Μία από τις πιο σημαντικές μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με δυνατό παρόν και ακόμα πιο ισχυρό μέλλον είναι η αιολική ενέργεια, και ήδη με το πέρας του Α΄ Εξαμήνου του 2021 παρατηρείται σημαντική δραστηριότητα από μεγάλες εγχώριες και διεθνείς εταιρίες με 4 mega επενδύσεις σε αιολικά πάρκα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.
Φυσικά, υπάρχει αντιπροσώπευση εκ μέρους των Big 5 με τις ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ στην κούρσα της αιολικής ενέργειας μπαίνει σταδιακά και η Motor Oil και στη Βόρεια Ελλάδα αποκτά πάτημα η Καμαρίδης-Global Wire.
Ταυτόχρονα οι 3 από τις 4 επενδύσεις έχουν πετύχει την ένταξή τους στις Στρατηγικές Επενδύσεις και έχουν μπει στο επιταχυμένο αδειοδοτικό καθεστώς του ν. 4608/2019.
Το συνολικό ύψος των επενδύσεων ανέρχεται στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ και η συνολική ισχύς στα 1,2 GW. Τα περισσότερα από αυτά θα εγκατασταθούν στην Εύβοια (850 MW), ενώ ακολουθούν η Στερεά Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και η Κεφαλονιά.
Επιπλέον, τα παράκτια αιολικά πάρκα αναδεικνύονται σε μία ενδιαφέρουσα “αρένα” για τις εταιρίες και ειδικά για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, όπως έχει φανεί και από ανακοινώσεις στελεχών της.
Ωστόσο, για να γίνει λόγος για τις συγκεκριμένες επενδύσεις θα πρέπει η Πολιτεία να έχει προχωρήσει και στη θέσπιση του θεσμικού πλαισίου για τα παράκτια αιολικά, η οποία και αναμένεται να πάρει το νομοθετικό πράσινο φως εντός του 2021.
1. Καρυστία Project
Ο ενεργειακός βραχίονας του Ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, έχει ισχυρή παρουσία στα αιολικά πάρκα στη χώρα μας και δρομολογεί ακόμα ένα σημαντικό έργο στην πιο δημοφιλή περιοχή της Ελλάδας όσον αφορά τα αιολικά πάρκα. Πρόκειται για το “Καρυστία Project”, το οποίο έχει ήδη πάρει το πράσινο της Στρατηγικής επένδυσης από το 2020.
Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός αιολικού πάρκου συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 360 MW αποτελούμενο από 18 ανεμογεννήτριες με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 585 εκατομμύρια ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος της ισχύος, δηλαδή τα 270 MW, προέρχονται από το χαρτοφυλάκιο της RF Energy, το οποίο εξαγόρασε η εισηγμένη από τον Μάρτιο του 2020. Επιπλέον, δρομολογείται και η κατασκευή ενός υποβρυχίου καλωδίου συνολικού μήκους 69 χιλιομέτρων, το οποίο θα συνδέει την Εύβοια με την Αττική.
Η ΤΕΝΕΡΓ συμμετέχει στο διάλογο που πραγματοποιείται σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο για τα παράκτια αιολικά πάρκα και ήδη στρέφεται προς τη νέα “ενεργειακή αρένα” επενδύσεων που θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα.
Να υπενθυμίσουμε πως η ΤΕΝΕΡΓ έχει ήδη ανακοινώσει τη συνεργασία της με την OCEAN WINDS, η οποία αποτελεί κοινοπραξία της πορτογαλικής EDP Renewables και τη γαλλικής Engie, με στόχο την ανάπτυξη παράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας.
2. H ελληνοπορτογαλική σύμπραξη της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Στην Εύβοια θα κατασκευαστεί ακόμα ένα αιολικό πάρκο, το οποίο είναι η επένδυση-μαμούθ που δρομολογεί η ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε συνεργασία με την EDP Renewables και έχει ενταχθεί στο ειδικό αδειοδοτικό καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων από το Φεβρουάριο του 2021.
Το έργο αφορά στην ανάπτυξη 8 αιολικών πάρκων, που θα αποτελούνται από 104 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος άνω των 500 MW Βόρεια-Κεντρική και τη Νότια Εύβοια με το ύψος της επένδυσης να ξεπερνάει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα οι αρχικές άδειες για το έργο ανέρχονταν στα 470 MW, αλλά η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει κάνει αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για αύξηση της ισχύος κατά 35 MW κατά τον κύκλο του Φεβρουαρίου.
Προς το παρόν το έργο μαμούθ έχει λάβει τη Βεβαίωση Παραγωγού από τη ΡΑΕ, η οποία και αποτελεί το πρώτο αδειοδοτικό βήμα, για τα 460 MW. Επιπλέον, όπως έχετε διαβάσει ήδη στο ypodomes.com, αλλά και επιβεβαίωσε ο νέος CEO της εταιρίας, κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, την προηγούμενη εβδομάδα, εκτιμάται πως τα αιολικά πάρκα θα έχουν λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες, δηλαδή την ΑΕΠΟ εκ μέρους του ΥΠΕΝ και τους όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, εντός τριετίας.
Η κατασκευή του έργου εκτιμάται πως θα διαρκέσει τουλάχιστον 2,5 χρόνια, ενώ τα πάρκα έχουν λάβει άδεια λειτουργίας για 25 έτη. Χρονολογικά αυτό σημαίνει πως έως το 2027 η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα έχει προσθέσει μισό GW ισχύος στο χαρτοφυλάκιό της, ενώ η Ελλάδα θα βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου για την απολιγνιτοποίηση.
3. Τα αιολικά πάρκα της Καμαρίδης-Global Wire στη Βόρεια Ελλάδα
Η έτερη στρατηγική επένδυση βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα και είναι αυτή της Καμαρίδης-Global Wire. Πρόκειται για την επένδυση αξίας 120 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία δρομολογείται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Το έργο αφορά στην ανάπτυξη 5 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 120 MW στη Ροδόπη και την Ξάνθη στις εξής τοποθεσίες:
«Αγγελικούλα 1» ισχύος 40 MW στη θέση «Αγγελικούλα» του Δήμου Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και των Δήμων Ξάνθης και Μύκης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το οποίο διαθέτει Άδεια Παραγωγής από την ΡΑΕ.
«Αγγελικούλα 2» ισχύος 32,4 MW στη θέση «Μαύρες ΚορφέςΠέλεκυς (Αγγελικούλα)», της Δημοτικής Ενότητας Αμαξάδων και της Δημοτικής Ενότητας Ιάσμου, του Δήμου Ιάσμου, της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης καθώς και της Δημοτικής Ενότητας Ξάνθης, του Δήμου Ξάνθης, της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
«Κρανιά» ισχύος 14,4 MW στη θέση «Κρανιά-Δοκός», της Δημοτικής Ενότητας Ιάσμου, του Δήμου Ιάσμου, της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης καθώς και της Δημοτικής Ενότητας Σατρών, του Δήμου Μύκης, της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
«Χαράδρα» ισχύος 27,3 MW στη θέση «ΧαράδραΔιαβολόρεμα», της Δημοτικής Ενότητας Ιάσμου και της Δημοτικής Ενότητας Αμαξάδων, του Δήμου Ιάσμου, της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
«Γλυφάδα» ισχύος 3 MW στη θέση «Αμμόρρεμα-Γλυφάδα», της Δημοτικής Ενότητας Ιάσμου, του Δήμου Ιάσμου, της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
4. Το χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων της Motor Oil
Στην αρένα των αιολικών πάρκων μπαίνει και η Motor Oil, η οποία προχώρησε τον Απρίλιο μέσω της θυγατρικής TEFORTO HOLDINGS LIMITED στην απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου 12 αιολικών πάρκων με το ποσό της επένδυσης να ξεπερνάει τα 120 εκατ. Ευρώ. Η συνολική ισχύς των έργων ανέρχεται στα 870 MW με τα 220 εξ αυτών να έχουν τεθεί ή να σε βρίσκονται σε διάφορα στάδια λειτουργίας και τα υπόλοιπα έχουν λάβει τις απαραίτητες άδειες.
Τα εν λειτουργία αιολικά πάρκα βρίσκονται στη Στερεά Ελλάδα, τη Μακεδονία και την Κεφαλλονιά. Ήδη τα 200 MW βρίσκονται σε λειτουργία, ενώ αναμένεται και η θέση σε λειτουργία επιπλέον 20 MW. Τα επιπλέον 650 MW αναμένεται να εγκατασταθούν και αυτά στη Στερεά Ελλάδα.
Με αυτήν την κίνηση η Motor Oil κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 300 MW σε έργα ΑΠΕ νωρίτερα από το αναμενόμενο, καθώς ο σχετικός στόχος είχε τεθεί από τον Οκτώβριο του 2019 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV