Νίκος
Καραγιάννης

Με μεγάλο ενδιαφέρον μπαίνει στην τελική ευθεία η online ψηφοφορία που διεξάγει το ypodomes.com για την ανάδειξη του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2021.

Στις 22 ημέρες που τρέχει η ψηφοφορία έχουν πλέον ξεχωρίσει δύο έργα που διεκδικούν τον φετινό τίτλο. Από τη μία είναι η επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά με περίπου 34,5% και από την άλλη η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής “Άγιος Νικόλαος” στη Βοιωτία με περίπου 31,5%.

Τα δύο έργα έχουν συγκεντρώσει την πλειοψηφία της προτίμησης των αναγνωστών του ypodomes.com και όπως φαίνεται θα δοθεί σκληρή μάχη για την επικράτηση και την ανάδειξη σε ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2021.

Στην τρίτη θέση βρίσκουμε την Νέα Εθνική Πινακοθήκη με 13%, στην τέταρτη θέση την  Ηλεκτρική Διασύνδεση Εύβοιας-Σκιάθου με 12% και στην πέμπτη θέση το έργο Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου με περίπου 8%.

Η ανακοίνωση του νικητήριου έργου θα γίνει στις 2 Ιανουαρίου 2022. Ακολούθως θα ενημερώσουμε την Αναθέτουσα Αρχή, την ανάδοχο εταιρεία, το μελετητικό γραφείο και το αρμόδιο Υπουργείο (εάν εμπλέκεται).

Η βράβευση του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2021 θα πραγματοποιηθεί την 31η Μαϊου 2022, στα πλαίσια του 5ου Συνεδρίου Υποδομών-Μεταφορών ITC 2022, που θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τα υποψήφια έργα

1.Ανακατασκευή Εθνικής Πινακοθήκης Αθήνας:
Ανάδοχος: ΤΟΜΗ/Αναθέτουσα Αρχή: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κτιριακά έργα της χώρας αλλά και ένα πολιτιστικό έργο που εκτοξεύει την Αθήνα ως μία από τις μεγάλες πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Μέσα στο 2021 το έργο ολοκλήρωθηκε και τα μεγάλα εγκαίνια του πραγματοποιήθηκαν στις 25 Μαρτίου 2021, διακόσια χρόνια από την εκκίνηση της Ελληνικής Επανάστασης.

2.Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου (έργα Α` φάσης)
Ανάδοχος: ΑΚΤΩΡ/ Αναθέτουσα Αρχή: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Πρόκειται για έργο εθνικής εμβέλειας με τοπικό χαρακτήρα, καθώς αναπτύχθηκε με γνώμονα δύο πολύ σημαντικά στοιχεία: την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την αντιπλημμυρική προστασία των ευρύτερων περιοχών με έργα, όπως η κατασκευή του αντλοστασίου και του βιολογικού καθαρισμού, το επίπεδο των οποίων σε αρκετά σημεία βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Στον πυρήνα της μεταμόρφωσης του Όρμου είναι η μετατόπιση της σημερινής λεωφόρου Ποσειδώνος, καθώς και η μερική υπογειοποίησή του. Το έργο περιλαμβάνει επίσης έργα που προβλέπεται να αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των κατοίκων, όπως η αναδιαμόρφωση των ανισόπεδων κόμβων Συγγρού, Κηφισού και Παλαιού Φαλήρου, η αναπροσαρμογή της γραμμής τραμ, η αποκατάσταση του δικτύου πεζόδρομων – ποδηλατοδρόμων της περιοχής.

3.Επέκταση Γραμμής 3 Μετρό Αθήνας, τμήμα: Αγία Μαρίνα-Δημοτικό Θέατρο
Ανάδοχος Κοινοπραξία: ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM/ Αναθέτουσα Αρχή: ATTIKO ΜΕΤΡΟ

Το μεγάλο έργο Μετρό στην Αθήνα, συνδέει το αεροδρόμιο, τα βόρεια προάστια, το κέντρο και τα δυτικά προάστια με το λιμάνι και το κέντρο του Πειραιά. Μέσα στο 2020, παραδόθηκε το ήμισυ του έργου με 3 σταθμούς και τερματικό το σταθμό ΝΙΚΑΙΑ βοηθώντας στην βελτίωση των μετακινήσεων και τη μείωση των αέριων ρύπων.

Τώρα είναι σε εξέλιξη το δεύτερο μισό της επέκτασης που περιλαμβάνει τους σταθμούς ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. Το σύνολο του έργου εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το 2022. Με τη λειτουργία του θα συνδεθεί απευθείας το λιμάνι του Πειραιά με το κέντρο της Αθήνας και το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος σε λιγότερο από μία ώρα δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες γραμμές Μετρό στην Ευρώπη.

4.Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το αέριο, “Άγιος Νικόλαος”, Βοιωτία
Ανάδοχος: Mytilineos/ Αναθέτουσα Αρχή: Mytilineos

Η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο της Μυτιληναίος θα έχει συνολική μικτή ισχύ 826 MW και καθαρή ισχύ (προς το Σύστημα Μεταφοράς) 806 MW.

Είναι χωροθετημένη δίπλα στο εργοστάσιο της Αλουμίνιο της Ελλάδος, στη θέση Άγιος Νικόλαος του Δήμου Δίστομου-Αράχοβας-Αντίκυρας, καθώς και του Δήμου Λεβαδέων της Π.Ε. Βοιωτίας. Ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα διαθέτει μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος ~572 MW και μία ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος ~254 MW.

Αξιοποιώντας τεχνολογία αιχμής της General Electric (με αεριοστρόβιλο Class H), η μονάδα θα πετύχει καθαρό βαθμό απόδοσης σε πλήρες φορτίο ίσο με 63,1% υπό συνθήκες ISO-new and clean, που θα την καταστήσει την πλέον αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Με τη λειτουργία της θα γίνει η μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα με καύσιμο το Φυσικό Αέριο.

5.Ηλεκτρική Διασύνδεση Εύβοιας-Σκιάθου
Κύριοι Ανάδοχοι: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, ΑΒΒ/Αναθέτουσα Αρχή: ΑΔΜΗΕ

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου περιλαμβάνει μία εναέρια γραμμή μήκους 17 χλμ. με σημείο εκκίνησης το Μαντούδι και με κατεύθυνση τα βορειοανατολικά παράλια της Εύβοιας -από όπου ξεκινά το υποβρύχιο τμήμα της καλωδίωσης, μήκους 35 χλμ.- μετέπειτα προσαιγιαλώνεται στη Σκιάθο.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 52,3 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η ηλεκτρική διασύνδεση είναι έργο-ορόσημο για τα νησιά των Σποράδων, καθώς όλο το σύμπλεγμα θα εξασφαλίσει ασφαλή ηλεκτροδότηση, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες οπότε η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα λόγω της τουριστικής περιόδου.

Πώς θα αναδειχθεί το νικητήριο έργο
Το ypodomes.com θέλοντας να αναδείξει τον κατασκευαστικό κλάδο, αποφάσισε να διεξάγει σε ετήσια βάση την διαδικασία ανάδειξης του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ. Βασικά κριτήρια είναι το κατά πόσο μέσα στη χρονιά αναφοράς, το έργο προόδευσε ή ολοκληρώθηκε, η τοπική ή υπερτοπική του σημασία, η περιβαλλοντική του ευαισθησία αλλά και η διαχείριση της κατασκευής του εν γένει.

Έργα για το ypodomes.com νοούνται όλα αυτά που κατασκευάζονται και δεν αφορούν μόνο αυστηρά μεγάλα έργα υποδομής, αλλά επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της κατασκευής. Άρα μιλάμε για έργα που μπορεί να αφορούν μία γραμμή Μετρό, ένα ξενοδοχείο, μία μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, ένα αιολικό πάρκο, ένα σχολείο, ένα λιμάνι κ.ο.κ.

Για να φτάσουμε στα 5 υποψήφια έργα το ypodomes.com έδωσε μία λίστα 10 έργων και ζήτησε από δημοσιογράφους να ψηφίσουν κατά τη δική τους κρίση τα τρία σημαντικότερα. Από αυτή την πρώτη ψηφοφορία προέκυψαν τα πέντε πιο δημοφιλή έργα, τα οποία βρίσκονται πλέον στην κρίση των αναγνωστών του ypodomes.com.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn