Νίκος
Καραγιάννης

Πριν από λίγο υπεγράφη στο Υπουργείο Οικονομικών η δανειακή σύμβαση για την χορήγηση δανείου 150εκατ.ευρώ από την ΕΤΕπ που αφορούν την υλοποιηση αντιπλημμυρικών έργων στη χώρα.

Υπογράφοντες είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Andrew McDowell.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Υποδομών, Κωστας Καραμανλής, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με την ΕΤΕπ στον τομέα των επενδύσεων έργων υποδομών και μεταφορών. Για τη δανειακή σύμβαση σημείωσε πως είναι πολύ σημαντική, καθώς αφορά την προστασία των ελληνικών πόλεων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

“Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο σήμερα με το δάνειο των 150εκατ.ευρώ που στηρίζει και συμπληρώνει τα 350εκατ.ευρώ που λαμβάνει η χώρα από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και αφορά την προστασία 500.000 κατοίκων” είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Καραμανλής ανέφερε πως πρόκειται για 10 αντιπλημμυρικά έργα, επτά εκ των οποίων βρίσκονται στην Αττική. Σημείωσε δε πως η υλοποίηση τους θα πραγματοποιηθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Το επενδυτικό πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τη ζωή 500.000 κατοίκων. Μέσα στην τελευταία 10ετία είναι χαρακτηριστικό ότι επηρεάστηκαν 16.000 πολίτες από φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Προκειται για έργα δημιουργίας λεκανών συγκράτησης πλημμυρών, κατασκευή συστημάτων αποστράγγισης κ.α. Αναθέτουσα Αρχή θα είναι το Υπουργείο Υποδομών.

Τα έργα που έχουν ενταχθεί στην χρηματοδότηση αυτή είναι

1.Διευθέτηση Ρέματος Ερασίνου (Μαρκόπουλο) με 49,99εκατ.ευρώ
2.Διευθέτηση Ρέματος Αγίου Γεωργίου Γιαννούλας (Ασπρόπυργος) με 14,12εκατ.ευρώ
3.Διευθέτηση Ρέματος Αχαρνών (Καναπίτσα-περιοχή Δήμου Αχαρνών) με 26,10εκατ.ευρώ
4.Διευθέτηση Ρέμα Εσχατιάς (Δήμοι Αχαρνών-Φυλής) με 92,67εκατ.ευρώ
5.Διευθέτηση Ρέματος Αγίου Γεωργίου Ερασινού (Μαρκόπουλο) με 24,7εκατ.ευρώ
6.Αποχέτευση Ομβρίων Καλαμαριάς Β`φάσης με 12εκατ.ευρώ
7.Αποχέτευση ομβρίων περιοχής Λαχαναγοράς, Θεσσαλονίκη με 33εκατ.ευρώ
8.Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Λουτράκιου με 22εκατ.ευρώ
9.Διευθέτηση Ρέματος Ραφήνας με 104,56εκατ.ευρώ
10.Αντιπλημμυρικά έργα Ρέματος Νέας Μάκρης με 48εκατ.ευρώ

ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: 19 ΔΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΕΠ

Η σύμβαση, που υπεγράφη με στόχο τη θωράκιση της χώρας από τα φαινόμενα που φέρνει η κλιματική αλλαγή, προβλέπει, οπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, την άμεση καταβολή 100 εκατ. ευρώ και σε δεύτερη φάση μια ακόμη δόση των 50 εκατ. ευρώ που θα καταβληθεί στο μέλλον αφού υπογραφεί νέα σύμβαση σε 2 χρόνια.

Το επενδυτικό πρόγραμμα για την αντιπλημμυρική προστασία της χώρας προβλέπει περίοδο χάριτος 7 ετών, περίοδο απορρόφησης 6 χρόνια με ευνοϊκούς όρους και διάρκεια τα 25 έτη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η ΕΤΕπ έχει διαθέσει συνολικά 19 δισ. ευρώ για έργα στην Ελλάδα και με βάσει το ΑΕΠ η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες σε απορρόφηση. Από το 2012 έχουν συμβασιοποιηθεί έργα 10 δισ.ευρώ με τη συμμετοχή της ΕΤΕπ.

Για έργα υποδομής που συνδέονται με την ασφάλεια και την ίδια τη ζωή των πολιτών, έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης. «Είναι από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες και είναι πολύ σημαντικό που σε αυτή τη φάση 7 στα 10 έργα θα είναι στην Περιφέρεια Αττικής»

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV