούν σε μικρά νησιά στην Ελλάδα, τα οποία θα λειτουργήσουν με τον παραπάνω τρόπο μέσω επιδοτήσεων που θα δοθούν από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από ένα πλήθος εργαλείων, όπως το νέο ΕΣΠΑ, το ΣΔΑΜ και το υπό σύσταση Ταμείο Απανθρακοποίησης.
Ήδη έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής από τον Άη-Στράτη, την Τήλο μέσω του Tilos Project, ενώ πρόσφατα έγινε “πράσινη” και η Αστυπάλαια μέσω της συνεργασίας με τη Volkswagen για την ηλεκτροκίνηση καθώς και τη δημιουργία φωτοβολταϊκών σταθμών και συσσωρευτών αποθήκευσης,
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Χάλκη με τη συνεργασία με τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Citroen, την AKUO ENERGY GREECE, την OMEXOM/Vinci Energies, τη Vodafone Eλλάδας και την ALD Automotive.
Συνολικά δρομολογούνται δράσεις σε 40 μικρά ελληνικά νησιά, τα οποία μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν τα εξής: Σύμη, Αγαθονήσι, Μεγίστη, Αρκιοί, Μαράθι, Κάσος, Ψέριμος, Γυαλί, Λειψοί, Τέλενδος, Νίσυρος, Τήλος, Μεγαλονήσι, Οινούσσες, Ψαρά, Φούρνοι, Θύμαινα, Αμοργός, Ανάφη, Δονούσα, Ηράκλεια, Αντίπαρος, Σχοινούσα, Ίος, Σίκινος, Κουφονήσι Φολέγανδρος, Θηρασιά, Κύθνος, Κίμωλος, Σέριφος, Σίφνος, Κέα.
Κριτήρια επιλεξιμότητας και βασικοί πυλώνες
Προκειμένου ένα νησί να επιλεγεί και να συμμετάσχει στις δράσεις που θα αφορούν στα GR-Eco Islands θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε μερικά κριτήρια.
Πρόκειται κυρίως για μικρά νησιά, επομένως πρέπει να έχουν χαμηλό πληθυσμό (από 3.000 έως 5.000 άτομα).
Επίσης, βασικό κριτήριο επιλογής είναι το αν και πότε το υποψήφιο νησί θα συνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με προτεραιότητα σε αυτά που δε θα διασυνδεθούν ποτέ ή η διασύνδεσή τους προσδιορίζεται για μετά το 2030.
Οι βασικοί πυλώνες των GR-Eco Islands περιλαμβάνουν ένα πλήθος τομέων, όπως η ενέργεια, η διαχείριση απορριμμάτων, η βιώσιμη διαχείριση λυμάτων, η πολιτιστική κουλτούρα, τα περιφερειακά προϊόντα διατροφής και οι τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Όσον αφορά στους ενεργειακούς στόχους επιδιώκεται η ενεργειακή και κλιματική ουδετερότητα. Αυτή θα επιτευχθεί μέσω έργων που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά, η αποθήκευση ενέργειας και οι υβριδικοί σταθμοί.
Δρομολογείται, επίσης, η μέγιστη αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, με εφαρμογές στις εγκαταστάσεις ζεστού νερού, τα έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα, η ανάπτυξη υποδομών για ηλεκτρικά οχήματα, όπως για παράδειγμα οι φορτιστές, με δημόσια πρόσβαση, ενώ επιδιώκεται το σύνολο των δημόσιων και ενοικιαζόμενων οχημάτων να έχουν αντικατασταθεί πλήρως με ηλεκτρικά έως το 2030.
Σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων ως στόχος έχει τεθεί η πλήρης διαλογή (100%)σε όλες τις ροές ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, η ανακύκλωση κατά 60%, καθώς και η απομάκρυνση και ανακύκλωση απορριμμάτων που φτάνουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους, όπως τα απαρχαιωμένα οχήματα ή μηχανήματα
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας