Νίκος
Καραγιάννης

Δέκα νέα έργα μέσω ΣΔΙΤ προετοιμάζονται για το 2022 από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Είναι μέρος του προγράμματος των συνολικών 20 έργων ΣΔΙΤ που έχει στην ατζέντα του το υπουργείο. Τα δέκα νέα έργα έχουν προϋπολογισμό περίπου 2,3 δισ. ευρώ και αναμένεται να τραβήξουν το ενδιαφέρον της επενδυτικής και κατασκευαστικής κοινότητας αλλά και συμβουλευτικές εταιρείες (Τεχνικοί, Νομικοί και Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι).

Πρόκειται για δύο οδικά που αφορούν στους άξονες Δράμα-Αμφίπολη και Θεσσαλονίκη-Έδεσσα, δύο για Δικαστικά Μέγαρα σε Κρήτη και Θεσσαλία, τα 5 Αστυνομικά Μέγαρα. Επίσης είναι δύο έργα Λειτουργίας & Συντήρησης που αφορά στο Μετρό Θεσσαλονίκης και τα Ηλεκτρονικά Διόδια. Τέλος αναμένεται και η δημοπράτηση για τα φράγματα Ενιπέα στα Φάρσαλα, Ταυρωνίτη στα Χανιά και η ύδρευση της Κέρκυρας.

Τα έργα αυτά έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Είναι μοιρασμένα στην ελληνική περιφέρεια και κανένα από αυτά δεν περιλαμβάνει την Αττική. Με αυτό τον τρόπο πιστεύεται πως θα δοθεί ευκαιρία ανάπτυξης μέσω αρχικά της κατασκευής και αργότερα της λειτουργίας όλων αυτών των κρίσιμων υποδομών.

Τα πλέον σημαντικά από άποψη αναπτυξιακής δυναμικής είναι τα έργα για τα Φράγματα που θα δώσουν μεγάλες ευκαιρίες βιώσιμης γεωργικής ανάπτυξης σε περιοχές που έχουν μεγάλες ανάγκες όπως τα Φάρσαλα, τα Χανιά και η Κέρκυρα.

Το πρόγραμμα των 20 έργων-ΣΔΙΤ

Το συνολικό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών περιλαμβάνει 20 έργα με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ. Σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί τα μισά από αυτά ποσού περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

Περιλαμβάνουν το τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη, τον οδικό άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Επίσης τα κτιριακά έργα για 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία, Δικαστικά Μέγαρα στην Κεντρική Μακεδονία, δύο διαγωνισμούς για 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας και το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην οδό Πειραιώς.

Τέλος σε διαγωνισμό βρίσκονται τα έργα για το Φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική και το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα Αττικής.

Μέσα στο 2022 εκτιμάται ότι θα υπογραφούν τουλάχιστον τα τρία οδικά έργα ενώ προχωρούν οι διαδικασίες και για τα κτιριακά έργα ούτως ώστε να υπογραφούν το πρώτο εξάμηνο του 2023.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ