Connect with us

Προαστιακός Αθήνας

Προαστιακός Αθήνας: Επέκταση της ηλεκτροκίνησης μέχρι τα Aνω Λιόσια

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Aργά αλλά σταθερά ο Προαστιακός στην Αθήνα αρχίζει να γίνεται πραγματικός προαστιακός σιδηρόδρομος. Η ηλεκτροκίνηση στο δίκτυο επεκτείνεται από σήμερα, από το Σταθμό Νερατζιώτισσα στο Σταθμό ¶νω Λιόσια. Έτσι η ηλεκτροκινούμενη διαδρομή Αεροδρόμιο ? Νερατζιώτισσα ? Αεροδρόμιο επεκτείνεται σε Αεροδρόμιο ? ¶νω Λιόσια ? Αεροδρόμιο με 4 δρομολόγια ανά ώρα και ανά κατεύθυνση. Αυτή η εξέλιξη θα ωφελήσει σημαντικά τους επιβάτες από και προς Κιάτο, καταργώντας την επιπλέον μετεπιβίβαση για τους επιβάτες που μετακινούνταν μεταξύ Κιάτου – Αεροδρομίου.

Υπό κατασκευή είναι το υπόλοιπο δίκτυο στην πόλη και μέχρι το λιμάνι του Πειραιά, όπου πλέον είναι ορατοί οι στύλοι σε όλο το σιδηροδρομικό διάδρομο. Απομένει φυσικά η τοποθέτηση των καλωδίων προκειμένου για πρώτη φορά το ηλεκτρικό τρένο να διασχίσει την μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας. Ακούγεται παράδοξο φυσικά να υπάρχει ηλεκτροδότηση σε περιοχές μικρότερης επιβατικής κίνησης όπως είναι ο Δομοκός ή η Κατερίνη και η πρωτεύουσα να κινείται ακόμη με πετρελαιοκίνητα τρένα.

Δεν έχει δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης στην Αθήνα αλλά προφανώς το τμήμα που τελεί υπό κατασκευή ή υπογειοποίηση (Ρουφ-Τρεις Γέφυρες-ΣΚΑ) θα είναι το τελευταίο και σίγουρα δε θα παραδοθεί στο χρόνο που διανύουμε.
Φέτος αντίθετα περιμένουμε την επέκταση της ηλεκτροκίνησης μέχρι το Κιάτο και αυτό θα είναι το μεγάλο νέο της ηλεκτροκίνησης για το 2009, καθώς το δρομολόγιο θα μπορεί να εκτελείται με ηλεκτρικά τρένα από τα ¶νω Λιόσια (που είναι ο πρώτος σταθμός που συναντά το τρένο μετά το ΣΚΑ) και μέχρι το Κιάτο.

Να θυμίσουμε ότι από το βασικό κορμό όλων των γραμμών και δρομολογίων του Προαστιακού ακόμα λείπουν οι νέοι σταθμοί Ταύρος, Θυμαράκια, ¶γιοι Ανάργυροι, Πύργος Βασιλίσσης, Λυκότρυπα και φυσικά ο κεντρικός σταθμός διασταύρωσης και διακλάδωσης όλων των γραμμων Σ.Κ.Α (Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών). Επίσης στη γραμμή προς Κιάτο θα προστεθούν: ο σταθμός Ζεφύρι, η επέκταση και ο σταθμός Ξυλόκαστρο καθώς και το μικρό παρακλάδι με τους σταθμούς Ισθμός & Λουτράκι.

image_pdfimage_print

Προαστιακός Αθήνας

Επέκταση Προαστιακού προς Λαύριο: Το μεγάλο έργο-μακέτα της Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροοδρομικές Γραμμές

Ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα-μακέτες κινδυνεύει να χαρακτηριστεί αυτό της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Αθήνας από το Κορωπί μέχρι το Λιμάνι του Λαυρίου. Με ιστορία που φτάνει τα 13 χρόνια, δυστυχώς σήμερα ακόμα βρισκόμαστε σε νηπιακό στάδιο ωριμότητας. Ωστόσο το έργο θεωρείται κρίσιμης σημασίας για ολόκληρη την Αττική. Να θυμίσουμε πως στο Ρυθμιστικό για την Αττική ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος πρέπει μέχρι το 2021 να έχει φτάσει σε Λαύριο και Ραφήνα, καλύπτωντας σιδηροδρομικά όλα τα μεγάλα λιμάνια της Περιφέρειας.

Σήμερα στο ypodomes.com θα ασχοληθούμε με την ιστορία των αλλεπάλληλων εξαγγελιών που όμως ποτέ δεν έφτασαν στην υλοποίηση.

13 ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ

Θα πρέπει να πάμε το χρόνο, πίσω στο 2007 όταν το πλάνο επέκτασης του Προαστιακού παρουσιάζεται τον Ιούλιο του 2007 από τον τότε Υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη. Οι μελέτες επρόκειτο να ανατεθούν την ίδια χρονιά και η γραμμή Αθήνα-Κορωπί-Λαύριο θα λειτουργούσε το 2012.

Το όλο έργο εξαφανίζεται και εμφανίζεται και πάλι το 2013 από …κόντρα. Σε εκείνη τη χρονική στιγμή έχουν ξεκινήσει μελέτες για την επέκταση προς Λαύριο και ξεσπά κόντρα μεταξύ ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ για την φύση του έργου (ύπαρξη ανισόπεδων κόμβων, όριο ταχύτητας τρένων, χάραξη κ.α.).

Ο χρόνος περνά, φτάνουμε στο 2016 όταν γίνεται και πάλι λόγος για την επέκταση του Προαστιακού προς Λαύριο, όμως υπάρχουν δύο σημαντικά και μάλλον αξεπέραστα εμπόδια. Το έργο δεν είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ (είχε απορριφθεί η ένταξη του), άρα δεν έχει χρηματοδότηση. Επίσης δεν είναι ώριμο, οι μελέτες (ναι οι ίδιες που το 2007 θα είχαν ανατεθεί) έχουν μείνει πίσω.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ

Το 2017 αρχίζει να γίνεται σύνδεση του έργου με τις σχεδιαζόμενες οδικές επεκτάσεις της Αττικής Οδού και στις αρχές του 2018 εξαγγέλεται εκ νέου από τον τέως Υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη.  Αργότερα, ζητήθηκε από την παραχωρησιούχο της Αττικής Οδού, να ολοκληρώσει τις σχετικές μελέτες και τελικά δεν φτάσαμε πουθενά. Μάλιστα είχε λεχθεί πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί η επέκταση προς Λαύριο με απόλυτη προτεραιότητα. Το αδιέξοδο γύρω από το σπουδαίο αυτό έργο παραμένει και μάλιστα σε μία περίοδο που τα σιδηροδρομικά έργα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Στην παρούσα χρονική περίοδο η επέκταση του προαστιακού προς Λαύριο δεν φαίνεται να είναι στην πρώτη γραμμή έργων προς υλοποίηση. Είμαστε σε μία περίοδο που ο σχεδιασμός έργων για την μετά-κορωνοϊό εποχή θα μπορούσε να ενεργοποιήσει και και πάλι το έργο που στην περιοχή της Λαυρεωτικής θεωρείται ως το νούμενο ένα έργο και είναι ένα σταθερό αίτημα των φορέων της περιοχής. Μετά από χρόνια εξαγγελιών το έργο παραμένει ανώριμο μελετητικά και χρηματοδοτικά.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η προβλεπόμενη επέκταση του Προαστιακού μήκους 31 χλμ, έχει κόστος που μπορεί να αγγίζει τα 300εκ.ευρώ. Η γραμμή θα ξεκινά από το Κορωπί και ακολουθώντας την ιστορική χάραξη του τρένου της Λαυρεωτικής, θα παρακάμπτει τον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού, θα διασχίζει το Μαρκόπουλο και θα καταλήγει στο λιμάνι του Λαυρίου.

Όπως προβλέπει η σχετική προμελέτη, θα δημιουργηθούν δύο σταθμοί σε Μαρκόπουλο και Λαύριο, αντίστοιχα, και συνολικά επτά στάσεις σε Καλύβια, Κουβαρά, Κερατέα, Αμφιτρίτη, Περιγυάλι, Θορικό και Λαύριο.

Οταν το έργο θα δοθεί στο κοινό η διαδρομή Κορωπί – Λαύριο θα γίνεται σε 28 λεπτά και συνολικά από το Λαύριο μέχρι την Αθήνα σε 55 λεπτά.

Η αξία του έργου θεωρείται πολλαπλάσια γιατί εκτός από την εξυπηρέτηση προαστιακών δρομολογίων από το Λάυριο αλλά και όλη την περιοχή της Λαυρεωτικής. Θα βοηθήσει στη ραγδαία ανάπτυξη του λιμένα, χωρίς να αποκλείεται και η δρομολόγηση εμπορευματικών δρομολογίων. Το Λιμάνι του Λαυρίου διαθέτει σχετικές υποδομές που προς το παρόν μένουν ανεκμετάλευτες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Προαστιακός Αθήνας

Βανδαλισμός στο σταθμό της Ακρόπολης – Σε 56 προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Συρμός του Μετρό της Αθήνας στην αποβάθρα του σταθμού

Περίπου τριάντα άτομα επιτέθηκαν, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, στον σταθμό του μετρό στην Ακρόπολη, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 56 προσαγωγές, συνολικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, οι δράστες προκάλεσαν φθορές σε ακυρωτικά μηχανήματα και αρχαία ευρήματα, που βρίσκονται στον χώρο, ενώ έγραψαν και συνθήματα. Αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Προαστιακός Αθήνας

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Στην Κινέτα θα τερματίζει μέχρι νεοτέρας ο Προαστιακός

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Συρμός του Προαστιακού Αθηνών

Λόγω του προβλήματος υποδομής στην Κινέτα, όλες οι αμαξοστοιχίες προς Κιάτο και Πειραια θα τερματίζουν και θα εκκινούν στο Σταθμό της Κινέτας, εναλλάξ στις γραμμές 501 & 502.

Οι λοιποί σταθμοί του δικτύου του Προαστιακού Πειραιάς – Κιάτο, εκτός Ζευγολατιού και πέραν της Κινέτας θα εξυπηρετούνται – μέχρι νεωτέρας –  με λεωφορεία ως εξής:
Κινέτα – Άγιοι Θεόδωροι – Κινέτα κυκλική δρομολόγηση

Κινέτα – Κιάτο, με ενδιάμεση στάση ΝΣ Κορίνθου

Κινέτα – Πάτρα – Κινέτα, από τα τακτικά δρομολόγια των λεωφορείων που υπό κανονικές συνθήκες εξυπηρετούν την διαδρομή Κιάτο – Πάτρα
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ζητά την κατανόηση του επιβατικού κοινού για τις παραπάνω αλλαγές, οι οποίες θα ισχύουν μέχρι την αποκαταστάση του προβλήματος στην υποδομή.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα