Κατερίνα
Παναγέα

Σημαντικά και υψηλού συνολικού προϋπολογισμού είναι τα νέα οδικά έργα στην Στερεά Ελλάδα.

Τα έργα εστιάζουν στην ανάπτυξη και αναβάθμιση του οδικού δικτύου και αποσκοπούν στην οδική ασφάλεια, σε έργα υποδομών για την περαιτέρω ενίσχυση των μεταφορών, βελτιώνοντας σημαντικά τους χρόνους μετακίνησης.

Δείτε τα 7 νέα μικρά και μεσαίου μεγέθους οδικά έργα που δρομολογούνται σε Βοιωτία, Εύβοια, Ευρυτανία και Φθιώτιδα (δε συμπεριλαμβάνονται τα μεγάλα οδικά έργα που αφορούν άξονες εντός της Στερεάς Ελλάδας ή που διασχίζουν την περιφέρεια)

  • Σε φάση ολοκλήρωσης της προετοιμασίας είναι το μεγάλο έργο για την Παράκαμψη Αράχωβας. Με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ολοκληρώθηκε η σύμβαση για τον Τεχνικό Σύμβουλο και πλέον θα χρειαστεί να κλειδώσει η χρηματοδότηση του για να φτάσει στην γραμμή εκκίνησης της υλοποίησης του. Το κόστος του έργου εκτιμάται πως ίσως φτάσει και τα 180 εκατ. ευρώ, ποσό όμως που θα οριστικοποιηθεί με την ολοκλήρωση της προετοιμασίας δημοπράτησης του. Το έργο θα περιλαμβάνει μία οδική σήραγγα κυκλοφορίας οχημάτων διπλής κατεύθυνσης μήκους περίπου 1,6 χλμ., μία διαμήκη και τέσσερις εγκάρσιες σήραγγες διαφυγής συνολικού μήκους περίπου 1,4 χλμ., δύο ανισόπεδους κόμβους, έναν ισόπεδο κόμβο, οκτώ γέφυρες και παράπλευρο οδικό δίκτυο.
  • Εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας οι περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής της Παράκαμψης Βασιλικού στην Εύβοια. Υπενθυμίζεται ότι το οδικό τμήμα της παράκαμψης του Βασιλικού, μήκους 7,6 χλμ. περίπου, αποτελεί νέο τμήμα της Ε.Ο. αρ. 44 (Θήβα – Χαλκίδα – Αλιβέρι – Λέπουρα) του δευτερεύοντος εθνικού οδικού δικτύου. Το έργο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση ισόπεδων κόμβων για τη σύνδεση με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο με τη διαμόρφωση βοηθητικού παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου, που θα εξυπηρετεί τοπικές συνδέσεις και προσβάσεις. Το συνολικό κόστος κατασκευής του συγκεκριμένου οδικού τμήματος ανέρχεται στα 28,5 εκατ. ευρώ και μαζί με το κόστος των απαλλοτριώσεων υπολογίζεται στα 32 εκατ. ευρώ περίπου.
  • Υπεγράφη σύμβαση για την κατασκευή του έργου: «Βελτίωση Οδού Ανιάδα – Βύθισμα – Ψιανά (Α΄ Φάση)». Πρόκειται για έργο αρχικού προϋπολογισμού ύψους 300.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδότησε και δημοπράτησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Αντικείμενο του έργου είναι η υλοποίηση παρεμβάσεων βελτίωσης της προσβασιμότητας του υπάρχοντος δημοτικού δρόμου Ανιάδα – Βύθισμα – Ψιανά με την εκτέλεση εργασιών: α) διαπλάτυνσης σε συνολικό μήκος 1 χιλιομέτρου περίπου, ώστε να αποκτήσει ο δρόμος ελάχιστο καθαρό πλάτος 5,50μ., β) κατασκευής τεσσάρων τεχνικών έργων συγκέντρωσης και απορροής των όμβριων υδάτων, κρασπεδόρειθρων και τοίχων αντιστήριξης και γ) ασφαλτόστρωσης τμήματος του δημοτικού δρόμου σε μήκος 850 περίπου μέτρων.
  • Προγραμματική σύμβαση υπεγράφη, επίσης, με την οποία μεταβιβάζεται η αρμοδιότητα υλοποίησης του έργου «Αποκατάσταση βλαβών – Τεχνικά – Ασφαλτοστρώσεις οδικού δικτύου Δήμου Καρπενησίου», αρχικού προϋπολογισμού ύψους 150.000 ευρώ, από τον Δήμο Καρπενησίου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η τελευταία αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση, τη δημοπράτηση και την επίβλεψη της εκτέλεσης των εργασιών. για την υλοποίηση του έργου. Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στη η βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε δύο επικίνδυνα τμήματα του οδικού δικτύου στην Ευρυτανία, από τη διασταύρωση της Ε.Ο Καρπενήσι – Προυσός προς την Κοινότητα Χελιδόνας, αλλά και σε τρία σημεία του οδικού άξονα προς την Ιερά Μονή Δομιανών.
  • Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χρηματοδότησε, δημοπράτησε και ήδη συμβασιοποίησε την εκτέλεση του έργου με τίτλο: «Αποκατάσταση Βλαβών – Κατασκευή Τεχνικών Οδικού Δικτύου Δ.Ε. Αγράφων» και με αρχικό προϋπολογισμό ύψους 600.000 ευρώ. Το αντικείμενο του έργου είναι: α) η κατασκευή δύο κιβωτιοειδών οχετών στο ρέμα ”Κακού” και στο ρέμα “Κουστέσας” της Δ.Ε. Αγράφων, καθώς και η κατασκευή των απαραίτητων πτερυγότοιχων εκατέρωθεν των τεχνικών, β) η ανακατασκευή τοιχίων αντιστήριξης για την αποκατάσταση της διάβασης ιρλανδικού τύπου στο ρέμα “Κουστέσα” της ΔΕ Αγράφων, γ) η ανακατασκευή τοιχίων αντιστήριξης τύπου βραχοπαγίδων στην ΔΕ Επινιανών, δ) η ανακατασκευή κατεστραμμένων τσιμεντοστρώσεων σε τμήματα οδών στην ΔΕ Επινιανών και εκατέρωθεν των κιβωτιοειδών οχετών.
  • «Πράσινο φως» έλαβε νέο οδικό έργο στο Καρπενήσι. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί, για την υλοποίηση του έργου «Ασφαλτοστρώσεις-τεχνικά οδικού δικτύου Πρόδρομος – Ροσκά» στο Δήμο Καρπενησίου, Ν. Ευρυτανίας. Το υπό μελέτη έργο αφορά στην κατασκευή ασφαλτόστρωσης του δρόμου «Πρόδρομος – Ροσκά». Το τμήμα της οδού που θα κατασκευασθεί έχει μήκος 7.850 μέτρα. Το έργο αναπτύσσεται σε δημόσια έκταση, αφού οι εργασίες πραγματοποιούνται στο κατάστρωμα του δρόμου και στα πρανή. Η παρούσα χάραξη ακολουθεί το ανάγλυφο του εδάφους. Συγκοινωνιακά το τμήμα εξυπηρετεί κυρίως τις Δημοτικές Ενότητες Προυσού και Δομνίστας προς τη πρωτεύουσα του νομού, το Δήμο Καρπενησίου, καθώς και τις Τοπικές Κοινότητες.
  • Σε δημοπράτηση βγήκε το έργο «Ανακατασκευή της Παραλιακής Οδού Αγ. Κωνσταντίνου (Ν.Ε.Ο.1) από Ι.Κ. με Οδό της Κ.Δ. 45 έως Ι.Κ. με Κλάδο 1 Α.Κ. Λατομείου και του Ισόπεδου Κόμβου της Ανατολικής Εισόδου Καμένων Βούρλων» που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Αναθέτουσα αρχή είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο προϋπολογιμσός του έργου είναι 15.6 εκατ. ευρώ (με Φ.Π.Α.), η δε Η δημοπράτηση αλλά και αποσφράγιση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου 2023. Η διάρκεια του έργου έχει εκτιμηθεί σε 24 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Το έργο χρηματοδοτείται από τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV