Νίκος
Καραγιάννης

Τριάντα μεγάλα έργα προκηρύχθηκαν μέσα στο 2023 συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των κατασκευών. Τώρα, φτάνοντας προς το τέλος του έτους μπορούμε να δούμε ποια ήταν αυτά τα έργα και ποιες εταιρείες προσέλκυσαν. Σχεδόν το σύνολο των έργων παραμένει υπό δημοπράτηση ενώ υπάρχει και ένα έργο το οποίο υπεγράφη.

Από τα τριάντα έργα, το μοναδικό που πλέον είναι υπό κατασκευή, είναι τα τρία νοσοκομεία σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Σπάρτη, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου. Ανάδοχος είναι η ΑΒΑΞ με ένα κόστος που φτάνει τα 442 εκατ. ευρώ.

Ποια είναι όμως αυτά τα έργα; Θα τα κατηγοριοποιήσουμε σε έργα Μετρό, οδικά, Μονάδες απορριμμάτων, κτιριακά, αντιπλημμυρικά, αρδευτικά. Το σύνολο των έργων μας φτάνει σε ένα ποσό που ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ.

Έργα Μετρό

Εδώ έχουμε δύο έργα που αφορούν το Μετρό. Το πρώτο είναι κατασκευαστικό και αφορά την επέκταση της γραμμής 2 προς Ίλιον. Το κόστος του έργου φτάνει με τον ΦΠΑ τα 680 εκατ. ευρώ και ο διαγωνισμός που ξεκίνησε φέτος στις 3 Μαϊου με την εκδήλωση ενδιαφέροντος προσέλκυσε συνολικά 4 σχήματα: ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM και ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Σε αυτή τη φάση ολοκληρώνονται οι διαδικασίες περιβαλλοντικών εγκρίσεων, ελέγχου των φακέλων των συμμετεχόντων προκειμένου να αποφασιστεί ποιοι είναι αυτοί που θα περάσουν στον Β` γύρο.

Το δεύτερο έργο δεν είναι κατασκευαστικό και αφορά την λειτουργία και συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης. Ο διαγωνισμός επίσης ξεκίνησε στις αρχές του 2023. Ανάδοχος είναι ο ιταλογαλλικός όμιλος ΤΗΕΜΑ (αποτελούμενη από τις ATM και EGIS) ο οποίος κέρδισε το συμβόλαιο διάρκειας 11 ετών συνολικής οικονομικής αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ, είναι από τους κορυφαίους στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή αναφορικά με τη διαχείριση δικτύων Μετρό. Η σύμβαση είναι με το μοντέλο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Αμφότεροι οι διαγωνισμοί έγιναν από την Ελληνικό Μετρό.

Οδικά έργα

Εδώ το μενού περιλαμβάνει επίσης δύο έργα. Για αρχή έχουμε το οδικό έργο Ιωάννινα-Κακαβιά. Έγιναν δύο αποτυχημένες προσπάθειες να δημοπρατηθεί στο πρώτο πεντάμηνο και τώρα επιχειρείται μια τρίτη. Το κόστος του έργου φτάνει τα 310 εκατ. ευρώ και θα δημοπρατηθεί στις 5 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ημέρα θα δημοπρατηθεί και το τμήμα Μακρακώνη-Τυμφρηστός του άξονα Λαμία-Καρπενήσι. Το κόστος του έργου φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ. Και εδώ έγινε μια αποτυχημένη προσπάθεια και είμαστε στη φάση της επαναδημοπράτησης.

Μονάδες Απορριμμάτων

Στο πεδίο των μονάδων απορριμμάτων έχουμε περισσότερα έργα. Φέτος έχουν επιχειρηθεί να δημοπρατηθούν Μονάδες σε Λάρισα, Βόλο, Ύδρα, Νάξο, Άνδρο, Καβάλα αλλά προς το παρόν πάμε από παράταση σε παράταση των ημερομηνιών των διαγωνισμών. Επίσης τρέχει ο διαγωνισμός για την μονάδα ανατολικού τομεά της Κεντρικής Μακεδονίας όπου εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι: πρόκειται για δύο κοινοπραξίες και ένα αυτόνομο σχήμα τα οποία είναι τα εξής: ΙΝΤRAKAT – WATT, TEΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΗΛΕΚΤΩΡ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ.

Αρδευτικά Έργα και ύδρευση

Εδώ επίσης έχουμε αρκετά έργα. Η χρονιά ξεκίνησε με τους διαγωνισμούς για την ύδρευση του νησιού της Κέρκυρας (ΣΔΙΤ) 255 εκατ. ευρώ και συνεχίστηκε με την ύδρευση της πόλης της Φλώρινας με 17 εκατ. ευρώ από το Φράγμα Τριανταφυλλιάς. Στο πρώτο έργο ο διαγωνισμός που βρίσκεται στην Β` φάση του έχει προσελκύσει τα εξής σχήματα: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Χ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ. Στο δεύτερο έργο έχει αναδειχθεί ανάδοχος η εταιρεία ΤΕΝΑ. Οι διαγωνισμοί υλοποιούνται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Παράλληλα είχαμε πολλούς διαγωνισμούς από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Είχαμε τον διαγωνισμό για την υπογειοποίηση του ΤΟΕΒ Γαστούνης στην Ηλεία. Στη συνέχεια είχαμε τον διαγωνισμό για την λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων-Φράγμα Αγίου Ιωάννη Λασιθίου. Το κόστος του έργου-ΣΔΙΤ ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 69,31 εκατ. ευρώ. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο έργο πραγματοποιήθηκε αρχές καλοκαιριού και συμμετείχαν τα εξής σχήματα: ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΘΑΛΗΣ-ΑΒΑΞ-ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σε διαγωνισμό είναι και άλλοι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ. Για έργα «Μεταφοράς και διανομής νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς», «Αρδευτικό Σύστημα Αλμωπαίου» και «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών, Ν. Καρδίτσας» συνεχίζουν τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Thalis E.S. – Άβαξ – Γκολιόπουλος, Μυτιληναίος – Μεσόγειος, Άκτωρ Παραχωρήσεις – Ιντρακατ. Σε δημοπράτηση είναι και το έργο για το Φράγμα Κελεφίνας Λακωνίας.

Έργα αποχέτευσης

Στα έργα αποχέτευσης έχουμε ως πιο μεγάλο τον διαγωνισμό για το ΚΕΛ Ραφήνας-Πικερμίου-Σπάτων. Στη διαδικασία των 110 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε το καλοκαίρι συμμετέχουν οι ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-ΗΛΕΚΤΩΡ ΜΕΤΚΑ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ,, ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ENVITEC, ΤΕΡΝΑ-ΘΑΛΗΣ-ΗΛΙΟΧΩΡΑ, ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ-ΕΡΓΟΤΕΜ.

Στο έργο αποχέτευσης του Δήμου Σπατών-Αρτέμιδας αξίας 92 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε τον Μάιο είχαμε πολλές συμμετοχές. Πιο συγκεκριμένα στην κατάθεση φακέλων συμμετοχής συμμετείχαν: ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΑΚΤΩΡ, ΕΡΕΤΒΟ – ΕΚΤΕΡ – ΤΕ.ΝΑ., ΘΕΜΕΛΗ – ΧΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ – ΕΡΓΩ – ΕΛΤΕΡΓΑ – ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ και ΕΡΓΟΡΟΗ – TΕΔΡΑ – ΧΩΡΟΤΕΧΝΙΚΗ – ΕΡΓΟΔΟΜΙΚΗ.

Σε δημοπράτηση βγήκε επίσης το έργο αποχέτευσης του Δήμου Μαραθώνα ύψους 17 εκατ. ευρώ και το αποχετευτικό δίκτυο του Δήμου Ευρωστίνης-Ξυλοκάστρου ύψους 31 εκατ. ευρώ.

Κτιριακά και αστικά έργα

Εδώ επίσης έχουμε αρκετούς διαγωνισμούς. Αρχικά έχουμε τον διαγωνισμό του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που όπως αναφέραμε, ολοκληρώθηκε στις αρχές Αυγούστου με ανάδοχο την ΑΒΑΞ με 442 εκατ. ευρώ. Επίσης ξεκίνησε ο θηριώδης διαγωνισμός-ΣΔΙΤ των 765 εκατ. ευρώ για τις νέες φυλακές στον Ασπρόπυργο. Εδώ συμμετείχαν οι ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Παράλληλα έχουμε διαγωνισμούς και στο Ελληνικό. Εδώ τρέχουν οι διαγωνισμοί για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, το Vouliagmenis Mall, το Riviera Galleria κ.α. Σε διαγωνισμό είναι και τα έργα υποδομών στο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι με 17 εκατ. ευρώ.

Λοιπά έργα

Έχουμε όμως και συνέχεια. Ο ΟΛΘ επαναδημοπράτησε το έργο επέκτασης του 6ου προβλήτα με κόστος με ΦΠΑ περίποιυ 160 εκατ. ευρώ, έχουμε επίσης τα αντιπλημμυρικά έργα Νέας Μάκρης όπου ο διαγωνισμός ακυρώθηκε. Τέλος έχουμε τις επεκτάσεις του δικτύου φυσικού αερίου. Το πρώτο έργο αφορά τις πόλις Άργος-Ναύπλιο και το δεύτερο τον διακρατικό αγωγό Νέα Μεσημβρία-Γευγελή.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn