Connect with us

Προαστιακός Αθήνας

Προαστιακός Αθήνας: το Νέο Ρυθμιστικό προβλέπει επεκτάσεις σε Λαύριο, Ραφήνα, Λουτράκι μέχρι το 2020

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας προβλέπει και σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο προκειμένου να βγει από το σημερινό αδιέξοδο. Όπως με το Μετρό έτσι και εδώ υπάρχουν έργα πρώτης και δεύτερης προτεραιότητας τα οποία φιλοδοξούν να υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Σημαντικό είναι το γεγονός της επισήμανσης ολοκλήρωσης του Κεντρικού Σταθμού της Αθήνας αλλά και της γραμμής Πειραιάς-Αθήνα-ΣΚΑ που σήμερα κυριολεκτικά είναι σε άθλια κατάσταση. Λαύριο, Ραφήνα, Λουτράκι είναι οι νέοι προορισμοί αλλά και μία έκπληξη για την Νότια Αθήνα και Νότια Αττική. Ας δούμε αναλυτικά:

ΕΡΓΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ Α`ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Τα ατελείωτα έργα στον άξονα Πειραιάς-Αθήνα-ΣΚΑ θα ολοκληρωθεί (όταν δημοπρατηθεί εκ νέου εργολαβία) ενώ προβλέπονται και οι επεκτάσεις που υπήρχαν από το προηγούμενο Ρυθμιστικό της Αθήνας.

Εντός του 2012 αναμένεται η ολοκλήρωσης της αποπεράτωσης στο τμήμα 3 Γέφυρες-ΣΚΑ που συμπεριλαμβάνει και δύο νέους σταθμούς: ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ και ΚΑΤΩ ΑΧΑΡΝΕΣ.

 

Η πρώτη επέκταση που θα μπει σε εφαρμογή είναι από το σταθμό ΚΟΡΩΠΙ μέχρι το Λαύριο με 8 νέους σταθμούς και θα φτάσει το μέσο μέχρι το λιμάνι του Λαυρίου. Έργο προτεραιότητας θεωρείται και η ολοκλήρωση αναβάθμισης και ηλεκτροκίνησης του Προαστιακού ΣΚΑ-Οινόη-Χαλκίδα. Τα έργα αυτά θεωρητικά θα ολοκληρωθούν εντός του 2015.

ΕΡΓΑ Β` ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Εδώ έχουμε το «ζουμί» για το μέλλον του Προαστιακού της Αθήνας. Πρώτη και σημαντικότερη είναι η νέα επέκταση από το σταθμό ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ μέχρι το λιμάνι της Ραφήνας που θα φέρει χιλιάδες νέους επιβάτες καθώς θα εξυπηρετεί αναπτυσσόμενες περιοχές όπως είναι το Ντράφι και το Πικέρμι. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 ενώ συνδέεται άμεσα και με την σχετική επέκταση της Αττικής Οδού στη Ραφήνα καθώς στο μέσο του άξονα έχει προβλεφθεί η κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών.

Επόμενη επέκταση είναι ένας μικρός κλάδος της γραμμής προς Κιάτο που θα εξυπηρετεί τον Ισθμό της Κορίνθου και το Λουτράκι. Είναι έργο που ανήκει στον σχεδιασμό από το Ρυθμιστικό του 1999. Η επέκταση αυτή θα γίνει ίσως πιο γρήγορα.

Ένα ενδιαφέρον πλάνο είναι και αυτό της επαναλειτουργίας της παλιάς γραμμής του ΟΣΕ ¶γιοι Ανάργυροι-Ελευσίνα-Μέγαρα. Είναι η παλιά μετρική γραμμή του ΟΣΕ που φιλόδοξα σχεδιάζεται να γίνει μία νέα προαστιακή γραμμή. Ερώτημα παραμένει ο σχεδιασμός καθώς θα χρειαστούν διπλές και μεγαλύτερες από τις υπάρχουσες πράγμα που σημάνει απαλλοτριώσεις. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.

Τέλος ένα πολύ ενδιαφέρον πλάνο που έχει ενταχθεί ως έργο Προαστιακού παρότι δεν έχει καμία σχέση με το μέσο είναι η υλοποίηση της σύνδεσης του σταθμού Μετρό ΕΛΛΗΝΙΚΟ με τη Βάρη και το Αεροδρόμιο με «ταχύ λεωφορειόδρομο BRT». Πρόκειται ουσιαστικά για αποκλειστικές λεωφορειογραμμές που δεν συναντούν εμπόδια και επιτρέπουν την ταχεία μεταφορά επιβατών από σταθμό σε σταθμό.

Εδώ πιθανόν να έχουμε ανατροπή των σχεδίων καθώς η ίδια γραμμή θα μπορούσε να γίνει με ανάπτυξη Προαστιακού Σιδηρόδρομου και πιθανόν για αυτό το λόγο να έχει μπει στα έργα Προαστιακού στο Νέο Ρυθμιστικό.

Μέσα στο σχέδιο του Ρυθμιστικού προβλέπεται και η δημιουργία χώρων στάθμευσης ΙΧ για την μετεπιβίβαση των επιβατών στους κλάδους ΣΚΑ-Αεροδρόμιο και ΣΚΑ-Χαλκίδα με ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2015.

Πηγή:ypodomes.com

image_pdfimage_print

Προαστιακός Αθήνας

Συμπληρωματικά έργα στη σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Αίγιο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία

Συμπληρωματικά αντιπλημμυρικά έργα στο τμήμα της Σιδηροδρομικής Γραμμής Κιάτο – Ροδοδάφνη προγραμματίζει να κατασκευάσει η ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε. προκειμένου να αρθούν ανακολουθίες και ασυμβατότητες μεταξύ των κατασκευασμένων έργων του νέου αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Πατρών (Ολυμπία Οδός) και της νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής η οποία είτε αναπτύσσεται παράλληλα και σε κοντινή απόσταση από την Εθνική Οδό.

Στόχος είναι να περιοριστούν οι κίνδυνοι καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων για το έργο αλλά και για την περιοχή όπως αυτά που συνέβησαν στην χρονική περίοδο μεταξύ της 28ης και 30ης Σεπτεμβρίου 2018 με τον κυκλώνα ‘’Ζορμπά’’ στη περιοχή μεταξύ Κιάτου και Δερβενίου. Στη θεομηνία αυτή δημιουργήθηκαν
προβλήματα όχι μόνο στα οδικά και σιδηροδρομικά έργα της περιοχής αλλά και σε γειτνιάζουσες με αυτά ιδιοκτησίες.

Σημειώνεται ότι οι μελέτες του αυτοκινητοδρόμου έχουν εκπονηθεί χρονικά, μεταγενέστερα των μελετών της νέας Σ.Γ.Υ.Τ., γεγονός που οδήγησε σε ορισμένες περιπτώσεις ανά τόπους, σε πλήρη επανασχεδιασμό των αντιπλημμυρικών έργων της Σιδηροδρομικής Γραμμής.

Πρόσφατα εγκρίθηκαν οι σχετικές μελέτες από την ΕΡΓΟΣΕ και ετοιμάζεται η συμβασιοποίησή τους ύψους 20 εκ. ευρώ περίπου, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι σχετικές εργασίες. Ενδεικτικές τοποθεσίες στις οποίες προβλέπονται παρεμβάσεις είναι Κιάτο, Δημινιό, Καρυώτικα, Ξυλόκαστρο, Καμάρι, Λυκοποριά, Λυγιά, Δερβένι, Αιγείρα και Ακράτα.

Κανονικά τα δρομολόγια στη γραμμή Κιάτο-Αίγιο

Την ίδια ώρα ο χθεσινός εκτροχιασμός 500 μέτρα από το σταθμό στο Ξυλόκαστρο προκάλεσε την αναστολή από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ των δρομολογίων στο τμήμα Κιάτο-Αίγιο-Κιάτο. Ο εκτροχιασμός συνέβη στο πρώτο βαγόνι του συρμού ευτυχώς χωρίς κάποιο τραυματισμό.

Τα αίτια του εκτροχιασμού διερευνώνται από τον ΟΣΕ ενώ τα δρομολόγια που είχαν διακοπεί εχθές, εκτελούνται κανονικά από σήμερα το πρωι σε όλο το τμήμα Πειραιάς-Αθήνα-Κιάτο-Αίγιο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Προαστιακός Αθήνας

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Τροποποίηση δρομολογίων στο τμήμα Άνω Λιόσια-Κορωπί από τις 13/7

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Συρμός του Προαστιακού Αθηνών

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, από τη Δευτέρα 13.07.2020 αλλάζουν οι ώρες αναχωρήσεων των συρμών του Προαστιακού Σιδηρόδρομου, που εκτελούν τα τοπικά δρομολόγια στο τμήμα Α. Λιόσια – Κορωπί και αντίστροφα.

Ειδικότερα, οι αμαξοστοιχίες από τα Α. Λιόσια με προορισμό το Κορωπί θα αναχωρούν πλέον 4 λεπτά αργότερα, δηλαδή κάθε ώρα χχ:03 (αντί χχ:59), ενώ οι αμαξοστοιχίες από το Κορωπί με προορισμό τα Α. Λιόσια θα αναχωρούν 4 λεπτά αργότερα, δηλαδή κάθε ώρα χχ:33 (αντί χχ:29).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια το επιβατικό κοινό μπορεί να καλεί στον αριθμό 14511 ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.trainose.gr.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Προαστιακός Αθήνας

“Ορφανά” παραμένουν τα έργα επέκτασης του Προαστιακού σε Ραφήνα και Λαύριο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικός σταθμός με ηλεκτροκινούμενες γραμμές

Μακριά και με ..υπουργική βούλα είμαστε ακόμα από την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου σε Ραφήνα και Λαύριο. Σε απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε ερώτηση της βουλευτή Μαρία Απατζίδη για την πιθανότητα επέκτασης του μέσου στα δύο μεγάλα λιμάνια της Ανατολικής Αττικής γίνονται ξεκάθαρα για μία ακόμα φορά δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι πως κανένα από τα δύο μεγάλα σιδηροδρομικά έργα δεν είναι ενταγμένο στο τρέχων ΕΣΠΑ 2014-2020. Παρά τις συνεχόμενες εξαγγελίες όλων των υπουργών Υποδομών από το 2004 και μετά, σε καμία των περιπτώσεων δεν φτάσαμε ποτέ στο ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την ένταξη των έργων σε κάποια προγραμματική περίοδο.

Ειδικότερα την τελευταία πενταετία έγινε προσπάθεια τα έργα αυτά να συνδυαστούν με τις επερχόμενες επεκτάσεις της Αττικής Οδού, με αποτέλεσμα σήμερα αυτά τα δύο σημαντικότατα έργα για την πολυπληθή περιοχή της Λαυρεωτικής αλλά και των Μεσογείων να μείνουν “ορφανα”.

Εκτός ΕΣΠΑ 2014-2020

Όπως αναφέρεται στην απάντηση και στα δύο έγγραφα (ένα για κάθε έργο) του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, στα έργα της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου (ΕΣΠΑ) 2014 – 2020 δεν έχει περιληφθεί παρέμβαση από την ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ για την επέκταση του Προαστιακού μέχρι τη Ραφήνα και το Λαύριο. Το θέμα το είχε αναδείξει το ypodomes.com σε πρόσφατο ρεπορτάζ του.

Το δεύτερο που είναι ξεκάθαρο είναι πως η απουσία των έργων αυτών από τα ΕΣΠΑ, δηλώνει και την μελετητική τους ανωριμότητα. Κάθε έργο, προκειμένου να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, πρέπει να έχει ωριμάσει μελετητικά, δηλαδή να έχει ολοκληρώσει τη χάραξη, τις απαραίτητες μελέτες, τις αδειοδοτήσεις και να έχει δρομολογήσει τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις.

Από αυτά, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, το μόνο που έχει γίνει είναι από το 2009, μία «Προωθημένη Αναγνωριστική μελέτη χάραξης Προαστιακής σιδ. γραμμής στο τμήμα από Κόμβο Κορωπίου – Λαύριο» (Κλίμακα 1:5000) με εξασφαλισμένη Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας στις 03-07-2013 και μία αντίστοιχη μελέτη για την επέκταση προς Ραφήνα.

Ποιες είναι οι δυνατότητες για τις επεκτάσεις

Αν και το ζήτημα της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου σε Ραφήνα και Λαύριο είναι ένα πάγιο αίτημα αυτοδιοίκησης, φορέων και κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή, μέχρι σήμερα βρισκόμαστε σε νηπιακό στάδιο. Σύμφωνα με σιδηροδρομικές πηγές, θα πρέπει για να μπορέσουν να οδεύσουν τα δύο αυτά “ορφανά έργα” προς υλοποίηση, να ξεκινήσουν οι υπόλοιπες μελέτες και διαδικασίες ωρίμανσης και να γίνει προσπάθεια ένταξης τους στο επερχόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Αυτό προκύπτει και από την απάντηση του υπουργού ΥΠΟΜΕ, Κώστα Καραμανλή, καθώς και στα δύο έγγραφα σημειώνεται πως “εφόσον στον καθορισμό γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού για τα έργα μεταφορών, σε συνεργασία τόσο με το Υπουργείο όσο και με την Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος ΑΕ, ιεραρχηθεί ως προτεραιότητα η εν λόγω επέκταση και εξασφαλισθούν οι αναγκαίοι πόροι για την υλοποίησή της, η ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ θα δρομολογήσει την περαιτέρω μελετητική του ωρίμανση, προκειμένου να καταστεί εφικτή η δημοπράτηση της κατασκευής”.

Το θετικό και με τα δύο έργα είναι η σύνδεση του με σημαντικά αστικά κέντρα και λιμάνια πράγμα που τους δίνει σημαντικές πιθανότητες να χρηματοδοτηθούν την περίοδο 2021-2027. Επιπλέον για την Ε.Ε. και την Κομισιόν τα σιδηροδρομικά έργα έχουν μπει σε πρώτη γραμμή προτεραιότητας έναντι των οδικών και με την κατάλληλη πολιτική βούληση μπορεί στο προσεχές μέλλον να δούμε αυτά τα δύο “ορφανά έργα” να μπαίνουν στην ουρά προς υλοποίηση

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα