Connect with us

Προαστιακός Αθήνας

Προαστιακός Αθήνας: Η κόντρα ΕΡΓΟΣΕ-ΟΣΕ απειλεί την επέκταση προς Λαύριο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία επέκταση, πολλές κόντρες

Σε θρίλερ έχει μετατραπεί η επέκταση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου από το Κορωπί στο λιμάνι του Λαυρίου. Τα Μεσόγεια μπορεί να περιμένουν ανυπόμονα για να ξανασφυρίξει το τρένο μετά από πολλές δεκαετίες όμως η κόντρα του ΟΣΕ με την θυγατρική του οδηγεί το έργο σε πλήρες μπλοκάρισμα.

Ο ΟΣΕ διαφωνεί με τις μελέτες της ΕΡΓΟΣΕ τόσο όσον αφορά το σύνολο των σταθμών που θα κατασκευαστούν (8 τον αριθμό) όσο και για την τελική ταχύτητα που θα μπορεί να αναπτύσσει το τρένο. Αυτά την ώρα που τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα από την αρχή του έτους, το τρένο θα εξυπηρετεί περισσότερους από 300.000 κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, θα δώσει νόημα στην αναβάθμιση του λιμανιού του Λαυρίου ενώ θα αναζωπυρώσει τις ελπίδες για αναγέννηση της περιοχής της εμπορικής δραστηριότητας της Λαυρεωτικής.

ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Η ΕΡΓΟΣΕ σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει εδώ και χρόνια έχει εντάξει την κατασκευή 9 σταθμών. Ο ΟΣΕ υποστηρίζει ότι για λόγους κόστους οι σταθμοί θα πρέπει να μειωθούν σε 2 και οι ενδιάμεσοι απλά να μην ..κατασκευαστούν αλλά να υπάρχουν.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Το δεύτερο σημείο αντιπαράθεσης είναι η τελική ταχύτητα. Η ΕΡΓΟΣΕ έχει σχεδιάσει την επέκταση για τελικές ταχύτητες μέχρι 160χλμ/ώρα. Ο ΟΣΕ υποστηρίζει πως μία τελική ταχύτητα στα 120χλμ/ώρα είναι αρκετή.

Με την κόντρα των 2 εταιρειών στο κόκκινο αρχίζει και γίνεται πιθανή πλέον η καθυστερημένη υλοποίηση του έργου σε μελλοντικό χρόνο αφήνοντας την Νότια Αττική εκτός δικτύου σιδηροδρόμων με ότι αυτό σημαίνει. Να θυμίσουμε πως στο Νέο Ρυθμιστικό για την Αττική ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος πρέπει μέχρι το 2021 να έχει φτάσει σε Λαύριο και Ραφήνα, καλύπτωντας σιδηροδρομικά όλα τα μεγάλα λιμάνια της Περιφέρειας.

Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ
Σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ, προβλέπεται επέκταση του Προαστιακού μήκους 31 χλμ, και κόστος που αγγίζει τα 300εκ.ευρώ. Η γραμμή θα ξεκινά από το Κορωπί και ακολουθώντας την ιστορική χάραξη του τρένου της Λαυρεωτικής, θα παρακάμπτει τον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού, θα διασχίζει το Μαρκόπουλο και θα καταλήγει στο λιμάνι του Λαυρίου.

Όπως προβλέπει η σχετική προμελέτη, θα δημιουργηθούν δύο σταθμοί σε Μαρκόπουλο και Λαύριο, αντίστοιχα, και συνολικά επτά στάσεις σε Καλύβια, Κουβαρά, Κερατέα, Αμφιτρίτη, Περιγυάλι, Θορικό και Λαύριο.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Το ιστορικό τρένο της Λαυρωτικής ανήκε στους πάλαι ποτέ Σιδηροδρόμους Αττικής. Μάλιστα, έξι χιλιόμετρα γραμμής έχουν επιβιώσει μέχρι τις ημέρες μας και ανήκουν στην πρώην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ).

Οι Σιδηρόδρομοι Αττικής δημιουργήθηκαν με τον νόμο 1047/1882 με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση μεταξύ του Δημοσίου και της Εταιρείας των Μεταλλουργείων Λαυρίου – επί διευθύνσεως Φωκίωνος Νέγρη – για την κατασκευή και εκμετάλλευση της σιδηροδρομικής γραμμής από Αθήνα έως Λαύριο, πλάτους ενός μέτρου, «μετά διακλαδώσεως εκ Χαλανδρίου μέχρι Κηφισιάς».

Στις 15 Φεβρουαρίου 1901 με τον νόμο 2825/1901 συνήφθη συμπληρωματική σύμβαση, με την οποία η εταιρεία ανέλαβε να κατασκευάσει άλσος στην Κηφισιά με δαπάνη 600.000 δρχ. Ο εν λόγω σιδηρόδρομος δόθηκε προς εκμετάλλευση το 1885, είχε μήκος 73,5 χλμ και για την κατασκευή του δαπανήθηκαν 5,7 εκατ. δραχμές της εποχής.

Η ανάπτυξη του Λαυρίου προσέφερε στους Αττικούς Σιδηροδρόμους αξιόλογη επιβατική κίνηση, η οποία διεκόπη όταν το Λαύριο άρχισε να παρακμάζει. Ο τότε μέτοχος, η παλιά Ηλεκτρική Εταιρεία του Λαυρίου προσπάθησε μέσα από δάνεια να συγκρατήσει την πτώση της εταιρείας, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν, λόγω του πολέμου και, κυρίως, του αναδυόμενου ανταγωνισμού από το αυτοκίνητο.

Στη συνέχεια, η εταιρεία Power & Traction, η οποία είχε υπογράψει σύμβαση παραχώρησης με το Δημόσιο για την παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος σε ακτίνα 20 χλμ από την πλατεία Ομονοίας, αλλά και τη λειτουργία κι εκμετάλλευση του Τραμ και του τότε δικτύου των σημερινών ΗΣΑΠ (Πειραιάς – Ομόνοια), αγόρασε το 90% των μετοχών των Σιδηροδρόμων Αττικής.

Το 1929, με το νόμο 4420, η μεν κύρια γραμμή του Λαυρίου από το Ηράκλειο έως το Λαύριο παραχωρήθηκε στους ιστορικούς Σιδηροδρόμους Πειραιώς – Αθηνών – Πελοποννήσου (ΣΠΑΠ), έναντι 11 εκατ. δρχ, ενώ η γραμμή Αθηνών – Κηφισιάς πέρασε στην Ηλεκτρική Εταιρία Μεταφορών (ΗΕΜ), που λειτουργούσε έως τότε το εκτεταμένο δίκτυο Τραμ των Αθηνών, με την υποχρέωση να γίνει ηλεκτροκινούμενο και να κατασκευάσει με δική του δαπάνη την ενωτική γραμμή από τους Μύλους έως το Ηράκλειο.

Η λειτουργία της γραμμής σταμάτησε το 1938 μαζί με το «Θηρίο» (το ατμοκίνητο τρένο Αθήνας – Κηφισιάς), όμως η γραμμή αποξηλώθηκε πολύ αργότερα.

image_pdfimage_print
Advertisement

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps