Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Ποια είναι η νέα γενιά μεγάλων έργων που θα προκηρυχθούν μέσα στο 2022

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Unsplash
Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Unsplash

Μετά την προκήρυξη πολλών σημαντικών οδικών και σιδηροδρομικών έργων, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προετοιμάζεται η νέα γενιά μεγάλων έργων, δηλαδή η επόμενη ημέρα των δημοπρατήσεων. Έργα τα οποία έχουν συζητηθεί κατά κόρον όπως οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού έχουν μπει πλέον στην ατζέντα ενώ επιστρέφουν και τα έργα Μετρό τα οποία από το 2014 αναλώθηκαν στην προσπάθεια προώθησης της γραμμής 4 στο αθηναϊκό δίκτυο.

Επίσης αναμένουμε ακόμα μια παρτίδα έργων-ΣΔΙΤ που θα πλαισιώσει τα όσα έργα δημοπρατήθηκαν σταδιακά από το 2019 και ο σχεδιασμός των νέων έργων περιλαμβάνει και μεγάλες αστικές παρεμβάσεις. Είναι φανερό πως φιλοδοξία της Πολιτείας είναι να μπουν οι βάσεις για μια δεκαετία η οποία θα ενισχύσει το κατασκευαστικό προφιλ της χώρας το οποίο έχει τρωθεί απο την πολυετή κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και την επακόλουθη υγειονομική κρίση που έφερε η πανδημία.

Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού

Στο πεδίο των επόμενων οδικών έργων στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τη σκυτάλη έχει πάρει ο σχεδιασμός των επεκτάσεων. Η προκήρυξη για την νέα περίοδο λειτουργίας της Αττικής Οδού και της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης είναι γεγονός και το παζλ έρχονται να συμπληρώσουν τα έργα που θα μεγαλώσουν τον αστικό αυτοκινητόδρομο της πρωτεύουσας.

Στον σχεδιασμό συγκαταλέγεται η επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού μέχρι την Λεωφόρο Βουλιαγμένη μέσω αστικής σήραγγας. Είναι έργο πρώτης προτεραιότητας λόγω και της επένδυσης του Ελληνικού. Στα πλάνα είναι και οι επεκτάσεις προς τα δύο λιμάνια της ανατολικής Αττικής, τη Ραφήνα και το Λαύριο. Οι αποφάσεις για το πως τελικά θα υλοποιηθούν αυτά τα έργα μένει να ληφθούν αλλά όπως όλα δείχνουν αυτό θα γίνει εντός του 2022.

Νέο οδικό έργο που ετοιμάζεται για να δημοπρατηθεί είναι και η φυσική συνέχεια της Ιόνιας Οδού στο τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά. Το έργο αυτό είναι αίτημα των Ηπειρωτών εδώ και χρόνια και μετά από μια περίοδο εσωστρέφειας, στα τέλη του προηγούμενου έτους εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν δεν έχουμε κάποια ανατροπή, το έργο θα προκηρυχθεί εντός του 2022.

Σιδηροδρομικά και ΣΔΙΤ

Στα σιδηροδρομικά έργα μετά την γενιά των 6+6 έργων τα οποία προκάλεσαν το ενδιαφέρον των μεγάλων ομίλων έρχεται η συνέχεια μέσω του ΕΣΠΑ. Ο ΟΣΕ αναμένεται να προκηρύξει το έργο αναβάθμισης και επαναλειτουργίας της γραμμής Άγιοι Ανάργυροι-Ελευσίνα που θα εξυπηρετεί Προαστιακά δρομολόγια. Παράλληλα θα δούμε και τα έργα που αφορούν, την ηλεκτροκίνηση της γραμμής Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας και την αναβάθμιση της υποδομής στο τμήμα ΣΚΑ-Οινόη.

Επίσης προετοιμάζεται ακόμα μια δόση μεγάλων έργων-ΣΔΙΤ. Στο υπουργειο ΥΠΟΜΕ ετοιμάζουν τα δύο οδικά έργα για τους άξονες Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και Δράμα-Αμφίπολη για τα οποία έχουν προσληφθεί σύμβουλοι. Χωρίς κάποια έκπληξη θα δούμε την προκήρυξη τους εντός του 2022.

Παράλληλα περιμένουμε και την προκήρυξη των άλλων δύο ΣΔΙΤ για τα δύο cluster Δικαστικών Μεγάρων σε Θεσσαλία και Κρήτη. Ο σχεδιασμός μιλά για προκήρυξη των έργων εντός του έτους.

Τέλος έχουμε και δύο έργα μεγάλης αστικής παρέμβασης. Το πρώτο αφορά στο Κυβερνητικό Πάρκο στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ το οποίο σχεδιάζεται να προκηρυχθεί εντός του 2022. Σε αυτό το έργο έχουμε και αντιδράσεις από φορείς που μιλούν για έργο που ακόμα δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.

Advertisement

Επίσης έχουμε και το έργο της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού-Αλεξάνδρας που τρέχει από το Δήμο Αθηναίων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου, το έργο μπορεί να τεθεί σε εκκίνηση μέσα στο έτος. Στο φιλόδοξο πλάνο περιλαμβάνεται και η κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό με παράλληλη ανάπλαση του χώρου του σημερινού γηπέδου στην Λ.Αλεξάνδρας.

Τι γίνεται με τα έργα Μετρό

Μέσα στο 2022 περιμένουμε να προχωρήσει από την Αττικό Μετρό και η ωρίμανση του έργου επέκτασης της γραμμής 2 από την Ανθούπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο στο Ίλιον. Είναι η πρώτη επέκταση της μπλε γραμμής μετά το 2013 η οποία θα προσεγγίσει τους πολυπληθείς Δήμους του Ιλίου και των Αγίων Αναργύρων. Οι μελέτες τρέχουν και στόχος είναι η προκήρυξη να βγει το 2023.

Παράλληλα έχουν ξεκινήσει μελέτες για μια νέα γενιά μεγάλων έργων με αρκετές επεκτάσεις όπως ο νέος κλάδος της γραμμής 1 προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την επέκταση της γραμμής 2 προς Γλυφάδα και επεκτάσεις της γραμμής 4 αλλά αφορούν πιο μελλοντικές δράσεις.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα