Νίκος
Καραγιάννης

Με έξι νέες συμβάσεις, έξι διαγωνισμούς για νέα έργα σε εξέλιξη, αλλά και διαγωνισμούς για την πρόσληψη συμβούλων θα ολοκληρώσει το 2022 η ΕΡΓΟΣΕ. Η χρονιά για την σιδηροδρομική εταιρεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι από τις καλύτερες που έχει διανύσει τα τελευταία αρκετά χρόνια καθώς επιπλέον μπόρεσε να ανεξαρτητοποιηθεί από τον ΟΣΕ με νόμο που κατατέθηκε πρόσφατα.

Η εκκίνηση των έξι διαγωνισμών ξεκίνησε το 2021 και φέτος ήταν η χρονιά που ένα-ένα τα έργα οδεύουν προς συμβασιοποίηση. Πρώτο στη σειρά των υπογραφών, ήταν το έργο σηματοδότησης Θεσσαλονίκη-Ειδομένη με ανάδοχο το σχήμα ΑΒΑΞ-ALSTOM στις 11 Μαρτίου. Ακολούθησε το έργο ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Λάρισα-Βόλος με ανάδοχο την ΙΝΤΡΑΚΑΤ στις 4 Μαϊου.

Τρίτο έργο ήταν το έργο για την ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Κιάτο-Αίγιο με ανάδοχο το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στις 6 Ιουλίου και τέταρτο το έργο της Β`φάσης αναβάθμισης του Κεντρικού Σταθμού της Αθήνας στις 12 Ιουλίου με ανάδοχο το σχήμα ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ.

Τα δύο τελευταία έργα, αναμένεται να υπογραφούν τις επόμενες εβδομάδες και να κλείσουν τον κύκλο αυτών σιδηροδρομικών έργων. Το ένα είναι το έργο ηλεκτροκίνησης Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα με ανάδοχο την ΑΒΑΞ. Το σημαντικότερο έργο αυτής της εξάδας και το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό (περίπου 180 εκατ. ευρώ) είναι το έργο ολοκλήρωσης της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αίγιο-Ρίο που θα φέρει το σύγχρονο τρένο στην πόρτα της Πάτρας.

Πρόκειται για ένα έργο-με το κλειδί στο χέρι, καθώς περιλαμβάνει την κατασκευή των γραμμών (επιδομή), σηματοδότηση, ηλεκτροκίνηση, ETCS, σταθμούς. Ανάδοχο είναι το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Οι έξι διαγωνισμοί για τα νέα μεγάλα έργα

Στις αρχές του έτους η ΕΡΓΟΣΕ προκήρυξε με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μια νέα γενιά σιδηροδρομικών έργων. Το πολύ ενδιαφέρον σε αυτά τα έργα είναι πως τα 4 από τα 6 αποτελούν νέες σιδηροδρομικές γραμμές, δηλαδή επέκταση του εθνικού μας δικτύου. Αυτό για τα σιδηροδρομικά χρονικά της χώρας είναι κάτι ιδιαίτερα σπάνιο.

Τα έξι έργα αφορούν την σύνδεση των λιμένων Ραφήνας, Λαυρίου, Πάτρας, Θεσσαλονίκης και τις γραμμές Θεσσαλονίκη-Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο. Πιο αναλυτικά:

1.ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΤΟΞΟΤΕΣ ύψους 1,68 δισ. ευρώ (2,09 δισ. ευρώ με ΦΠΑ). Συμμετέχουν 3 σχήματα: ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΑΒΑΞ-ALSTOM.

2.ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΜΕ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ-ETCS ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ-ΟΡΜΕΝΙΟ ύψους 1,07 δισ. ευρώ (1,33 δισ. ευρώ με ΦΠΑ). Συμμετέχουν 3 σχήματα: ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΑΒΑΞ-ALSTOM.

3.ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ύψους 309 εκατ. ευρώ (383,16 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ). Συμμετέχουν 3 σχήματα: ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΑΒΑΞ-ALSTOM.

4.ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΠΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΚΙΑΤΟ – ΠΑΤΡΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΡΙΟ – ΝΕΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ύψους 477 εκατ. ευρώ (591,48 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ). Συμμετέχουν 3 σχήματα: ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΑΒΑΞ-ALSTOM

5.ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΕΩΣ ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΛΑΥΡΙΟΥ ύψους 391 εκατ. ευρώ (484,84 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ). Συμμετέχουν 3 σχήματα: ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΑΒΑΞ-ALSTOM.

6.ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ 6ΟΥ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΛΙΜΕΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ύψους 53,5 εκατ. ευρώ (66,34 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ). Συμμετέχουν 4 σχήματα: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ-ALSTOM, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Τα τρία από τα έξι έργα συνδέουν με το δίκτυο σημαντικά λιμάνια της χώρας. Τόσο η Ραφήνα, όσο και το Λαύριο αποτελούν σημαντικά λιμάνια ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς τα νησιά του Αιγαίου ενώ παράλληλα εξυπηρετούνται και περιοχές των αναπτυσσόμενων πληθυσμιακά περιοχών της Λαυρεωτικής και της Ανατολικής Αττικής. Οι δύο νέες γραμμές θα εξυπηρετούν προαστιακά δρομολόγια ενώ υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον στην περίπτωση του λιμένα Λαυρίου.

Τα μεγάλα έργα που τρέχουν

Μέσα στο 2022 δεν είχαμε κάποια μεγάλη παράδοση έργου, με κάποιες πιθανότητες να αλλάξει αυτό το επόμενο δίμηνο που ολοκληρώνει το έτος. Το έργο για τις νέες σιδηροδρομικές γέφυρες του Γαλλικού ποταμού είναι σε τελική φάση και θα αποτελέσει το πρώτο από τα έργα που είναι εδώ και καιρό υπό κατασκευή που ολοκληρώνεται. Ανάδοχος είναι η ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ.

Το μεγαλύτερο υπό κατασκευή (από το 2017), είναι το έργο υποδομής Ψαθόπυργος-Ρίο με ανάδοχο την GD Infrastrutture. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2023. Σε εξέλιξη είναι το έργο ανάταξης της σηματοδότησης στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας με ανάδοχο το σχήμα ΤΟΜΗ-ALSTOM. Το έργο βρίσκεται επίσης σε τελικό στάδιο.

Υπό κατασκευή είναι επίσης η Σιδηροδρομική Σήραγγα Σεπολίων με ανάδοχο το σχήμα ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ το οποίο έχει προς το παρόν διάρκεια μέχρι το τέλος του 2023 αλλά είναι βέβαιο ότι θα πάρει παράταση.

Επίσης ένα σημαντικό έργο είναι και η κανονικοποίηση-ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Ισθμός-Λουτράκι. Το έργο έχει αναλάβει το σχήμα ΞΑΝΘΑΚΗΣ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα δίνει ολοκλήρωση στις αρχές Απριλίου του 2023.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV