Νίκος
Καραγιάννης

Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκονται τα υδροηλεκτρικά έργα, ενώ στόχος είναι έως το 2030 να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία τα υπό κατασκευή μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, να αξιοποιηθεί το δυναμικό σε αρδευτικά/υδρευτικά έργα και ταμιευτήρες και αντίστοιχα να αναπτυχθεί περαιτέρω και η κατηγορία των μικρών υδροηλεκτρικών έργων.

«Η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών έργων στο εγχώριο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής θεωρείται κρίσιμη και απαραίτητη για να επιτευχθεί η διείσδυση μη ελεγχόμενων ΑΠΕ με υψηλό μερίδιο συμμετοχής σε αυτό» τονίζεται χαρακτηριστικά στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που στάλθηκε στη Κομισιόν για να λάβει την αρχική έγκριση και να οριστικοποιηθεί έως τον Ιούνιο του 2024.

Ειδικότερα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των υδροηλεκτρικών έργων αναμένεται να ανέλθει σε 3.800MW έως το 2030, από 3.100MW που έχουν εγκατασταθεί έως σήμερα. Για να επιτευχθεί ωστόσο αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση κατασκευής και θέση σε λειτουργία του ΥΗΕ Μεσοχώρας, εγκατεστημένης ισχύος 160 MW και του ΥΗΕ Μετσοβίτικου εγκατεστημένης ισχύος 29 MW.

Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η κατασκευή και θέση σε λειτουργία λοιπών μεγάλων ΥΗΕ, που είτε ωριμάζουν αδειοδοτικά, όπως του ΥΗΕ Αυλακίου στον π. Αχελώο εγκατεστημένης ισχύος 83,6 – 100 MW, είτε έχουν καθυστερήσει λόγω ανάγκης ανασχεδιασμού, όπως του ΥΗΕ Αγίου Νικολάου στον π. Άραχθο εγκατεστημένης ισχύος περίπου 140 MW καθώς και άλλων υδροηλεκτρικών σταθμών μικρότερης ισχύος.

Πάντως, το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε μικρά υδροηλεκτρικά καταγράφει μεγάλη κινητικότητα σε διάφορες περιοχές σε όλη την χώρα, με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες – που έκανε γνωστό χθες ότι τέθηκε σε λειτουργία το νέο μικρό υδροηλεκτρικό στην Ημαθία – να έχει συνολικά 20 έργα και συνολική εγκατεστημένη ισχύ σε 88 MW.

Το νέο μικρό υδροηλεκτρικό έργο στην Ημαθία

Το Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) Μακροχώρι ΙΙ βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας (Δήμος Αλεξάνδρειας) και έχει εγκατεστημένη ισχύ 4,84 ΜW.

Το νέο έργο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα βέλτιστης αξιοποίησης των υδάτινων πόρων της χώρας, καθώς αξιοποιεί το νερό της διώρυγας του ποταμού Αλιάκμονα η οποία αρδεύει περιοχές της Ημαθίας, της Πέλλας και της Θεσσαλονίκης (περίπου 900.000 στρέμματα) και υδροδοτεί το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Στα χαρακτηριστικά του έργου, περιλαμβάνει υδροστροβίλους τύπου Kaplan S-type, με συνολική ονομαστική παροχή 75 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο, οι οποίοι με τη βοήθεια ηλεκτρογεννητριών 6.3 kV, καθώς και του υπόλοιπου κύριου και βοηθητικού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, μετατρέπουν την κινητική ενέργεια του νερού σε ηλεκτρική.

Πλέον, μαζί με το υφιστάμενο μικρό υδροηλεκτρικό Μακροχώρι Ι αντίστοιχης ισχύος, το οποίο παρομοίως αξιοποιεί τις παροχές της αρδευτικής διώρυγας προς ηλεκτροπαραγωγή, τα δύο μικρά υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα παράγουν κάθε χρόνο πάνω από 50 GWh πράσινης και καθαρής ενέργειας, που αντιστοιχεί στις ανάγκες περίπου 10.000 νοικοκυριών. Παράλληλα, με τη λειτουργία τους αποφεύγεται η εκπομπή 15.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV