Connect with us

Λοιπά Έργα

Ήπειρος: επί τάπητος η αντιμετώπιση των καταστροφών από τη θεομηνία

Δημοσιεύθηκε

στις

Έκτακτη συνάντηση εργασίας με τους Δημάρχους της Π.Ε. Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, κατά την οποία εξετάστηκαν τα πολύ μεγάλα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών και ιεραρχήθηκε η αντιμετώπισή τους. 
 
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Ι. Καραμπίνας, Ο. Πότσης και Κ. Σιαράβας, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος και υπηρεσιακοί παράγοντες. Παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ι. Στέφος και οι Περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Β. Τσίκαρης, Κ. Μπασιούκας, Πρ. Χατζηεφραιμίδης και Όλγα Τσουμάνη. 
 
Παρέστησαν και παρουσίασαν αναλυτικά τα προβλήματα που υπάρχουν στους Δήμους τους, οι Δήμαρχοι Ιωαννιτών κ. Θ. Μπέγκας, Κόνιτσας κ. Ανδ. Παπασπύρου, Ζίτσας κ. Μ. Πλιάκος, Μετσόβου κ. Κων. Τζαφέας, Δωδώνης κ. Χρ. Ντακαλέτσης, Ζαγορίου κ. Βασ. Σπύρου, οι Αντιδήμαρχοι Ιωαννιτών κ. κ. Δημήτρης Νάστος και Γιάννης Λιόντος, Β. Τζουμέρκων Νικ. Βαΐτσης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κόνιτσας κ. Γεώργιος Ρόμπολος.
 
Ο Περιφερειάρχης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, υπογράμμισε ότι ανάλογες συναντήσεις θα γίνουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, ενώ προέβη και σε μια σύντομη ενημέρωση για τα προβλήματα που καταγράφονται σε επίπεδο Περιφέρειας. 
 
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε αναλυτική ενημέρωση για τις παρεμβάσεις που έγιναν μέχρι τώρα για την προσωρινή αποκατάσταση της βατότητας προς οικισμούς, επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες κ.λπ, ενώ επισημάνθηκαν και άλλα ζητήματα, που αφορούν ζημιές καλλιέργειες, πτηνοτροφεία, ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες κ.ά. που απαιτούν την παρέμβαση προς άλλες Υπηρεσίες της Πολιτείας για την αντιμετώπισή τους. 
 
Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η έκταση των ζημιών δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί με ακρίβεια, καθώς υπάρχουν σε εξέλιξη φαινόμενα κατολισθήσεων, καθιζήσεων και χιονοπτώσεων. 
 
Από όλους τους παρευρισκομένους επισημάνθηκε η ετοιμότητα που διέκρινε τις εμπλεκόμενες με την Πολιτική Προστασία Υπηρεσίες και η πολύ καλή μέχρι σήμερα συνεργασία τους. 
 
Για το γεφύρι της Πλάκας
 
Την Πέμπτη, εκτός απροόπτου, αναμένεται κλιμάκιο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου να επισκεφθεί το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, προκειμένου να μελετήσει την αναστήλωση του με βάση τα δύο βάθρα που παρέμειναν όρθια. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξάνδρος Καχριμάνης, μετά από νέα επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του ΜΕΚΔΕ καθηγητή κ. Δημ. Καλιαμπάκο. 
 
Ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ακόμη ότι αν και το Ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας δεν ανήκει στην ευθύνη της Αυτοδιοίκησης, αλλά στο Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου είχε υποβάλλει από το 2011 μελέτη, προϋπολογισμού 1,3 εκ. ευρώ για τη στερέωση των βάθρων του κ.ά., η οποία δεν είχε γίνει δεκτή από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, καθώς έκρινε τις προτεινόμενες παρεμβάσεις “ως μεγάλης κλίμακας και αφετέρου δε αλλοιώνουν σημαντικά τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου”. 
 
Ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε επίσης και στις παρεμβάσεις που είχαν γίνει για την προστασία του γεφυριού της Πλάκας, από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων: 
 
” Έχουν ακουστεί πάρα πολλές κουβέντες. Για το γεφύρι της Πλάκας μέχρι το 2006 δεν είχε γίνει καμία μελέτη. Είχαν γίνει μόνο από ιδιωτικές πρωτοβουλίες αποτυπώσεις και φωτογραφήσεις. Το 2006 υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, για την αποτύπωση του μνημείου και την εκπόνηση μελέτης για παθογένειες. Όλα αυτά εγκρίθηκαν από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και προχώρησε η σχετική εργολαβία, με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ, χρήματα που εξασφαλίστηκαν από το πρόγραμμα “ΠΙΝΔΟΣ”. Για τα δύο βάθρα εκπονήθηκε μελέτη, αλλά ειπώθηκε πως δεν χρειαζόταν να γίνει κάτι. Έχω στη διάθεσή μου όλη τη σχετική αλληλογραφία, κυρίως για το ζήτημα των βάθρων για το οποίο υπήρχε η διαφορά. Μάλιστα, το 2011 η αρμόδια υπηρεσία (Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων) απάντησε πως δεν συναινούσε στο να γίνουν παρεμβάσεις στα βάθρα. Οι μελέτες είναι πλήρεις. Από εμάς έγιναν τα πρέποντα”. 
 

Advertisement
Advertisement

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα