Connect with us

Προαστιακός Αθήνας

Προαστιακός Αθήνας: φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης με νέες γραμμές σε Ραφήνα, Λαύριο και Ελληνικό!

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ανακοίνωση του Νέου Ρυθμιστικού της Αθήνας έχει γίνει αφορμή για συζητήσεις σχετικά με την ανάπτυξη των μέσων σταθερής τροχιάς της πρωτεύουσας. Το μέσο το οποίο φαίνεται να κερδίζει τις εντυπώσεις και να δίδεται βάρος είναι ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος.

Η απόφαση είναι σωστή καθώς έχουν επενδυθεί εκατοντάδες εκατομμύρια για την ανάπτυξη του μέσου αλλά τα εμπορικά αποτελέσματα είναι πενιχρά. Μάλιστα είναι τόσο πενιχρά που εδώ και χρόνια δεν δημοσιεύεται κανένα στοιχείο της ετήσιας επιβατικής κίνησης του Προαστιακού.

Στο Ρυθμιστικό του 1999 προβλεπόταν πως σε πλήρη μορφή ο Προαστιακός θα διακινούσε 250.000 επιβάτες ημερησίως (μαζί με τις επεκτάσεις προς Λαύριο και Ραφήνα και τις γραμμές προς Θήβα- Χαλκίδα).

Σύμφωνα με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο οι γραμμές που προβλέπονται για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο Αθηνών είναι :
1.Πειραιάς – Αθήνα – ΣΚΑ: Αναβάθμιση του κεντρικού αστικού κορμού του δικτύου ΟΣΕ
2.ΣΚΑ – Δουκ. Πλακεντίας – Κορωπί – Διεθνής Αερολιμένας Αθήνας – Λαύριο, με τη διακλάδωση 2Β. Δουκ. Πλακεντίας – Ραφήνα: Εξυπηρέτηση Ανατολικής Αττικής / Μεσογείων / Λαυρεωτικής. Ο διάδρομος της παλαιάς γραμμής Λαυρίου στο τμήμα ΣΣ Κάντζας-Παιανίας-Πόλης Κορωπίου διατηρείται για μελλοντική χρήση από μέσο σταθερής τροχιάς.
3.ΣΚΑ – Οινόη – Χαλκίδα / 3Β.Οινόη – Θήβα: Εξυπηρέτηση Βόρειας Αττικής / Βοιωτίας / Εύβοιας
4.ΣΚΑ – Κόρινθος – Κιάτο, με διακλάδωση 4Β.Ισθμός – Λουτράκι: Ταχεία εξυπηρέτηση Δυτικής Αττικής / Θριασίου / Κορινθίας μέσω ΣΓΥΤ
5.Αγ. Ανάργυροι – Ελευσίνα – Μέγαρα: Επαναλειτουργία παλαιάς γραμμής ΟΣΕ, για την εξυπηρέτηση Δυτικής Αττικής / Θριασίου Πεδίου (εναλλακτικά μπορεί να λειτουργήσει με Ελαφρύ Μετρό / Τραμ)
6.Ελληνικό – Βάρη – Διεθνές Αεροδρόμιο Αθήνας : Νέα σύνδεση που καταρχήν μπορεί να υλοποιηθεί με ταχύ λεωφορειόδρομο (BRT) ή Ελαφρύ Μετρό.

Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο πακέτο γραμμών με το Ρυθμιστικό του 1999. Το μεγάλο νέο είναι η απόφαση για ανάπτυξη Γραμμής Προαστιακού Σιδηρόδρομου σύνδεσης των Νοτίων Προαστίων της Αθήνας και συγκεκριμένα του Ελληνικού (στο ύψος του Μητροπολιτικού πάρκου;) με την Βάρη και το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Η Γραμμή αυτή θα λειτουργήσει ως το βασικό μέσο μεταφοράς από και προς το Αεροδρόμιο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των Νοτίων Προαστίων και θα «ελαφρύνει» τη βεβαρυμένη Γραμμή 3 που σήμερα είναι επιφορτισμένη με αυτή την αποστολή.

Το κέρδος χρόνου εξάλλου είναι τεράστιο καθώς κάποιος που ξεκινά από το σταθμό της Γραμμής 2 του Μετρό ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ για να φτάσει στο Αεροδρόμιο θα χρειαστεί 10 λεπτά μέχρι το Σύνταγμα και άλλα 45 λεπτά μέχρι το Αεροδρόμιο, συνολικά σχεδόν 1 ώρα. Με τη γραμμή του Προαστιακού από τον ίδιο σταθμό (ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ) θα χρειάζονται περίπου 6 λεπτά για να φτάσει στο σταθμό Ελληνικό και από εκεί το πολύ 15 λεπτά για να φτάσει στο Αεροδρόμιο. Συνολικός χρόνος 20-25 λεπτά.

Advertisement

Μειώνεται η χρονοαπόσταση κατά τουλάχιστον 35 λεπτά! Αυτό σημαίνει λιγότερες μετακινήσεις, με καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη ποικιλία στον τρόπο μετακίνησης. Είναι μία γραμμή η οποία θα χρησιμεύσει και για την μετακίνηση προς τα λιμάνια Λαυρίου και Ραφήνας με μία μετεπιβίβαση στο σταθμό ΚΟΡΩΠΙ.

Το πιθανότερο σενάριο είναι αυτή η γραμμή να κατασκευαστεί στο μέσον της επέκτασης της Αττικής Οδού προς το Αεροδρόμιο, ενώ εξετάζεται προς το παρόν το σενάριο της υλοποίησης ενός ταχύ λεωφορειόδρομου (BRT) ή Ελαφρύ Μετρό (Τραμ ή monorail).


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ
Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του Προαστιακού Σιδηρόδρομου είναι έτοιμο και απομένουν οι επεκτάσεις του Νότιου μέρους του δικτύου. Με την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης και της πρόσθεσης μερικών σταθμών ο βασικός κορμός ΠΕΙΡΑΙΑΣ- ΑΘΗΝΑ- ΣΚΑ θα είναι έτοιμος σε περίπου δύο χρόνια.

Οι επεκτάσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν είναι
Α. η επέκταση από το σταθμό ΚΟΡΩΠΙ στο λιμάνι και την πόλη του ΛΑΥΡΙΟΥ που θα εξυπηρετεί όλη την Νότια Αττική αλλά και το αναπτυσσόμενο λιμάνι του Λαυρίου. Η επέκταση αυτή είναι περίπου 31 χιλιόμετρα και θα περιλαμβάνει 8 νέους σταθμούς. Θεωρείται ως η πρώτη από τις επεκτάσεις που θα προγραμματιστούν. Σήμερα είναι σε επίπεδο μελέτης.

Β. ο νέος κλάδος- επέκταση ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ- ΡΑΦΗΝΑ είναι περίπου 12 χιλιόμετρα και θα εξυπηρετεί τα πυκνοκατοικημένα πλέον Μεσόγεια, την Ανατολική Ακτή της Αττικής που είναι τόπος παραθερισμού πολλών κατοίκων της Αθήνας και φυσικά το λιμάνι της Ραφήνας που παρουσιάζει αλματώδη ανάπτυξη. Εμπορικά θεωρείται ως η πιο σίγουρη γραμμή ενώ θα κατασκευαστούν περίπου 4 νέοι σταθμοί. Το δύσκολο σε αυτή την επέκταση είναι η χάραξη και χωροθέτηση των σταθμών καθώς είναι κατοικημένη. Σήμερα είναι σε φάση προμελέτης.

Γ. η νέα γραμμή ΕΛΛΗΝΙΚΟ- ΒΑΡΗ- ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ. Όπως είπαμε παραπάνω το πιθανότερο σενάριο είναι να κατασκευαστεί στο μέσον της επέκτασης της Αττικής Οδού. Είναι μία γραμμή περίπου 20 χιλιομέτρων η οποία θα φέρει τα πάνω – κάτω στις μεταφορές σταθερής τροχιάς της Αθήνας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ
Η παλιά γραμμή του ΟΣΕ από τους Αγίους Αναργύρους προς Μέγαρα θα χρησιμεύσει τελικά ως μία ακόμα γραμμή Προαστιακού. Εδώ θα πρέπει η παλιά μονή και μετρική γραμμή να γίνει διπλή σύγχρονη για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των δρομολογίων.

¶γνωστο παραμένει στο κέρδος από αυτή τη γραμμής καθώς από τις περιοχές του Ασπροπύργου, Νέας Περάμου και Μεγάρων ήδη λειτουργεί γραμμή Προαστιακού και είναι αμφίβολη η απόδοση μιας τέτοιας επένδυσης καθώς το μήκος αυτής της γραμμής είναι περίπου 45 χιλιόμετρα και απαιτούνται πολύ μεγάλα κεφάλαια για την ανακατασκευή της.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ
Η γραμμή προς Θήβα και Χαλκίδα! Είναι έτοιμη και είναι άγνωστο γιατί εξακολουθεί σαν μέρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και δεν εντάσσεται επίσημα στα δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηρόδρομου. Ειδικά η περίπτωση της γραμμής της Χαλκίδας «βγάζει μάτι» καθώς έχει φτάσει η ηλεκτροκίνηση εδώ και 1,5 χρόνο

Advertisement

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα